• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izglītības un zinātnes ministre, iepazīstoties ar izglītības sistēmu Rēzeknē un Rēzeknes rajonā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2005., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102104

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kultūras ministre, uzturoties darba vizītē Igaunijā 17.un 18.februārī kultūras ministre Helēna Demakova atradās darba vizītē Tallinā.

Vēl šajā numurā

22.02.2005., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izglītības un zinātnes ministre, iepazīstoties ar izglītības sistēmu Rēzeknē un Rēzeknes rajonā

Piektdien, 18.februārī, izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete iepazinās ar izglītības situāciju Rēzeknē. Ministre uzrunāja pedagogus izglītības darbinieku reģionālajā konferencē, tikās ar Rēzeknes augstskolas pasniedzējiem un studentiem, apmeklēja jauniešu centru un tikās ar Rēzeknes Profesionālās izglītības un nodarbinātības reģionālo padomi.
Rēzeknes augstskolas vadība un pasniedzēji interesējās par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) plāniem reģionālo augstskolu atbalstīšanā, vēlējās uzzināt Inas Druvietes domas par vairākām problēmām, ar kurām saskārusies augstskola. Viena no tām, pēc pasniedzēju domām, ir potenciālo darba devēju nepietiekama ieinteresētība mācību procesa rezultātos. Tika izteiktas bažas par aicinājumu skolēnus vairāk pievērst dabaszinātņu un tehnisko zinātņu studijām: ja netiek veidotas darba vietas augstskolu beigušajiem, tad būtu pārsteidzīgi mudināt jauniešus studēt šajās programmās. Pēc vairāku rūpnīcu slēgšanas Rēzeknē tieši inženieriem bijušas grūtības atrast jaunu darbu. Ministre piekrita, ka tautsaimniecības pasūtījumam izglītības sistēmai – kādus un cik speciālistus gatavot – jābūt pārdomātam un atbildīgam. I.Druviete piekrita, ka jaunu kvalificētu darba vietu radīšana reģionos ir būtiska, lai apturētu jauniešu aizplūšanu uz Rīgu un tālāk uz ārzemēm: “Mums jāpanāk, lai jaunieši atrastu pielietojumu savām spējām savā dzimtenē.” Studenti interesējās par gatavoto Augstskolu likuma grozījumu jēgu. Ministre uzsvēra, ka šo grozījumu galvenais mērķis ir uzlabot augstākās izglītības kvalitāti. Ministre apmeklēja Rēzeknes jauniešu centru JAC, kur jauniešiem radīta iespēja saturīgi pavadīt brīvo laiku: jaunieši var darboties interešu klubiņos, radošajās darbnīcās, skatīties filmas un video, klausīties mūziku, strādāt ar datoru, lasīt grāmatu un presi, kā arī vienkārši parunāt ar vienaudžiem. Ministre uzskata, ka tādu centru veidošana ir uzteicama un atbalstāma. Pašvaldības ieguldījums jauniešu brīvā laika piepildīšanā, telpu iekārtošana un uzturēšana, darbinieku atalgojums nevar nenest augļus.
Darba pusdienās kopā ar ministri piedalījās Rēzeknes domes priekšsēdētājs J.Začests, rajona padomes priekšsēdētājs M.Švarcs, Rēzeknes augstskolas rektors L.Svarinskis, pilsētas izglītības pārvaldes vadītājs A.Dreilings un rajona izglītības pārvaldes vadītāja L.Žukovska. Ministre interesējās par pašvaldības līdzdalību izglītības procesā. Tika skarts jautājums par izglītības reformas gaitu pilsētā un rajonā. Pilsētas pārstāvji ar smaidu atzīmēja, ka neliela grupiņa protestētāju pilsētā atvesta ar autobusu; pilsētas skolās notiek normāls mācību process. Tika atzīmēts, ka dažkārt psiholoģisko spriedzi var veicināt mazākumtautību skolēnu vecāku nespēja sekot līdzi savu bērnu mācībām nepietiekamu latviešu valodas zināšanu dēļ. Tāpēc ļoti svarīgs ir skolas kontakts ar šiem vecākiem.
Rēzeknes profesionālās izglītības un nodarbinātības reģionālās padomes sēdē atkal tika apspriesta nepieciešamība izglītības procesā labāk ievērot darba tirgus prasības. Ministre minēja, ka jau tikusies ar ekonomikas ministru Krišjāni Kariņu tieši šajā sakarā un ka dialogs būtu vēl paplašināms.
Rajona padomē ministre tikās ar Rēzeknes pilsētas un rajona izglītības iestāžu vadītājiem, bet vakarā apmeklēja Makašānu amatniecības vidusskolu. Sestdien ministre apciemos Adamovas sanatorijas internātpamatskolu (bērniem ar psihoneiroloģiskajām saslimšanām), Višķu profesionālo vidusskolu un Rudzātu bērnunamu.

Laila Spaliņa, ministres padomniece komunikāciju lietās

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!