• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Diskutē par turpmākajām prioritātēm siltumapgādē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2005., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102448

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Drošība pieturvietās - iespēju problēma

Vēl šajā numurā

25.02.2005., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Diskutē par turpmākajām prioritātēm siltumapgādē

Vakar, 24.februārī, notika ilgtspējīgas enerģētikas, siltumapgādes un vides jautājumu konference. Tās rīkotāji – Latvijas siltumuzņēmumu asociācija (LSUA) un Nacionālās enerģētikas konfederācija.

DUMI.PNG (116249 bytes)
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

Konferencē pārrunātas vairākas mūsu valstij nozīmīgas siltumapgādes tēmas. Kā norāda Latvijas siltumuzņēmumu asociācijas izpilddirektors Andris Akermanis, patlaban 70% no centralizētajā siltumapgādē patērētā kurināmā ir dabasgāze. Tās cenu izmaiņas būtiski ietekmē siltuma tarifus. Mazuts kā kurināmā alternatīva patlaban nav konkurētspējīgs, bet par daļēju alternatīvu var uzskatīt vietējos resursus, piemēram, koksnes pārstrādes blakusproduktus un malku. Tādēļ par vietējā kurināmā resursiem un izmantošanas iespējām runāja vairāki lektori.
Viena no konferences tēmām bija elektroapgāde un ar to saistītie koģenerācijas jautājumi. Latvijai kā elektrodeficīta valstij koģenerācija ir ļoti aktuāla, bet tās priekšnosacījums ir centralizētā siltumapgāde kā siltumenerģijas patērētājs, uzsvēra A.Akermanis.
Konferencē akcentēta ilgtermiņa siltumapgādes plānošanas nepieciešamība pašvaldībās, koģenerācijas attīstības nepieciešamība, kā arī likumdošanas un normatīvo aktu izmaiņas. Tas ir liels darbs, ņemot vērā, ka maksājumi par siltumenerģiju veido lielu daļu no ģimeņu budžetiem, bet to samazināšana ir iespējama, ja sastrādājas gan siltumapgādes uzņēmumi un namu apsaimniekotāji, gan pašvaldības un valsts.
Vēl konferencē runāja par Latvijas energobilanci, energopatēriņu un kurināmo. Konferencē piedalījās arī pārstāvis no Eiropas siltumuzņēmumu asociāciju apvienības “Euroheat&Power”, kurš stāstīja par Eiropas Savienības pašreizējām un gaidāmajām aktivitātēm energoefektivitātes, vides aizsardzības un koģenerācijas jomā.

Zaida Kalniņa, “LV”
zaida.kalnina@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!