• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Nelaimes mežam vēl nav novērstas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2005., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102086

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Skaidrība par ģenerālprokurora amata kandidātu

Vēl šajā numurā

22.02.2005., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nelaimes mežam vēl nav novērstas

MEZS.PNG (143199 bytes)
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Mežziņu, mežsargu un citu meža dienesta darbinieku darba slodze pēdējā laikā dubultojusies, ko galvenokārt ietekmējusi janvāra vētra un tās radītie postījumi mežos.
Janvārī Valsts meža dienesta (VMD) darbinieki mežu īpašniekiem snieguši vairāk nekā 19 500 konsultācijas, liecina VMD Atbalsta daļas apkopotā informācija. Konsultāciju skaits ir 2,3 reizes lielāks salīdzinājumā ar iepriekšējo piecu gadu janvāra mēnešu vidējo konsultāciju skaitu.
VMD Atbalsta daļas vadītāja Ilva Konstantinova norāda, ka iemesls tik lielam konsultāciju pieprasījuma kāpumam neapšaubāmi ir vētras sekas. Proti, meža īpašnieki vēršas vietējās mežniecībās ne tikai tāpēc, lai nokārtotu formalitātes vētras izpostīto meža platību sakārtošanai, bet arī – lai saņemtu profesionālus padomus un ieteikumus par vētras skarto meža platību turpmāku apsaimniekošanu un arī informāciju par darba drošību, izstrādājot vēja gāztos un lauztos kokus.
VMD darba apjomu katrā rajonā nosaka atšķirīgie vētras postījumu apjomi. Ventspils virsmežniecības virsmežzinis Uldis Frīdenbergs skaidro, ka lielākais darba apjoms mežniecībās bijis uzreiz pēc vētras, kad bija operatīvi jānovērtē postījumi un jāizsniedz ciršanas apliecinājumi. Sākumā ciršanas apliecinājumu izsniegšana notikusi ļoti strauji, jo meža īpašnieki izmantoja situāciju, kamēr vēl nebija samazinājušās kokmateriālu cenas. Lielais piedāvājums un koksnes kvalitāte izraisījusi cenu kritumu, tādēļ pašreiz ciršanas apliecinājumu izņemšanas aktivitāte ir stabilizējusies, norāda speciālisti.
Lai arī mežos patlaban notiek intensīva saimnieciskā darbība, it sevišķi privāto īpašnieku mežos, tomēr joprojām pastāv kukaiņu savairošanās iespējas nogāztajos un nolauztajos kokos, atzinusi VMD ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Baiba Rotberga. Tas jau ir nopietns drauds egļu audzēm, tāpēc, kā uzsver speciālisti, īpaša nozīme jāpievērš tieši nolauzto un izgāzto egļu izvešanai no meža.
VMD atkārtoti aicina visus meža īpašniekus nekavēties apsekot vētras skartos meža īpašumus un pieņemt lēmumu par turpmāk veicamajiem darbiem.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!