• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par sociālo apdrošināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2000., Nr. 307/309 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10264

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidente: - sarunā ar izglītības un zinātnes ministru - pirms vizītes Amerikas Savienotajās Valstīs - pirms vizītes Norvēģijas Karalistē

Vēl šajā numurā

01.09.2000., Nr. 307/309

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par sociālo apdrošināšanu

Trešdien, 30.augustā, labklājības ministrs Andrejs Požarnovs un Labklājības ministrijas speciālisti tikās ar Starptautiskā valūtas fonda (SVF) pārstāvjiem, lai pārrunātu nepieciešamās izmaiņas sociālās apdrošināšanas likumdošanā un ar to saistītās paredzamās izmaiņas sociālās apdrošināšanas budžetā.

 

Labklājības ministrs SVF pārstāvjus informēja, ka šā gada jūlijā pirmoreiz divu gadu laikā sociālās apdrošināšanas budžets bija ar pozitīvu bilanci. Tomēr, kā liecina iepriekšējo gadu pieredze, situācija var mainīties, tai var būt sezonas efekts.

Lai sociālās apdrošināšanas budžeta situāciju uzlabotu, Labklājības ministrijai jāizstrādā pensiju likuma grozījumi, kam jāstājas spēkā 2001.gadā, kā to nosaka valdības deklarācija. Plānotie grozījumi vērsti uz to, lai pēc iespējas ātrāk samazinātu sociālās apdrošināšanas budžeta deficītu. Lai to sasniegtu, no likuma jāizslēdz tās normas, kas neatbilst sociālās apdrošināšanas principiem, — priekšlaicīgas pensionēšanās iespēja un politiski represēto pensiju izmaksa no sociālā apdrošināšanas budžeta, kā arī jāparedz pensijas vecuma paaugstināšana. Labklājības ministrs prognozēja grūtības ar šo normu pieņemšanu, tāpēc ir jāveido intensīvs sociālais dialogs gan ar Latvijas Pensionāru savienību, gan arodbiedrībām, gan sabiedrību kopumā. Paredzamas arī lielas diskusijas ar Finansu ministriju par represēto pensiju izmaksu no valsts pamatbudžeta, nevis sociālās apdrošināšanas budžeta kā šobrīd, kas ir papildu slogs sociālajam budžetam. 2001.gada 1.jūlijā spēkā stāsies arī pensiju 2.līmenis — fondētās pensijas, kad sociālās apdrošināšanas līdzekļi būs jānovirza uz šiem fondiem. Tādējādi palielināsies tā summa, kas kredītu veidā būs jāņem no valsts kases. Diskusijās ar Finansu ministriju būs rūpīgi jāizsver, kas būtu izdevīgāk — saglabāt budžeta deficītu vai mēģināt to novērst ar Labklājības ministrijas piedāvātajām iespējām. SVF pārstāvji piekrita ministra uzskatam, ka sociālās apdrošināšanas iemaksas jāizmanto sociālās apdrošināšanas sistēmas finansēšanai.

Labklājības ministrijas Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!