• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 22. februāra noteikumi Nr. 140 "Kvalitātes, klasifikācijas un marķējuma prasības kafijas un cigoriņu ekstraktam". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2005., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102420-kvalitates-klasifikacijas-un-markejuma-prasibas-kafijas-un-cigorinu-ekstraktam

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.141

Grozījumi Ministru kabineta 2003.gada 13.maija noteikumos Nr.253 "Labības sēklaudzēšanas un sēklu tirdzniecības noteikumi"

Vēl šajā numurā

25.02.2005., Nr. 33

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 140

Pieņemts: 22.02.2005.

RĪKI
Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā. Piedāvājam lejuplādēt digitalizētā laidiena saturu (no Latvijas Nacionālās bibliotēkas krājuma).
Ministru kabineta noteikumi Nr.140

Rīgā 2005.gada 22.februārī (prot. Nr.10 31.§)
Kvalitātes, klasifikācijas un marķējuma prasības kafijas un cigoriņu ekstraktam
Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma
4.panta ceturto daļu un 3.panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi
1. Noteikumi nosaka kvalitātes, klasifikācijas un marķējuma prasības kafijas un cigoriņu ekstraktam (turpmāk — produkts).
2. Noteikumi neattiecas uz grauzdētu šķīstošo kafiju (café torrefacto soluble).
3. Produkta atbilstību šo noteikumu prasībām kontrolē Pārtikas un veterinārais dienests.
II. Produkta klasifikācijas prasības
4. Produktu klasificē šādi:

4.1. kafijas ekstrakts (arī šķīstošais kafijas ekstrakts, šķīstošā (ātri pagatavojamā) kafija) — koncentrēts produkts, kas ekstrakcijas procesā iegūts no grauzdētām kafijas pupiņām, par ekstrakcijas vidi izmantojot tikai ūdeni un nepieļaujot hidrolīzi ar skābes vai sārma pievienošanu. Kafijas ekstrakts satur tikai šķīstošās un aromātiskās kafijas sastāvdaļas. Kafijas ekstraktā drīkst būt kafijas nešķīstošās eļļas un citas vielas, kuras ekstrakcijas procesā nav iespējams tehniski atdalīt no kafijas ekstrakta;

4.2. cigoriņu ekstrakts (arī šķīstošie (ātri pagatavojamie) cigoriņi) — koncentrēts produkta izvilkums, kas ekstrakcijas procesā iegūts no grauzdētiem cigoriņiem, par ekstrakcijas vidi izmantojot tikai ūdeni un nepieļaujot hidrolīzi ar skābes vai sārma pievienošanu.
5. Cigoriņu ekstraktu ražo no notīrītām, izžāvētām un grauzdētām cigoriņu (Cichorium Intybus L.) saknēm.
6. Produkta tirdzniecības nosaukums attiecīgi ir “Kafijas ekstrakts”, “Šķīstošais kafijas ekstrakts”, “Šķīstošā (ātri pagatavojamā) kafija”, “Cigoriņu ekstrakts”, “Šķīstošie (ātri pagatavojamie) cigoriņi”.
7. Kafijas un cigoriņu ekstrakts var būt sausā, pastas veidā (pastveida) vai šķidrā veidā.
III. Produkta kvalitātes prasības
8. Sausnas saturs kafijas ekstraktā ir:

8.1. ne mazāks par 95% no sausa kafijas ekstrakta svara;

8.2. no 70% līdz 85% no svara, ja kafijas ekstrakts ir pastas veidā;

8.3. no 15% līdz 55% no svara, ja kafijas ekstrakts ir šķidrā veidā.
9. Sausnas saturs cigoriņu ekstraktā ir:

9.1. ne mazāks par 95% no sausa cigoriņu ekstrakta svara;

9.2. no 70% līdz 85% no svara, ja cigoriņu ekstrakts ir pastas veidā;

9.3. no 25 % līdz 55 % no svara, ja cigoriņu ekstrakts ir šķidrā veidā.
10. Kafijas ekstrakts sausā vai pastas veidā satur tikai kafijas ekstrakcijas procesā iegūtās vielas.
11. Kafijas ekstrakts šķidrā veidā drīkst saturēt grauzdētu un negrauzdētu cukuru, kā arī pārtikas cukurus. Cukura saturs šķidrā kafijas ekstraktā nav lielāks par 12% no produkta kopējā svara.
12. Cigoriņu ekstrakts sausā vai pastas veidā drīkst saturēt ne vairāk par 1% no to vielu svara, kas nav iegūtas no cigoriņiem.
13. Cigoriņu ekstrakts šķidrā veidā drīkst saturēt grauzdētu un negrauzdētu cukuru, kā arī pārtikas cukuru, ja tā svars nepārsniedz 35% no cigoriņu ekstrakta kopējā svara.
IV. Marķējuma prasības
14. Šo noteikumu 6.punktā minēto produkta nosaukumu marķējumā norāda tikai tādam produktam, kas atbilst šo noteikumu prasībām.
15. Produkta nosaukumam atļauts pievienot vārdus “pasta”, “pastveida” vai “šķidrā veidā”.
16. Šķidra produkta nosaukumam pievieno vārdu “koncentrāts”, ja attiecīgā produkta sausnas saturs:

16.1. kafijas ekstraktā ir lielāks par 25% no svara;

16.2. cigoriņu ekstraktā ir lielāks par 45% no svara.
17. Kafijas ekstrakta marķējumā zem produkta nosaukuma ir skaidri saskatāma norāde “Ar samazinātu kofeīna saturu”, ja kofeīna saturs nepārsniedz 0,3% no kafijas sausnas satura.
18. Šo noteikumu 8.3. un 9.3.apakš­punktā minētā produkta marķējumā zem produkta nosaukuma ir skaidri saskatāma norāde “Konservēts ar …”,
“Ar … piedevām”, “Ar …” vai “Grauzdēts ar …”, kurā ir minēts izmantotā cukura veids(-i).
19. Ja produkts ir pastas vai šķidrā veidā, marķējumā norāda minimālo kafijas vai cigoriņu sausnas saturu, kas izteikts procentos no gatavā produkta svara.
V. Noslēguma jautājumi
20. Ja produkts ražots un marķēts līdz 2005.gada 1.maijam, tā tirdzniecība vietējā tirgū atļauta līdz 2005.gada 1.septembrim.
21. Noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 1.maiju.
Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu
Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no Eiropas Parlamenta un Padomes 1999.gada 22.februāra Direktīvas 1999/4/EK, kas attiecas uz kafijas ekstraktiem un cigoriņu ekstraktiem.
Ministru prezidents A.Kalvītis

Zemkopības ministrs M.Roze

Tiesību aktu un oficiālo paziņojumu oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!