• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izcilā igauņa autorkoncerts Rīgā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.02.2005., Nr. 31 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102203

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūžu dzīvo, mūžu mācies

Vēl šajā numurā

23.02.2005., Nr. 31

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Izcilā igauņa autorkoncerts Rīgā

Par godu Igaunijas Republikas proklamēšanas 87. gadadienai 24.februārī Latvijā uz savu jubilejas autorkoncertu ieradīsies pasaulslavenais igauņu komponists Veljo Tormiss.

TORMIS.PNG (97614 bytes)
Veljo Tormiss
Foto: Gatis Dieziņš, A.F.I.

Koncertā Rīgas Latviešu biedrības nama Lielajā zālē piedalīsies Valsts akadēmiskais koris “Latvija” diriģenta Māra Sirmā vadībā.
Koncertā skanēs Veljo Tormisa izcilākie kora darbi – “Latviešu burdona dziesmas”, “Bērnības atmiņas”, “Krustcelēs”, “Dzelzs apvārdošana”, “Ingērijas vakari”. “Latviešu burdona dziesmas” rakstītas speciāli 1982.gadā Latvijā organizētajam komponista autorkoncertam. Savulaik viņš savācis un pētījis vai visus latviešu folkloras izdevumus, sākot ar A.Jurjāna un E. Melngaiļa folkloras materiāliem un beidzot ar pagājušā gadsimta astoņdesmito gadu izdevumiem.
Veljo Tormiss (1930) ir viens no ievērojamākajiem igauņu skaņražiem pasaulē, kas komponējis simtiem dziesmu, lielas formas kompozīcijas dažāda sastāva koriem, kora dziesmu ciklus, skatuves mūziku, solodziesmu ciklus un mūziku vairākiem desmitiem kinofilmu. Kā skaidro Valsts akadēmiskā kora “Latvija” administrācija, komponistu mēdz dēvēt par “kora skanējuma un lielas formas kora kompozīciju meistaru”. Cieša sadarbība komponistam gadu gaitā izveidojusies arī ar Latvijas koriem un diriģentiem.
Viņa skaņdarbiem raksturīgais plašais krāsainais skaņu spektrs, kā arī oriģinālais, tikai komponistam piemītošais minimālais rakstības stils – tautas kultūras mantojuma avotu apvienošana ar 20.gadsimta kompozīcijas tehnikas paņēmieniem – saista daudzus klausītājus un mūzikas speciālistus gan Igaunijā, gan ārvalstīs.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!