• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas pilsoņu darba apstākļiem Īrijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.03.2005., Nr. 36 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102708

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas un Ēģiptes sadarbību kultūrā

Vēl šajā numurā

02.03.2005., Nr. 36

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas pilsoņu darba apstākļiem Īrijā

25.februārī Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktors Ringolds Beinarovičs oficiālā vizītē apmeklēja Īrijas Nodarbinātības un mācību centru (FAS). Sarunās piedalījās Īrijas Nodarbinātības dienesta direktore Patricija Kērtina un FAS vadošie speciālisti ESF, stratēģiskās plānošanas, statistikas un EURES jautājumos.
Ņemot vērā lielo Latvijas darba ņēmēju skaitu Īrijā un Latvijas darba meklētāju interesi par šo valsti, NVA un FAS sāka ciešu sadarbību nodarbinātības jomā. Abas organizācijas uzskata, ka jāveicina droši un līdzvērtīgi darba apstākļi Latvijas pilsoņiem Īrijā, organizējot informācijas kampaņas un individuāli konsultējot interesentus.
Vizītes laikā R.Beinarovičs tikās ar Īrijas Darba devēju konfederācijas pārstāvi un pārrunāja Īrijas darba devēju pieredzi, nodarbinot strādniekus no Latvijas, un darba devēju viedokli par citu valstu darbaspēka ieplūdumu Īrijā. Kā vienu no svarīgākajiem trūkumiem Īrijas darba devēji min Latvijas darba meklētāju angļu valodas zināšanu trūkumu. Īrijas darba devēji vēlētos pieņemt darbā cilvēkus, kuri noteiktā līmenī pārvalda valodu un var kontaktēties ar klientiem un saņemt darba uzdevumus no darba devēja.
NVA direktors tikās ar Latvijas darba ņēmēju pārstāvjiem un pārrunāja Latvijas strādnieku darba un dzīves apstākļus. Darba ņēmēja Zane S. pastāstīja par savām darba gaitām privātajā klīnikā, kur viņa palīdz apkopt pacientus. Pēc Zanes teiktā, darba devēja attieksme ir pozitīva un darba apstākļi arī labi, taču darba ņēmējam pašam ir jāuzņemas atbildība par attiecībām ar darba devēju, pirms braukšanas ir jāievāc informācija gan par dzīves apstākļiem, gan arī jānoskaidro, vai tāds darba devējs pastāv. Pati Zane savas darba gaitas Īrijā uzsāka, strādājot kādā viesnīcā, pēc tam ar Īrijas EURES konsultantu palīdzību atrada sev tīkamāko darbavietu, ar kuru pašlaik ir ļoti apmierināta.
Ringolds Beinarovičs tikās arī ar Latvijas Republikas vēstnieku Īrijā Induli Ābeli un pirmo sekretāru Ivaru Lasi. Vēstniecības pārstāvji pauda lielu interesi par sadarbību ar NVA un FAS, jo tā Latvijas iedzīvotāji varētu saņemt no vēstniecības kvalitatīvāku un pilnīgāku informāciju par dzīves un darba apstākļiem Īrijā. Tika apspriestas arī iespējas veidot informatīvo centru, kurš pildītu divas funkcijas: popularizētu Latviju Īrijā kā tūrisma galamērķi un sniegtu Latvijas iedzīvotājiem Īrijā informāciju par dzīves un darba apstākļiem.
Gan nodarbinātības speciālisti, gan darba devēju un darba ņēmēju pārstāvji atzina, ka ir ārkārtīgi svarīgi iegūt informāciju par dzīves un darba apstākļiem pirms izbraukšanas no Latvijas, kā arī vēlams braukt uz Īriju jau ar darba devēja parakstītu darba līgumu. Protams, īpaši svarīgas ir arī angļu valodas zināšanas, jo bez tām cilvēks nespēj iekļauties darba tirgū un nevar justies pilnīgi pasargāts. Izsmeļošu informāciju par darba un dzīves apstākļiem Īrijā un citās Eiropas valstīs sniedz visi EURES konsultanti Latvijā, viņi norāda, kas ir jāzina un kādi dokumenti jāsagatavo pirms došanās darbā uz citu valsti.

NVA Sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!