• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Āfrikas Mežonīgie Rietumi". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.08.2000., Nr. 303/306 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10211

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Baltijas sprādziena mācības"

Vēl šajā numurā

30.08.2000., Nr. 303/306

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Āfrikas Mežonīgie Rietumi"

"Megapolis–Ekspress"

— 2000.08.10.

 

Daudzi pilsoņi jau aptvēruši, ka labākais atvaļinājums ir tāds, kas nevis tukšo, bet gan pilda maciņu.

Un ja vēl izdodas pasauļoties pludmalē un palūkoties uz ārzemju eksotiku... Vārdu sakot, kas var būt labāks pat atpūtu tur, kur briljantus pārdod saujām, pēc svara!

Par vienu no tādām vietām kļuvusi Madagaskaras sala, kura jau nosaukta par Āfrikas Mežonīgajiem Rietumiem un kurp traucas tūkstošiem mednieku pēc dārgakmeņiem, kas lielos daudzumos slēpjas vietējās smiltīs. Šeit visi, kam vien nav slinkums, apgūst pasaules bagātākās safīru atradnes. Vienu tādu akmentiņu 1988.gadā izsolē pārdeva par 3,5 miljoniem dolāru. Safīri ir sārti, melni, balti, taču visaugstāko cenu dod par intensīvi gaišzilajiem, un tos pārdod par 5 tūkstošiem dolāru karātā.

Lai aizsniegtu safīru iegulas, vietējie iedzīvotāji rok zemē metru platas un vairākus desmitus metru dziļas akas, taču smiltis bieži nobrūk, un jau 800 cilvēku gājuši bojā šādos nobrukumos.

Ilakakas pilsētiņā ārzemju tūristi nedēļā nopērk dārglietas par miljonu dolāru, un 100 tūkstoši madagaskariešu Ilakakas apkaimē rok savas akas un skalo no grunts safīru. Madagaskaras ziemeļos jau sākuši slēgt skolas, jo tajās nav skolēnu, tādēļ ka bērni kopā ar vecākiem nodarbināti atradnēs.

Ilakaka ir tipiska zelta drudža pārņemta pilsēta. Tā ir pārpilna bērnu un izpriecu iestāžu, prostitūtu un gangsteru. Te regulāri izceļas apšaudīšanās starp ciltīm, kas nav spējušas sadalīt atradnes un ienākumus par pārdoto preci. Dārgakmeņus pilsētā bruņotas apsardzes klātbūtnē pārdod katrā stūrī.

Ja jums ir sagribējies iegādāties lielu safīru partiju, tad jāmaksā vēl vietējai mafijai par aizsardzību, citādi jūs nošaus uz līdzenas vietas, līdzko būsit norēķinājies ar tirgotāju. Pagājušajā gadā ārzemnieki izveda no salas safīrus par 100 miljoniem dolāru, bet iegulu pietiks vēl 200 gadiem.

Madagaskara ir viena no nabadzīgākajām valstīm pasaulē, tādēļ dārgakmeņi ir pasakaini lēti, un Ilakakā nav varas iestāžu, kas regulētu pārdošanu un noteiktu briljantu cenas. Šeit nav arī ūdensvada, elektrības un kanalizācijas. Ar tādiem sīkumiem nav kad noņemties, jo visi to vien dara, kā rok un pārdod briljantus. Bet varas orgānu mēģinājumi pārtraukt anarhiju un nokārtot dzīvi ik reizi izraisa bruņotu dumpi.

Safīrs cietības ziņā ir otrais pēc dimanta. Piedzimuši Zemes magmā, safīri gūst visas varavīksnes nokrāsas. Tos izmanto arī kaujas lāzeros un vismodernākajā datortehnikā. Lai gan tagad parādījušies mākslīgie safīri, dabisko akmeņu vērtība tomēr turpina augt.

Nikolajs Ivanovs

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!