• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par jauniem principiem morālā kaitējuma atlīdzināšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.02.2005., Nr. 30 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102105

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izglītības un zinātnes ministre, iepazīstoties ar izglītības sistēmu Rēzeknē un Rēzeknes rajonā

Vēl šajā numurā

22.02.2005., Nr. 30

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par jauniem principiem morālā kaitējuma atlīdzināšanā

Piektdien, 18.februārī, Tieslietu ministrijā notika diskusija par jaunu morālā kaitējuma atlīdzināšanas pamatu iekļaušanu Civillikumā. Diskusijā piedalījās pārstāvji no Tieslietu ministrijas, tiesām, advokatūras, prokuratūras, Valsts kancelejas un citām institūcijām.
Lai gan Latvijas Republikas Satversmes 92.pants paredz, ka “ikvienam ir tiesības uz atbilstīgu atlīdzinājumu”, šobrīd, ar atsevišķiem izņēmumiem, Civillikums skaidri neparedz iespēju personai prasīt atlīdzību par nodarīto morālo kaitējumu. Diskusijas dalībnieki apsprieda Tieslietu ministrijas izstrādāto likumprojektu “Grozījumi Civillikumā”, kas paredz tiesības cietušajam prasīt no aizskārēja taisnīgu kompensāciju par prettiesiskas darbības rezultātā nodarītu morālo kaitējumu. Īpaša uzmanība tika pievērsta iespējai atbrīvot personu no pierādīšanas nastas gadījumos, kad viņš vai viņa tuvinieki ir noziedzīgā nodarījumā cietušie.
Lai arī Latvijas tiesību sistēmas pilnveidošana ar tik būtisku jauninājumu nav viegls uzdevums, tomēr diskusijas dalībnieki uzskatīja, ka ir jāpilnveido Civillikumā ietvertais regulējums par morālā kaitējuma kompensāciju atbilstoši mūsdienu sabiedrības vajadzībām.

Tieslietu ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!