• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Baltijas sprādziena mācības". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.08.2000., Nr. 303/306 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10198

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Berezovska lietas izmeklēšana tiek nobremzēta"

Vēl šajā numurā

30.08.2000., Nr. 303/306

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Baltijas sprādziena mācības"

"Vesti"

— 2000.08.21.

 

Tas viss izskatās diezgan dīvaini valstij, kurā iekšējais saspīlējums nepārsniedz grādu, pēc kura sākas negants naids un kaislīgs niknums.

Rīgā pagaidām neviens neko nesaprot. Tieši par to liecina arī tas, ka četras policijas pamatversijas - terora akts, kriminālās izrēķināšanās, atriebības akts, psihiski nevesela cilvēka rīcība - sevī iekļauj visu iespējamā spektru.

Ja nu patiešām politiska terora akts, tad kas tas varētu būt? Latvijas nacionālisti? Bet viņi taču vēl joprojām nekādi nevar uzspridzināt pieminekli padomju kareivjiem Rīgā. Nu tad "krievu pretošanās"? Bet tāda nepastāv. Rīgas Krievu kopiena cenšas aizstāvēt savas intereses pavisam miermīlīgi.

Pagājušajā gadā Rīgā pavisam bija 21 sprādziens, šajā - seši. Taču visi tie bija principiāli savādāki.

Un te pēkšņi tāda nežēlība. Nevis stihiska, bet kārtīgi saplānota un realizēta.

Velkot paralēles ar sprādzienu Puškina laukumā Maskavā, jāatzīst, ka Latvijas policistiem ir daudz lielākas iespējas atrast noziedzniekus. Pirmkārt, pilsēta ir daudz mazāka. Un ne tik "caurtekoša". Otrkārt, visu rangu valsts ierēdņi nedemonstrē šauru redzējumu. Neizskan nekādas politiskas vai citādas vaimanas, nekādi "pareģojumi" notikušā sakarā. Policija nemeklē ne krievus, ne latviešus, ne ebrejus, ne čečenus, ne sātanistus, ne komunistus, bet noziedzniekus.

Protams, traģēdija Rīgā atšķiras no notikušā Tallinā ne tikai ar apmēriem un noziedznieku māku, bet arī ar motīva neskaidrību. Taču jāpiemin, ka Tallinas "Stockmann" straujā pircēju skaita samazināšanās dēļ, baidoties no jauniem incidentiem, pirmajās piecās dienās pēc sprādziena zaudēja 300 tūkstošu dolāru. Analoģiski noziedznieki varēja izdarīt spiedienu arī uz Rīgas universālveikala īpašniekiem.

Taču tie ir tikai pieņēmumi. Ir pamats domāt, ka Rīgas policija pati visu drīz noskaidros un noziedznieki nonāks aiz restēm.

Nebūtu pareizi nepievērst uzmanību trešajai Baltijas māsai - Lietuvai, nepastāstot par tās spridzinātājiem. Šoziem Viļņā dzīvojamās mājas ēkas pagrabā tika atrasta ķīmijas laboratorija, kurā divi Viļņas Pedagoģiskās universitātes studenti gatavoja sprāgstvielas.

Kā saka teātrī, ja pirmajā cēlienā uz skatuves ir redzams ierocis, tad trešajā no tā ir jāšauj.

Vladimirs Tučkovs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!