• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2005., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102288

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vienoti. Bijām, esam, būsim

Vēl šajā numurā

24.02.2005., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Vācu “German-foreign-policy.com”: “Baltijā uzskata, ka 9. maija svinības likšot aizmirst Padomju Savienības nodarīto netaisnību Igaunijai, Latvijai un Lietuvai. Latvijas prezidente gan vēlas piedalīties svinīgajos pasākumos Maskavā, taču tajā pašā laikā grib kritizēt 1945.gadā akceptēto pēckara kārtību. Viņa, kā informēja kristīgajiem demokrātiem tuvu stāvošais Konrāda Adenauera fonds, jau ir “sākusi sarunas ar ietekmīgiem Eiropas politiķiem” un cer uz atbalstu iecerētajam atklātajam nosodījumam. Bez tam Latvijas prezidente var rēķināties ar amerikāņu atbalstu.”

 

Poļu “Gazeta.pl”: “Sadarbība ar Baltijas valstīm ir kārtējā iespēja Polijai cīnīties par sava vēstures redzējuma atzīšanu. Prezidents Kvasņevskis 4.maijā būs Latvijā, kur piedalīsies svinībās par godu neatkarības atgūšanai. Prezidents uzskata, ka tā būs iespēja “runāt patiesību par Jaltu un pēckara Eiropu”.

 

Krievijas “Nezavisimaja Gazeta” apgalvo, ka Baltijas valstu politiskā elite joprojām esot pakļauta politiski psiholoģiskiem kompleksiem, kas saistīti ar pagātni. Neveselīgi priekšstati par sava stāvokļa ekskluzivitāti novedot pie izkropļota priekšstata par pasaules mēroga vēsturiskajiem notikumiem, piemēram, Otro pasaules karu.

 

Poļu “Gazeta Wyborcza”: “Ieklausoties debatēs poļu presē un poļu politiķu izteikumos, kuri iesaka 9. maijā uz Maskavu nebraukt, rodas iespaids, ka esam uzķērušies uz Maskavas makšķeres. Atstāsim labāk Rūzveltu vēsturniekiem un brauksim uz Maskavu. Nevis lai tur noturētu lekciju par 20.gadsimta vēsturi, bet gan lekciju par 21.gadsimta demokrātiju.”

 

Vācu “Die Welt”: “Heiki Sirkels no Vācijas Ārējās tirdzniecības kameras par atšķirībām pirms un pēc iestāšanās ES saka: “Agrāk gaidīja uz naudu, lai īstenotu idejas.” Tagad esot otrādi. Dusmas par ES prasībām ir izgaisušas un tagad uzmanību vairāk piesaista ES sniegtās priekšrocības. Rīgā ekonomiste Raita Karnīte uzskata, ka cilvēku izturēšanās esot mainījusies. Kā ES pilsoņi viņi jūtoties “labāki, spēcīgāki un svarīgāki”. Jautāti par negatīvajiem efektiem, daudzi norāda uz cenu celšanos. Savukārt citas ar iestāšanos ES saistītās bailes ir izrādījušās nepamatotas, piemēram, bailes no asās konkurences lielajā tirgū. Līdz šim robežās turas arī kvalificētā darbaspēka aizplūšana. Pieaug to skaits, kuri ir apmierināti ar līdzdalību ES.”

 

Krievijas Gazeta.Ru: “ASV Senātā ierosināta rezolūcija par Krievijas dalības G8 apturēšanu. Šo likumprojektu parakstījuši kā republikāņi, tā demokrāti. Senatori pieprasa, lai ASV prezidents šādā veidā sodītu Putinu, kamēr Krievijas prezidents “skaidri neapliecinās uzticību demokrātiskas valsts vadīšanas pamatprincipiem”.”

 

ASV “The Washington Post”: “Buša un Putina tikšanās Slovākijā kļūs par pirmo pārbaudi solījumam, ko prezidents Džordžs Bušs deva savā inaugurācijas runā, – “izplatīt demokrātiju” un vērsties pret represijām, apspiestību un tirāniju.

Pēc Ārlietu ministrijas Ārzemju preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!