• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Latvijas pieredzi Ēģiptes kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.03.2005., Nr. 39 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103112

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par izglītības sistēmas uzlabošanu cietumos

Vēl šajā numurā

08.03.2005., Nr. 39

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Latvijas pieredzi Ēģiptes kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā

Ir noslēdzies projekta “Latvijas valdības palīdzība Irākai arhitektūras un arheoloģijas objektu dokumentēšanai ar fotogrammetriskām metodēm” otrais posms, kurā Latvijas eksperti Ēģiptē nodeva pieredzi kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanā, nodrošinot Irākas pieminekļu aizsardzības speciālistu apmācību kultūrvēsturisko pieminekļu digitālajā dokumentēšanā.
Apmācību, kurā piedalījās trīs Irākas kultūrmantojuma aizsardzības speciālisti, nodrošināja divi Rīgas Tehniskās universitātes Ģeomātikas katedras doktoranti Māris Kaļinka un Grigorijs Goldbergs, kā arī delegācijas vadītājs arhitekts Bruno Deslandes.
Ēģipte par apmācības vietu tika izvēlēta tāpēc, ka pašlaik drošības apsvērumu dēļ apmācību veikt Irākā nav iespējams, turklāt ir līdzība Ēģiptes kultūrmantojumā un Irākas kultūras objektos. Ēģiptes Kultūras ministrija piedāvāja palīdzību apmācības organizēšanā, nodrošinot delegāciju ar nepieciešamo atbalstu.
Irākiešu ekspertu apmācība Ēģiptē ir otrais posms Ārlietu ministrijas, Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Izglītības, kultūras un zinātnes organizācijas (UNESCO) un ANO Attīstības programmas (UNDP) tehniskās palīdzības projektā “Par palīdzības sniegšanu Irākas civiliedzīvotājiem, iesaistoties atjaunošanā un demokrātijas veicināšanas programmu īstenošanā”.
Pēc Starptautiskās Irākas kultūras mantojuma saglabāšanas koordinācijas komitejas ziņām, Irākā ir vairāk nekā 10 000 arheoloģiskas nozīmes objektu, no kuriem tikai septītā daļa ir izpētīti. Latvijas unikālā un starptautiski atzītā pieredze šajā jomā ir īpaši nozīmīga Irākas situācijā, jo tā nodrošina iespēju ātri un precīzi reaģēt, lai saglabātu tās apdraudēto kultūras mantojumu.

Ārlietu ministrijas Preses centra un sabiedrisko attiecību departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!