• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Noskaidro Ādažu ugunsgrēka apstākļus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.2005., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102953

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Atbalsts jaunajiem zinātniekiem

Vēl šajā numurā

04.03.2005., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Noskaidro Ādažu ugunsgrēka apstākļus

ADAZI.PNG (93331 bytes)
Ugunsgrēka straujo izplatību un sarežģītos dzēšanas apstākļus noteikusi angāra konstrukcija un celtniecībā izmantotie materiāli
Foto: Reinis Traidās, A.F.I.

Pēc vairāk nekā 26 stundu degšanas naktī uz ceturtdienu apdzēsts ugunsgrēks, kas izpostījis čipsu ražotni Ādažos. Noskaidrota ugunsgrēka cilmvieta. Pēc visa spriežot, tas izcēlies tehnisku iemeslu dēļ.

Kā jau ziņots, ugunsgrēks “Latfood” piederošajā “Ādažu čipsu” ražošanas uzņēmumā izcēlās otrdien, 1.martā, ap pulksten 20. Par spīti vietējo ugunsdzēsēju centieniem liesmas apslāpēt, degšana strauji izplatījās, un arī pēc papildspēku ierašanās izvērsās aptuveni 2500 kvadrātmetru platībā. Lai arī ugunsgrēks lokalizēts jau otrdien ap pulksten 23, pilnīgi tas likvidēts 3.martā pulksten 1.20.

Notiek izmeklēšana

Vakar noskaidrota ugunsgrēka cilmvieta – uzņēmuma telekomunikāciju centrs, kur izvietotas elektriskas un elektroniskas ierīces, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece Solveiga Smiltene. Tādējādi gandrīz atlikta versija par tīšu dedzināšanu. Pēc visa spriežot, ugunsgrēks izcēlies tehnisku iemeslu dēļ. Taču precīzāk degšanas cēloņi tikšot noskaidroti tehniskajā ekspertīzē, kas varētu ilgt apmēram 10 dienas. Šobrīd tiekot izmeklēti arī vairāki citi ar ugunsgrēku saistīti apstākļi – gan čipsu rūpnīcā pastāvošās instrukcijas darbinieku rīcībai ugunsgrēka gadījumā, kādām jābūt katrā uzņēmumā, gan ugunsdzēsēju darbības atbilstība apstākļiem. “Ir daudz jautājumu,” atzīst S. Smiltene, “kāpēc Ādažos bija tikai divi ugunsdzēsēji, kāpēc bija problēmas ar ūdeni, un citi?” Kā jau ziņots, degšanas likvidēšanai trūcis ūdens, vietējie dzēsēji nav zinājuši, kur atrodas ugunsdzēsības dīķis, kā arī papildspēki izsaukti tikai pēc 40 minūtēm.

Nedroša ēkas konstrukcija

Ugunsgrēka straujo izplatību un sarežģītos dzēšanas apstākļus noteikusi angāra konstrukcija un celtniecībā izmantotie materiāli. Ēka būvēta pagājušā gadsimta 80.gados, tās sienu pildījumā kā siltumizolators izmantots tagad par bīstamu uzskatītais labi degošais polistirols, bet pa vidu bijuši tukšumi, pa kuriem, spēcīgas vilkmes dzīta, strauji un neredzami izplatījusies degšana, pastāstīja S. Smiltene, ugunsgrēka gaitu salīdzinot ar zemdegām. Tādējādi izskaidrojams postījumu lielais apmērs – vienu vietu dzēšot, grūti bijis prognozēt, kur un kad atkal parādīsies jaunas liesmas. Taču zaudējumi varētu būt bijuši vēl lielāki, ja atbilstoši VUGD rekomendācijām ēkā savulaik nebūtu izbūvēta ugunsdroša aizsargsiena. Tās esamība no sakaršanas un uzsprāgšanas paglābusi ap 20 tonnu tvertnēs pildītas eļļas, skaidro S. Smiltene. Tomēr visas ugunsdrošības prasības uzņēmumā nav ieviestas – lai gan VUGD iepriekšējās pārbaudēs prasījis ierīkot arī ugunsdrošības signalizāciju, tas tomēr nav izdarīts.
Kopumā čipsu ražotnes dzēšanā bija iesaistītas 13 autocisternas, autopacēlājs un autokāpnes, strādājuši 64 ugunsdzēsēji, no kuriem viens guvis vieglus savainojumus. Uzņēmumam degšanas nodarītie tiešie zaudējumi vēl nav aprēķināti, informē S. Smiltene. Notiek pārrunas ar apdrošinātājiem.

Guntars Laganovskis, “LV”

guntars.laganovskis@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!