• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ASV vēstnieks ES: Latvijas vieta Eiropā ir būtiska. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.03.2005., Nr. 38 https://www.vestnesis.lv/ta/id/102954

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Stiprina Latvijas un Slovākijas ekonomiskās attiecības

Vēl šajā numurā

04.03.2005., Nr. 38

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ASV vēstnieks ES: Latvijas vieta Eiropā ir būtiska

Vakar un aizvakar divu dienu darba vizītē Latvijā bija ieradies Amerikas Savienoto Valstu (ASV) vēstnieks Eiropas Savienībā (ES) Rokvels Šnābels. Vizītē viņš ieradies, lai ar Latvijas amatpersonām apspriestu ASV un ES attiecības. Pirms Rīgas R.Šnābels līdzīgos nolūkos apmeklēja Tallinu.

Latvijā vēstnieks Šnābels tikās ar ārlietu ministru Arti Pabriku, ekonomikas ministru Krišjāni Kariņu un Saeimas deputātiem. Viņš apmeklēja arī Rīgas biznesa skolu, kur ar studentiem pārrunāja dažādus ar ASV un ES attiecībām saistītus jautājumus un tikās ar Latvijas biznesa pārstāvjiem un žurnālistiem.
Tikšanās ar ārlietu ministru Arti Pabriku noritējusi, galvenokārt pārrunājot ASV prezidenta Džordža Buša pagājušās nedēļas viesošanos Eiropā. A.Pabriks atgādina, ka šī vizīte kalpo par apliecinājumu ASV vēlmei nostiprināt sadarbību ar Eiropu. ASV prezidenta tikšanās ar Eiropas līderiem parādījusi, ka transatlantiskās attiecības raksturo kopīga demokrātijas vērtību izpratne, īpaši jautājumos par ES konstitucionālo līgumu, ES jauno kaimiņu politiku, ES paplašināšanās procesu, kā arī ieguldījumu Irākas atjaunošanā. A.Pabriks un R.Šnābels pārrunājuši arī ASV un Krievijas prezidentu tikšanos Bratislavā. Šajā sakarā Latvija izmantojusi iespēju, lai atgādinātu, ka mūs interesē veidot abpusēji konstruktīvas un pragmatiskas attiecības ar Krieviju.
Aģentūra LETA ziņo, ka, tiekoties ar žurnālistiem, R.Šnābels atzinis: Latvijas nostāja ES politikas jautājumos ir būtiska, jo mūsu valsts ar savu balsi var ietekmēt Savienībā notiekošos procesus. “Tas, ka jūs esat neliela valsts, pats par sevi nenozīmē, ka jums nav vietas pie galda – jo jums tāda ir, svarīga ir jūsu pozīcija,” sacīja ASV vēstnieks. Visas valstis ES ir vienlīdz pārstāvētas. “Latvijai ir noteikta stingra nostāja atsevišķos jautājumos, kas kopējai ES labklājībai ir ļoti nozīmīga,” viņš sacīja.
R.Šnābels atzina, ka Latvijas ekonomiskā izaugsme ir būtiska ES, jo tā pozitīvi iespaido kopējos ES rādītājus. Tas veicina izmaiņas ES, jo, lai Eiropa izaugtu un kļūtu konkurētspējīga, tai nepieciešamas strukturālas izmaiņas, piebilda augstā amatpersona.
R.Šnābels žurnālistiem atgādināja, ka ASV vēsturiski stingri atbalstījušas Baltijas valstis ilgu gadu garumā, saglabājot diplomātiskās misijas padomju laikā. ASV un Baltijas starpā valda ļoti labs dialogs, viņš atzina. Dalība ES paplašinot pušu sadarbību.

“LV” informācija

Uzziņai:

Pirmo reizi valdības dienestā Rokvels Šnābels stājās 1986.gadā, kad bijušais ASV prezidents Ronalds Reigans viņu izvirzīja ASV vēstnieka amatam Somijā. Nozīmīgs viņa sasniegums šajā darbā bija vienošanās par eksporta kontroles līgumu starp ASV un Somiju.
Pēc darba Somijā vēstnieks R.Šnābels 1989.gadā devās uz Vašingtonu, kur ASV valdībā ieņēma tirdzniecības sekretāra vietnieka amatu un pēc tam bija tirdzniecības sekretāra vietas izpildītājs Džordža Buša vecākā administrācijā. Kā sekretāra vietnieks R.Šnābels piedalījās sarunās par Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības līgumu (NAFTA). Viņš bija iniciators Tirdzniecības departamenta centieniem komercializēt ASV valdības laboratorijās radītās daudzveidīgās tehnoloģijas.
Par ASV pārstāvi Eiropas Savienībā ASV Senāts Rokvelu Šnābelu apstiprināja 2001.gada 26.septembrī. Pirms došanās uz Briseli vēstnieks R.Šnābels Losandželosā līdzdibināja un bija priekšsēdētājs riska kapitāla firmā “Trident Capital”, kura atbalsta tā dēvētos jaunās ekonomikas uzņēmumus.
“Rokvelam Šnābelam ir ļoti plaša pieredze darbā ar Eiropas valstīm gan kā starptautiskam finansistam, gan kā bijušajai ASV Tirdzniecības departamenta amatpersonai un arī kā diplomātam,” teica ASV prezidents Dž.Bušs, izvirzot viņu vēstnieka amatam ES. “Viņš lieliski pārstāvēs Ameriku Eiropas Savienībā šajā mūsu attiecību kritiskajā posmā, strādājot kopā pie jauna globālas tirdzniecības raunda un mēģinot paplašināt attiecības ar Eiropu.”

Avots: ASV vēstniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!