• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pusceļā uz deputātu ētikas kodeksu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.2005., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101911

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente, pieņemot tiesnešu zvērestu

Vēl šajā numurā

18.02.2005., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pusceļā uz deputātu ētikas kodeksu

BENDRATE2.PNG (101961 bytes)
Silva Bendrāte
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Doma par Saeimas deputātu ētikas kodeksu – ar pārtraukumiem – ir aktuāla jau kopš 6.Saeimas laikiem. Toreiz ideju par šā dokumenta izstrādi izvirzīja deputāts Ilmārs Bišers. 8.Saeimas darbības sākumposmā par ētikas kodeksa izstrādes nepieciešamību pirmais runāja deputāts Ainārs Latkovskis. To atbalstīja arī citi kolēģi, un Saeima pie Mandātu un iesniegumu komisijas izveidoja Deputātu ētikas kodeksa projekta izstrādes apakškomisiju.
Ja salīdzina Latvijas un lielvalsts Amerikas pieredzi vēlmē ētikas normas akceptēt valsts likumdevēja vidē, mēs esam trieciennieki. ASV līdz līdzīgam dokumentam nonāca divu simtu gadu pieredzes ceļā.

No koncepcijas līdz projektam divi gadi

Sākotnēji ētikas kodeksa izstrādei tika pieaicināta profesore Skaidrīte Lasmane un sabiedriskās politikas centra “Providus” pētnieks Valts Kalniņš. Deputātu rokās nonāca divas atšķirīgas ētikas kodeksa koncepcijas.
Ņemot vērā pieaicināto konsultantu ieteikumus un apakškomisijas deputātu priekšlikumus, nupat ir tapis Saeimas deputātu ētikas kodeksa projekts. Kā apakškomisijas 9. februāra sēdē lēma tās locekļi, ētikas kodeksa projekts tiek nodots Saeimas frakcijām vērtēšanai un priekšlikumu sniegšanai. Galīgajā redakcijā dokumentu Saeimā varētu pieņemt līdz šīs sesijas beigām.
Gan Silva Bendrāte, gan Jānis Strazdiņš uzskata, ka pēc kodeksa pieņemšanas kļūs mazāk gadījumu, kad deputāti uzvedīsies neatbilstoši savam amatam. Kā tautas ievēlētiem pārstāvjiem deputātiem ir jāizvirza augstākas prasības pret sevi. Turklāt kodeksa normas nav pārāk bargas un dzīvē grūti realizējamas. Vēl nav izlemts, kādā veidā katrs Saeimas deputāts varētu akceptēt ētikas kodeksa normas. “Manuprāt, būtu loģiski, ja katrs deputāts ar savu parakstu apliecinātu apņemšanos ievērot ētikas kodeksa normas,” uzskata S.Bendrāte.

Ētikas kodeksa misija

Profesore Skaidrīte Lasmane sākotnēji bija skeptiski nosakņota par šāda kodeksa iedzīvināšanu Saeimā. “Neraugoties uz līdzdalību, neuzskatu sevi par tā aizstāvi. Nedomāju, ka kodekss ieviesīs radikālas pārmaiņas. Lai to iedzīvinātu, ir nepieciešami daudzi papildnoteikumi. Bet galvenais – ir jābūt personīgai vajadzībai šo morāles dokumentu pieņemt, lietot. Pretējā gadījumā tiek īstenota formalitāte. Ētikas kodekss zināmā mērā ir normatīvs akts, taču galvenokārt vērtību dokuments. Tas prasa atbilstošu (morāli ētisku) domāšanas veidu. Izvirza ikdienai pāri stāvošus mērķus un uzdevumus. No dokumenta līdz domāšanas veidam, domāšanas paradumiem ir tāls ceļš,” – tā “LV” pirms pusotra gada teica S.Lasmane.
Šai laikā ir sperts pirmais solis – sagatavots kodeksa projekts.
Deputāte Silva Bendrāte, kas apakškomisijā pilda sekretāres pienākumus un ir aktīvi ar saviem priekšlikumiem iesaistījusies ētikas kodeksa projekta izstrādē, “LV” norāda, ka šāda kodeksa pieņemšanu un arī izpildi uzskata par loģisku un pašsaprotamu. Darbs pie kodeksa projekta noritējis bez aizķeršanās un, viņasprāt, pietiekami strauji. “Neraugoties uz to, ka jau pastāv dažādi Saeimas deputāta darbu, pienākumus un atbildību nosakoši dokumenti – Saeimas Kārtības rullis, dažādi likumi, ētikas kodeksa pieņemšana apliecinās, ka mums rūp Saeimas prestižs, ka mēs apņemamies ievērot ētikas normas un vērtējam deputātu rīcību. Kodeksam būtu jābūt deputātu rīcības mērauklai.”

