• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Prasījumus pret komercreģistrā nepārreģistrētiem uzņēmumiem varēs iesniegt elektroniski. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.02.2005., Nr. 32 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102296

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Starp deputātu kandidātiem vairāk ir vīriešu

Vēl šajā numurā

24.02.2005., Nr. 32

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Prasījumus pret komercreģistrā nepārreģistrētiem uzņēmumiem varēs iesniegt elektroniski

Vakar tika parakstīts pilnvarojuma līgums starp Uzņēmumu reģistru (UR) un reģistra sistēmu apkalpojošo SIA “Lursoft” par elektronisko pieteikumu pieņemšanu no komercreģistrā nepārreģistrēto uzņēmumu kreditoriem. No iespējas pieteikumus iesniegt elektroniski ieguvēji būs gan UR klienti, gan darbinieki, gan tiesiskums valstī, pēc līguma parakstīšanās teica UR galvenais notārs Jānis Endziņš.
Saskaņā ar Komerclikuma spēkā stāšanās likumu, UR reģistrētajiem uzņēmumiem bija jāpārreģistrējas komercreģistrā līdz pagājušā gada beigām. To nav izdarījuši 23 tūkstoši uzņēmumu, kuru darbība līdz ar to apturēta. Pirms uzņēmumu likvidācijas uzsākšanas to kreditoriem ir dota iespēja iesniegt savus prasījumus pret šiem uzņēmumiem. Ja prasījumi pret uzņēmumu netiek saņemti, tas tiek likvidēts.
To uzņēmumu nosaukumi, kuru darbība ir apturēta, tiek pakāpeniski publicēti “Latvijas Vēstnesī”. Kreditoriem savu prasījumu pieteikšanai no publikācijas brīža tiek doti trīs mēneši laika. Līdz šim prasījumi bija jāiesniedz papīra formātā, nosūtot tos uz UR. Sākot ar vakardienu, pieteikumus var iesniegt elektroniski.
Pieteikumu veidlapas aizpildāmas “Lursoft” tiešsaistes sistēmā. Atverot pieteikuma formu, kreditoram jāievada tikai parādnieka reģistrācijas numurs un parāda summa. Reģistru integrācijas rezultātā pārējā informācija par uzņēmumu parādās automātiski. Tas atvieglo kreditora darbu un samazina dokumentu aizpildīšanas tehniskās kļūdas, kā arī paātrina pieteikuma iesniegšanas procesu.
UR lēš, ka tiks saņemti 30 līdz 50 tūkstoši pieteikumu. Jaunā kārtība atvieglos un paātrinās darbu arī UR kolektīvam, jo nevajadzēs papīra dokumentus atkārtoti ievadīt sistēmā – elektroniskajos pieteikumos iekļautā informācija automātiski nonāks UR datu bāzē, tiklīdz UR darbinieks nospiedīs pogu “pieņemt”, iepriekš veicis pieteikuma pārbaudi. Uzņēmējam paziņojums par pieteikuma pieņemšanu tiks nosūtīts pa e-pastu vai telefonu.
Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa norādīja, ka kvalitatīvu elektronisko pakalpojumu ieviešana palielinās tiesiskumu Latvijā. “Lursoft IT” prezidents Ainars Brūvelis to skaidroja kā uzņēmēju daudz lielāku informētību par notiekošo. Gan prasījumu iesniedzējiem, gan tiem, pret kuriem prasījumi iesniegti, vienkāršā veidā un bez maksas būs pieejama informācija par šiem prasījumiem – tos varēs apskatīt caur “Lursoft”, “Hansabankas” u.c. banku tīkliem. Vienlaikus A.Brūvelis uzsvēra, ka jaunā sistēma ir iespēja uzņēmējiem atvieglot savu darba procesu, bet nav pienākums obligāti to izmantot – elektroniskā pieteikumu iesniegšana neizslēdz citus likumā paredzētos dokumentu iesniegšanas veidus.

Ieva Ušča

Uzziņai

Lai pieteikumus pret nepārreģistrētiem uzņēmumiem iesniegtu elektroniskā veidā, uzņēmējam jābūt “Lursoft” sistēmas lietotājam. Lai par tādu kļūtu, ir jānoslēdz līgumu ar “Lursoft”, ko var izdarīt “Lursoft” birojā Rīgā, Matīsa ielā 8. Elektronisko pieteikumu iesniegšana ir bezmaksas pakalpojums.
Jau tagad ikviens var saņemt informāciju par to, vai viņa sadarbības partneris ir pārreģistrējies komercreģistrā vai nav. Tas izdarāms, ierakstot uzņēmuma nosaukumu vai reģistrācijas numuru “Lursoft” uzņēmumu meklētājā, kas atrodams www.lursoft.lv/latvian.html.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!