• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Viedkartes iekaro finanšu produktu tirgu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.02.2005., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102452

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Eiropa atbalstīs totalitārisma upuru piemiņas pasākumus

Vēl šajā numurā

25.02.2005., Nr. 33

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Viedkartes iekaro finanšu produktu tirgu

Ar 1.martu akciju sabiedrība “Latvijas krājbanka”, kas pabeigusi viedkaršu ieviešanas sagatavošanas procesu, sāks piedāvāt viedkartes gan Maestro, gan MasterCard produktu grupai.

KREDIT.PNG (134343 bytes)
Flemmings Tomsens ar jauno MasterCard viedkarti
Foto: Normunds Mežiņš, A.F.I.

Viedkaršu tehnoloģijas priekšrocības

Krājbankas prezidents Andris Nātriņš atzīst, ka viedkaršu ieviešana ir notikums ne tikai “Latvijas Krājbankai” (Krājbanka), bet visam Latvijas finanšu produktu tirgum. Pēc viedkaršu ieviešanas banka pievērsīsies citiem projektiem, kas saistīti ar viedkaršu tehnoloģijas priekšrocību izmantošanu, jo tas, kas tiek izmantots šobrīd, ir tikai niecīga daļa no tehnoloģiskajām iespējām, kādas paver viedkaršu lietošana.
Kā stāsta A.Nātriņš, uz viedkaršu tehnoloģijas bāzes iespējams radīt daudz dažādu produktu, kas saistīti ar banku klientu un sadarbības partneru lojalitātes programmu nodrošināšanu un citiem perspektīviem projektiem. Krājbanka jau sākusi izstrādāt daudzfunkcionālas norēķinu kartes, kas nākotnē aizstās parastās viedkartes.
Krājbanka bija viena no pirmajām Latvijas bankām, kas kļuva par starptautiskās MasterCard organizācijas biedru. 2003.gada oktobrī ar pirmo Visa Electron viedkaršu izdošanu bankā aizsākās viedkaršu ieviešanas process, kas noslēgsies šā gada 1.martā, Krājbankai visā pilnībā pārejot uz viedkartēm. Attīstot viedkaršu ieviešanas procesu, banka pagājušā gada maijā izdeva Plaukstas lieluma karti, bet novembrī – Visa Classic, Visa Business un Visa Gold, savukārt ar šā gada 1.martu tā sāks izsniegt Maestro, MasterCard Mass, MasterCard Business un MasterCard Gold.
Krājbankas Produktu attīstības pārvaldes vadītāja Dita Danosa informē, ka banka jau izsniegusi 76 tūkstošus viedkaršu, bet kopējais bankas izsniegto norēķinu karšu skaits sasniedzis 332 tūkstošus.

Kādēļ viedkartes ir drošas?

Norēķinu karšu izmantošanai vēršoties plašumā, pieaug arī to viltošana. Lai pasargātu klientus no zaudējumiem, ko rada viltotu norēķinu karšu lietošana, bankas visā pasaulē saviem klientiem piedāvā viedkartes, kurās kā datu nesējs tiek izmantots mikroprocesors. Tajā šifrētā veidā tiek ierakstīti viedkartes dati. Šobrīd Latvijā uzstādīts jau vairāk nekā 850 termināļu, kas spēj nolasīt viedkartes datus.

GRAF.PNG (11547 bytes)
Krājbankas izdoto norēķinu karšu skaita pieaugums

Avots: “Latvijas Krājbanka

Viedkartes var izmantot ne vien darījumu drošības garantēšanai un norēķinu kartes funkciju veikšanai, bet arī dažādu datu saglabāšanai. Šāda karte vienlaikus var būt gan veikalu atlaižu karte, gan telefona karte, gan personas identifikācijas karte un kluba karte.
Pašlaik izsniegtajām viedkartēm otrā pusē ir arī magnētiskā josla, lai darījumu ar karti varētu veikt arī tad, ja terminālī vai bankas automātā nav mikroprocesora lasītāja. Tādējādi šīs norēķinu kartes, tāpat kā līdz šim lietotās kartes, varēs izmantot, norēķinoties par pirkumiem vai izņemot naudu no bankas automātiem.

Norēķinu karšu tirgus vēršas plašumā

Šobrīd 21 no 23 Latvijas bankām ir starptautiskās MasterCard organizācijas dalībniece un ir sertificēta MasterCard un Maestro viedkaršu izdošanai. Liela daļa no šīm bankām sertificētas arī karšu pieņemšanas tīkla izveidošanai. Maestro un MasterCard viedkartes pieņem vairāk nekā 12 tūkstoši pakalpojumu sniedzēju, tai skaitā viesnīcas, restorāni, veikali, taksometri, un pāri par 25% Latvijas iedzīvotāju ir šo karšu turētāji. Pērn viņu skaits pieauga divas reizes, un tiek prognozēts, ka šī tendence turpināsies.
Kā stāsta MasterCard Ziemeļeiropas tirgus vadītājs Flemmings Tomsens, norēķinu karšu tirgus vēršas plašumā visā pasaulē, tai skaitā Eiropā, Ziemeļvalstīs un arī Latvijā. Par visumā līdzīgiem attīstības tempiem liecina fakts, ka 2004.gadā Eiropā tas palielinājās par 16%, Ziemeļvalstīs – par 22% un Latvijā – par 21%.
Baltijas valstīs ir aptuveni 3 miljoni norēķinu karšu turētāju – tātad viena trešdaļa no iedzīvotāju kopskaita.

Gita Kronberga, “LV”

gita.kronberga@vestnesis.lv

Uzziņai

Starptautiskā MasterCard organizācija (MasterCard International) ir maksājumu kompānija, kas nodrošina plašu novatorisku pakalpojumu klāstu, piemēram, kredīta, depozītu, elektroniskās un skaidrās naudas, biznesa un citas maksājumu programmas. Tā ietver sevī tādus plaši lietotus maksājumu karšu zīmolus kā MasterCard, Maestro un Cirrus un sniedz pakalpojumus finanšu institūcijām, patērētājiem un uzņēmumiem vairāk nekā 210 valstīs un teritorijās.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!