• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par īpašām vīzām vietējā pierobežas satiksmē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2005., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102584

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par atbalstu Eiropas Stabilitātes un izaugsmes paktam

Vēl šajā numurā

01.03.2005., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par īpašām vīzām vietējā pierobežas satiksmē

Eiropas Komisija pieņēmusi jaunu priekšlikumu regulai par vietējo pierobežas satiksmi, proti, par robežu šķērsošanu pilsoņiem no trešajām valstīm, kas dzīvo pierobežas teritorijās un, neradot draudus drošībai, likumīgu iemeslu dēļ bieži ceļo uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti. Priekšlikums dod iespēju vietējās pierobežas satiksmes mērķiem izsniegt īpašas vīzas trešo valstu pilsoņiem, kas dzīvo pierobežas teritorijās. Šāda vīza, kuras teritoriālais derīgums aprobežojas ar to izsniegušās ES dalībvalsts pierobežas apgabalu, ļaus vīzas saņēmējam daudzkārt šķērsot šīs dalībvalsts robežu, lai tajā uzturētos nepārtraukti līdz septiņām dienām un ne ilgāk kā trīs mēnešus pusgada laikā. Vīza būs derīga vismaz vienu gadu, un to var izsniegt bez maksas.
Jaunajā priekšlikumā ņemti vērā Padomē notikušo diskusiju rezultāti par 2003. gada priekšlikumiem, kā arī Eiropas Parlamenta atzinums. Abas iestādes ir uzsvērušas nepieciešamību nostiprināt priekšlikuma “drošības aspektus”, lai novērstu iespējamus vietējās pierobežas satiksmes režīma pārkāpumus, ko izraisa nelegālie imigranti vai noziedznieki. Jaunais priekšlikums nomainīs 2003. gadā izvirzītos priekšlikumus. Atšķirībā no iepriekšējiem priekšlikumiem, pēc kuriem Eiropas Parlamentam bija tikai konsultēšanas tiesības, jaunais priekšlikums Padomei un Eiropas Parlamentam ir jāpieņem kopīgi.
Saskaņā ar jauno priekšlikumu dalībvalstīm ir pienākums noteikt soda naudas par jebkuru vietējās pierobežas satiksmes notikumu pārkāpumu. Turklāt divus gadus pēc regulas stāšanās spēkā Eiropas Komisijai nāksies sniegt ziņojumu par tās ieviešanu un, ja nepieciešams, ierosināt vajadzīgos pielāgojumus likumdošanā.
Tiek īstenoti arī praktiski pasākumi vietējās pierobežas satiksmes veicināšanai, piemēram, īpašu robežšķērsošanas punktu vai koridoru izveide tikai pierobežas apgabalu iedzīvotājiem. Tomēr iespēja atļaut pierobežas iedzīvotājiem šķērsot robežu ārpus robežšķērsošanas punktiem un neievērojot noteiktus laika posmus tiek stingri ierobežota ar gadījumiem, kad rodas īpaša nepieciešamība, un tā nav piemērojama visiem pierobežas iedzīvotājiem, kas atbilst vīzas izsniegšanas prasībām.
Ņemot vērā maza mēroga pārobežu satiksmes vietējo raksturu, šīs sistēmas konkrētais lietojums tiek nodots dalībvalstu pārziņā, kuras ar divpusējiem līgumiem var vienoties par īpašiem nosacījumiem maza mēroga pārrobežu satiksmei ar kaimiņvalstīm saskaņā ar vispārējiem noteikumiem, kas ir izstrādāti Kopienas līmenī un kuros ņemta vērā nepieciešamība nodrošināt līdzvērtīgu attieksmi pret Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem.
Tā kā jaunās dalībvalstis vēl joprojām nepiemēro visus Šengenas līguma noteikumus un tādējādi noteiktā laika posmā saglabāsies robežkontrole starp pašreizējām Šengenas dalībvalstīm un jaunajām dalībvalstīm, regula aptver arī šīs “pagaidu” robežas. Skaidrs, ka, tiklīdz pēc Padomes lēmuma kontrole uz šīm robežām tiks atcelta, pie minētajām robežām vairs nevajadzēs lietot noteikumus par maza mēroga pārrobežu satiksmi.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!