• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Pacelšana ir ārkārtīgi delikāta misija". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.08.2000., Nr. 303/306 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10202

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Par emociju trūkumu Putinam nāksies dārgi maksāt"

Vēl šajā numurā

30.08.2000., Nr. 303/306

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Pacelšana ir ārkārtīgi delikāta misija"

"Liberation"

— 2000.08.23.

Augstas izmaksas. Visi iespējamie scenāriji var izraisīt kodoldraudus.

"Comex" direktors Anrī Delozs saka: "Pacelšana draud ar politiskām, finansiālām un tehniskām problēmām." Krievu zemūdene, kas atrodas 108 m dziļumā Barenca jūrā ar tās 118 jūrnieku apkalpi, sver 18 000 tonnu. Ņemot palīgā Arhimeda likumu, kā arī divus apkalpes kuģus, kas spētu pavilkt kaut ko tādu, kas līdzinās Eifeļa tornim, būtu iespējams zemūdeni pacelt bez milzīgām problēmām. Anrī Delozs tomēr apgalvo: ""Kursk" pacelšana var izraisīt politiskas, finansiālas, kā arī tehniskas problēmas." Turklāt šāda operācija varētu izmaksāt simtiem miljonu dolāru. Krievijas budžetam tā ir ievērojama summa.

Kodolpiesārņojums. Gandrīz visas zemūdenes pacelšanas hipotēzes izraisa jautājumu par kodolpiesārņojuma draudiem. Radioaktīvo materiālu eventuālās izplūšanas sekas būtu daudz nopietnākas nekā tad, ja radioaktīvās vielas izplūstu gaisā. Milzīgais spiediens, kas ir aptuveni 19 reižu lielāks par atmosfēras spiedienu, varētu atsevišķas daļiņas iespiest munīciju konteineros. Un izplūdes rezultātā izveidojušies izotopi strauji izkliedētos apkārtējos ūdeņos.

Noslīkušie jūrnieki. Acīmredzot Maskava nav paredzējusi pacelt virspusē mirušo jūrnieku ķermeņus. Šāda misija ir ārkārtīgi delikāta. Ne mazāk tādēļ, ka profesionālajiem nirējiem šajā zonā 100 m dziļumā ir jāsaskaras ar ārkārtīgi lielām grūtībām. Ar hēliju bagātināta gāzu maisījuma izmantošana ļauj strādāt 21 stundu. Problēma saistās ar nepieciešamību iekļūt bojātajos objektos, lai atbrīvotu mirušos. Džulians Tomsons uzskata: "Ņemot vērā munīciju un kodolreaktorus, zemūdene ir ārkārtīgi bīstams vraks. Mums vispirmām kārtām ir svarīga nirēju drošība. Tam ir nepieciešams ilgstošs inženieru un plānošanas darbs, kas varētu prasīt vairākas nedēļas."

Didjē Fransuā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!