Praksi koriģēs dzīve

Kodeksa projektam ir trīs daļas: deputāta ētikas pamatprincipi, kontaktēšanās, ētikas kodeksa īstenošana. Kodeksam būs divi uzdevumi. Pirmais – noteikt deputātu ētikas robežas. Projektā tās ir ietvertas deputāta ētikas pamatprincipos. Ja robežas tiek pārkāptas, var diskutēt par deputāta rīcību, uzvedību, attieksmi, skaidro S.Bendrāte. Otrs uzdevums – dot iespēju deputātam konsultēties pirms ētiska rakstura lēmuma pieņemšanas. Šo iespēju deputāti varēs izmantot, griežoties atbildīgajā komisijā.
“Lai arī Saeimā deputāta pieredze ar katru nostrādāto dienu pieaug un varētu likties, ka lieka būtu konsultēšanās šķietami saprotamās lietās, arī sabiedrība kļūst prasīgāka, un deputātam būs iespēja pārbaudīt savas pārliecības patiesumu. Skats no malas ir ļoti vērtīgs. Turklāt konsultēšanās nebūs obligāta, bet gan piedāvāta iespēja.”
Savukārt deputāta kontaktēšanās ar sabiedrību ētikas kodeksa izpratnē nekādā ziņā nav vērsta uz informācijas nesniegšanu. Gluži pretēji – ir noteikts, ka deputāts neizvairās no uzdotajiem jautājumiem, taču atturas sniegt informāciju par privāto dzīvi un neizpauž konfidenciālu informāciju. Savās runās deputātiem būs jāatturas no pašmērķīgas izrādīšanās.
Kodeksa projekta saturisko pusi deputāte vērtē kā kompaktu un lakonisku. Lai nebūtu iespēju interpretēt, deputāti centās izvairīties no neskaidrībām un neprecizitātēm. Deputāte atzinīgi novērtē apakškomisijas attieksmi, īpaši izstrādājot kodeksa īstenošanas daļu. “Ētikas kodeksa īstenošanas daļa ir kustīgais mehānisms. Tā nosaka komisijas sēžu sasaukšanu, balsošanas kārtību, ar izskatāmajiem jautājumiem saistītās darbības.”
Iecerēts, ka ētikas kodekss būs Saeimas Kārtības ruļļa pielikums. Patlaban nav skaidrs, kura komisija tiks noteikta par atbildīgo. Vai būtu jāveido īpaša apakškomisija? S.Bendrāte uzskata, ka ar ētikas jautājumiem nevajadzētu nodarboties Mandātu un iesniegumu komisijai, tādējādi būtiski pieaugtu tās darba apjoms.
Kad ētikas kodeksa projekts tiks apstiprināts un darbu tā īstenošanā uzņemsies atbildīgā komisija, sāksies darbs ar iesniegumiem. Komisija analīzēs situācijas, un vērtējumu ietekmē kodeksa saturs var mainīties, uzskata S.Bendrāte. Prakse ieviesīs gan grozījumus, gan papildinājumus. “Dzīve rādīs, cik viegli vai grūti būs strādāt ar iesniegumiem. Pieļauju, ka būs jāpieaicina profesionāls ētikas konsultants. Nekādā gadījumā ētikas apakškomisija nenodarbosies ar deputātu politiskajām domstarpībām un mēģinājumiem caur ētikas normām izrēķināties ar politiskajiem pretiniekiem. Es paredzu, ka atbildīgajai komisijai sākumā nebūs viegli. Vajadzēs iemācīties atšķirt personīgo antipātiju un neiecietības gadījumus no ētikas jautājumiem. Robeža nereti ir ļoti nemanāma. Tādēļ ļoti svarīgi, kurus deputātus frakcijas deleģēs.”

Zaida Kalniņa, “LV”

zaida.kalnina@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!