• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas Savienības ārējo robežu drošību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2005., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102431

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu Ukrainas centieniem iestāties Eiropas Savienībā

Vēl šajā numurā

25.02.2005., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas Savienības ārējo robežu drošību

Eiropas Komisija apsveikusi Eiropas Parlamenta koplēmuma procedūras ietvaros 23.februārī izteikto atbalstu attiecībā uz Regulas par Eiropas Savienības (ES) muitas kodeksa grozījumiem uzlabot preču drošību un drošumu Eiropas Kopienas robežās. Regula, kas balstīta uz 2003.gada jūlija Eiropas Komisijas priekšlikumu (skat. IP/03/1100), prasa muitas iestādēm veikt elektronisku informācijas apmaiņu par preču kustību; tā prasa arī tirgotājiem iesniegt elektroniski apkopojošu deklarāciju muitas iestādēs, informējot par precēm pirms to ievešanas Eiropas Savienībā (ES) vai izvešanas no tās, un ievieš viskopienas datorizētu riska pārvaldības sistēmu. Vienlaikus dokumenta mērķis ir paātrināt robežprocedūru nokārtošanu visiem likumīgiem tirgotājiem. Regula ir ES atbilde uz pasaules rūpēm par starptautisko piegādes ķēžu aizsardzību pret terorismu.
“Man ir ļoti liels prieks, ka Eiropas Parlaments un Padome ir panākuši vienošanos par šo regulu, kas nodrošinās labāku drošību ne tikai ES pilsoņiem, bet arī ES tirdzniecības partneriem,” teica nodokļu un muitas komisārs Lāslo Kovāčs. “Tajā pašā laikā regula veicinās likumīgu tirdzniecību un aizsargās ES eksportētāju konkurētspēju starptautiskā līmenī.”
Regulā, ar kuru tiek izdarīti grozījumi Kopienas muitas kodeksā, iekļauti arī vairāki pasākumi, lai stiprinātu to preču drošību, kas šķērso starptautiskās robežas. Sistēma, ar kuru tiks radīta ātrāka un precīzāka kontrole, atvieglos gan muitas iestāžu, gan sabiedrības un tirgotāju aktivitātes. Tās ietvaros tiks ieviesta elektroniska informācijas apmaiņa starp muitas administrācijām; racionalizēts muitas kontroles process, pievēršoties drošības un drošuma jautājumiem vietās, kur preces tiek ievestas Kopienā vai izvestas no tās, vienlaikus pārceļot kontroles procesu, kas attiecas uz finanšu lietām, uz vietu, kur atrodas tirgotājs; tirgotājiem būs jāiesniedz muitas iestādēs elektroniski apkopojoša deklarācija, informējot par precēm pirms to ievešanas Eiropas Savienībā vai izvešanas no tās; tā uzticamiem tirgotājiem nodrošinās īpašas, lietotājam draudzīgas iespējas; ar šo sistēmu tiks ieviesti riska izvēles kritēriji, ko varēs izmantot visā Kopienā un kas balstīsies uz koordinētu un datorizētu sistēmu.
Pagaidām, lai arī visas dalībvalstis aktīvi strādā, lai novērstu bīstamu vai bojātu preču ievešanu ES, piemērotie pasākumi, noteiktās prioritātes un ieguldījumi aprīkojumā un resursos dalībvalstīs ir atšķirīgi. Drošības kontroles pasākumu pielāgošana ar šīs regulas palīdzību ļaus jo īpaši labi nodrošināt Kopienas atbildes reakciju jaunu draudu gadījumā.
Regula arī nozīmē, ka stingrākie noteikumi atbildīs starptautiskā līmenī pastāvošām bažām par drošību un tos varēs ieviest, balstoties uz vienotu ES nostāju, nevis divpusējiem nolīgumiem ar trešajām valstīm un atsevišķām dalībvalstīm, kas rada sarežģījumus vienādu spēles noteikumu nodrošināšanā visiem ES tirgotājiem.
Formāli regula tiks pieņemta tad, kad Padomes un Parlamenta priekšsēdētāji regulas tekstu apstiprinās ar savu parakstu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!