Noskaidro Ādažu ugunsgrēka apstākļus
Ugunsgrēka straujo izplatību un sarežģītos dzēšanas apstākļus noteikusi angāra konstrukcija un celtniecībā izmantotie materiāli Foto: Reinis Traidās, A.F.I. |
Pēc vairāk nekā 26 stundu degšanas naktī uz ceturtdienu apdzēsts ugunsgrēks, kas izpostījis čipsu ražotni Ādažos. Noskaidrota ugunsgrēka cilmvieta. Pēc visa spriežot, tas izcēlies tehnisku iemeslu dēļ.
Kā jau ziņots, ugunsgrēks “Latfood” piederošajā “Ādažu čipsu” ražošanas uzņēmumā izcēlās otrdien, 1.martā, ap pulksten 20. Par spīti vietējo ugunsdzēsēju centieniem liesmas apslāpēt, degšana strauji izplatījās, un arī pēc papildspēku ierašanās izvērsās aptuveni 2500 kvadrātmetru platībā. Lai arī ugunsgrēks lokalizēts jau otrdien ap pulksten 23, pilnīgi tas likvidēts 3.martā pulksten 1.20.
Notiek izmeklēšana
Vakar noskaidrota ugunsgrēka cilmvieta – uzņēmuma telekomunikāciju centrs, kur izvietotas elektriskas un elektroniskas ierīces, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Solveiga Smiltene. Tādējādi gandrīz atlikta versija par tīšu dedzināšanu. Pēc visa spriežot, ugunsgrēks izcēlies tehnisku iemeslu dēļ. Taču precīzāk degšanas cēloņi tikšot noskaidroti tehniskajā ekspertīzē, kas varētu ilgt apmēram 10 dienas. Šobrīd tiekot izmeklēti arī vairāki citi ar ugunsgrēku saistīti apstākļi – gan čipsu rūpnīcā pastāvošās instrukcijas darbinieku rīcībai ugunsgrēka gadījumā, kādām jābūt katrā uzņēmumā, gan ugunsdzēsēju darbības atbilstība apstākļiem. “Ir daudz jautājumu,” atzīst S. Smiltene, “kāpēc Ādažos bija tikai divi ugunsdzēsēji, kāpēc bija problēmas ar ūdeni, un citi?” Kā jau ziņots, degšanas likvidēšanai trūcis ūdens, vietējie dzēsēji nav zinājuši, kur atrodas ugunsdzēsības dīķis, kā arī papildspēki izsaukti tikai pēc 40 minūtēm.
Nedroša ēkas konstrukcija
Ugunsgrēka straujo izplatību un
sarežģītos dzēšanas apstākļus noteikusi angāra konstrukcija un
celtniecībā izmantotie materiāli. Ēka būvēta pagājušā gadsimta
80.gados, tās sienu pildījumā kā siltumizolators izmantots tagad
par bīstamu uzskatītais labi degošais polistirols, bet pa vidu
bijuši tukšumi, pa kuriem, spēcīgas vilkmes dzīta, strauji un
neredzami izplatījusies degšana, pastāstīja S. Smiltene,
ugunsgrēka gaitu salīdzinot ar zemdegām. Tādējādi izskaidrojams
postījumu lielais apmērs – vienu vietu dzēšot, grūti bijis
prognozēt, kur un kad atkal parādīsies jaunas liesmas. Taču
zaudējumi varētu būt bijuši vēl lielāki, ja atbilstoši VUGD
rekomendācijām ēkā savulaik nebūtu izbūvēta ugunsdroša
aizsargsiena. Tās esamība no sakaršanas un uzsprāgšanas paglābusi
ap 20 tonnu tvertnēs pildītas eļļas, skaidro S. Smiltene. Tomēr
visas ugunsdrošības prasības uzņēmumā nav ieviestas – lai gan
VUGD iepriekšējās pārbaudēs prasījis ierīkot arī ugunsdrošības
signalizāciju, tas tomēr nav izdarīts.
Kopumā čipsu ražotnes dzēšanā bija iesaistītas 13 autocisternas,
autopacēlājs un autokāpnes, strādājuši 64 ugunsdzēsēji, no kuriem
viens guvis vieglus savainojumus. Uzņēmumam degšanas nodarītie
tiešie zaudējumi vēl nav aprēķināti, informē S. Smiltene. Notiek
pārrunas ar apdrošinātājiem.
Guntars Laganovskis, “LV”