• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par atbalstu Eiropas Stabilitātes un izaugsmes paktam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2005., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102587

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas ekonomiskās situācijas uzlabošanu

Vēl šajā numurā

01.03.2005., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par atbalstu Eiropas Stabilitātes un izaugsmes paktam

Procedūra: rezolūcija
Debates: 2005.gada 24.februārī
Balsojums: 2005.gada 24.februārī

Apstiprinātajā rezolūcijā deputāti aicina dalībvalstis atgriezties pie stingrākas budžeta politikas. Otmāra Karasa (Austrija) izstrādātajā dokumentā uzsvērts, ka lielie budžeta deficīti galvenokārt radušies “dažām dalībvalstīm patvaļīgi atkāpjoties no stingras budžeta politikas”, turklāt “vēl arvien ir pietiekams pamats bažām attiecībā uz to izredzēm tuvākajā nākotnē pazemināt budžeta deficīta līmeni zem 3% no IKP”. Deputāti uzskata, ka neviena no dalībvalstīm nedrīkst pārkāpt Stabilitātes un izaugsmes pakta noteikumus, un uzsver, ka šajā jautājumā “pret visām dalībvalstīm, kā mazām, tā lielām, ir jāizturas vienlīdzīgi”. Viņi aicina valstis “Luksemburgas prezidentūras laikā sekmīgi pabeigt Stabilitātes un izaugsmes pakta izskatīšanu, meklējot iedarbīgus, godīgus un īstenojamus risinājumus” un pievēršot lielāku uzmanību katras valsts ekonomiskās sistēmas īpatnībām.
Lai arī rezolūcijā atzīts, ka ekonomiskās sistēmas maiņa Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīs ir “būtiski ietekmējusi budžeta deficīta un valsts parāda līmeni dažās jaunajās dalībvalstīs”, tomēr deputāti mudina visas dalībvalstis samazināt savu budžeta deficītu tā, lai tas būtu zemāks par 3% no IKP. Tas savukārt ļaus ES ekonomikas uzplaukuma periodos izveidot pietiekamas finanšu rezerves un nodrošināt cenu stabilitāti, lai “pārdzīvotu” ekonomiskās lejupslīdes posmus. Tāpat deputāti iesaka piešķirt lielāku nozīmi ekonomikas attīstībai un valsts finanšu ilgtspējībai. Labāka fiskālā pārvalde un efektīva nodokļu iekasēšanas sistēma radīs “labvēlīgus noteikumus uzņēmumu darbībai vienotā tirgū”.
Eiropas Parlamenta apstiprinātā rezolūcija nav juridiski saistoša, tomēr uzskatāma par deputātu politisko nostāju debatēs par Eiropas Stabilitātes un izaugsmes pakta reformu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!