• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Katrs desmitais dzīvokļa īrnieks ir parādnieks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.03.2005., Nr. 35 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102606

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasaule pret legālo slepkavu

Vēl šajā numurā

01.03.2005., Nr. 35

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Katrs desmitais dzīvokļa īrnieks ir parādnieks

Pagājušā gada laikā vidējā dzīvokļu īres maksa pieaugusi par 32 procentiem un septembrī bija 54 santīmi par kvadrātmetru, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

DZIV.PNG (81256 bytes)Kopumā Latvijā 42 procenti īrnieku par kvadrātmetru maksāja īri, kas pārsniedz 0,48 latus par kopējās platības vienu kvadrātmetru. Šī summa bija likumā noteiktais dzīvojamās telpas īres maksas augstākais apmērs, izņemot tos gadījumus, ja puses vienojušās par augstāku maksu.
Savukārt 10 procenti privāto dzīvokļu īrnieku īri nemaksā, to kompensējot ar savu ieguldījumu mājas uzturēšanā. Īri nemaksāja divi procenti no privāto īres dzīvokļu īrniekiem Rīgā, 11 procenti – pārējās pilsētās, 54 procenti – laukos.
No visiem privātajiem īres dzīvokļiem 91 procents atrodas denacionalizētās, likumīgiem īpašniekiem atdotās mājās. Pēc denacionalizēto dzīvokļu īrnieku aprēķiniem, 23 procenti no viņiem varētu atļauties maksāt 0,51 latu un vairāk par vienu kopējās platības kvadrātmetru.
Ar pašreizējo dzīvokļa īpašnieku īres līgums bija noslēgts 57 procentos gadījumu. No noslēgtajiem līgumiem 36 procenti ir bez termiņa ierobežojumiem, 44 procenti – noslēgti uz laiku ilgāk par vienu gadu, bet 20 procenti – uz laiku līdz vienam gadam.
Īres līgums ar pašreizējo dzīvokļa īpašnieku nav noslēgts 43 procentos gadījumu. Galvenie iemesli – spēkā līgums ar iepriekšējo īpašnieku un īpašnieka neieinteresētība. Otrs iemesls īpaši izteikts laukos, bet pirmais – Rīgā.
Pēdējā laikā nopietnas grūtības samaksāt dzīvokļa īri un komunālos pakalpojumus ir 45 procentiem īrnieku, bet 10 procentiem īrnieku ir parādi par dzīvokļa īri un komunālajiem pakalpojumiem.
Tuvāko trīs gadu laikā 25 procenti dzīvokļu īrnieku plāno iespēju mainīt dzīvesvietu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!