• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Tuberkulozes izplatīšanās apstājusies". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2000., Nr. 307/309 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10312

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Viena lieta ir skola, pavisam cita - dzīve"

Vēl šajā numurā

01.09.2000., Nr. 307/309

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Tuberkulozes izplatīšanās apstājusies"

"Dagens Nyheter"

— 2000.08.25.

 

Veiksmīga palīdzība. Preventīvie pasākumi dod rezultātus Baltijas valstīs.

Straujais saslimstības pieaugums ar tuberkulozi Igaunijā, Latvijā un Lietuvā ir apstājies. Pirmo reizi, kopš tas sākās pirms apmēram desmit gadiem, šī attīstības tendence ir lauzta. Domājams, ka tas ir visu preventīvo pasākumu rezultāts, ko ir veikuši eksperti, pirmām kārtām no Zviedrijas un arī pārējām Ziemeļvalstīm.

Skandināvi galvenokārt ir palīdzējuši ar diagnostiku, reģistrāciju un ārstēšanu, un tas ir darīts Ziemeļvalstu projekta No TB Baltic ietvaros.

"Kaut arī šķiet, ka tendence ir lauzta, darāmā vēl ir ļoti daudz. Tuberkulozes izplatība Baltijas valstīs vēl joprojām ir satraucoši liela. Apmēram 60 no 100 000 iedzīvotāju ir tuberkuloze, ko varam salīdzināt ar skaitļiem Zviedrijā, kas ir 5 no 100 000. Visļaunāk piemeklētajās valstīs ar tuberkulozi inficēti ir vairāk nekā 400 no 100 000 iedzīvotāju", teica profesors Svens Hofners no Infektoloģijas institūta Nobela simpozijā par TBC, kas vakar sākās Karolinskas institūtā.

Multirezistento tuberkulozes baktēriju pieaugums Baltijas valstīs turpretī nav apstājies. Piemēram, Igaunijā, apmēram 15% visu no jauna saslimušo ir inficēti ar multirezistentajām baktērijām. Tas nozīmē, ka neviens no četriem dažādajiem antibiotiku veidiem, kas tiek pirmām kārtām lietoti pret tuberkulozi, neiedarbojas. Vēl aizvien ir iespējams lietot citas antibiotikas, taču tās nav tik efektīvas un turklāt ir dārgākas.

Zviedrijā pagājušajā gadā tika konstatēti astoņi saslimšanas gadījumi ar multirezistentajām baktērijām, un visi saslimušie bija dzimuši ārpus Zviedrijas. Kaut arī šis skaitlis salīdzinoši ir niecīgs, tas tomēr rāda, ka problēma ir sasniegusi arī Zviedriju.

Situācija citur pasaulē ir daudz nopietnāka. Pols Nuns no Pasaules veselības aizsardzības organizācijas Stop TB Initiative ziņoja, ka katru gadu ar tuberkulozi saslimst 8 miljoni cilvēku, ka 2 miljoni katru gadu no šīs slimības mirst un ka apmēram trešā daļa pasaules iedzīvotāju ir inficēti ar šo lipīgo slimību.

Tomēr viņš nebija pavisam pesimistiski noskaņots. PVO ir nolēmusi piešķirt prioritāti saviem pasākumiem pirmām kārtām pret trim slimībām — tuberkulozi, malāriju un HIV/AIDS. Liela nauda tiek ieguldīta tā sauktajā Dot programmā, kas nozīmē tiešās uzraudzības ārstēšanu, kad medicīnas darbinieki raugās, lai pacienti patiešām lieto savas zāles sešus mēnešus.

Tiek izstrādātas vēl labākas pārbaudes metodes, bet ne jaunas zāles. Pašlaik izmantojamā vakcīna BCG vairs nav efektīva, tomēr tiek strādāts, lai to uzlabotu. Turklāt jaunas vakcīnas izveide tagad var būt vieglāka, jo ir identificēts viss tuberkulozes baktērijas gēns.

 

Fakti par tuberkulozi:

• Tuberkuloze ir infekcijas slimība, ko izraisa baktērijas. Līdz pat četrdesmitajiem gadiem tā izraisīja lielas epidēmijas arī Eiropā. Līdz ar antibiotiku un labāku dzīves apstākļu ieviešanu šī slimība dažās pasaules daļās gandrīz pilnībā izzuda, tomēr tagad pamazām atgriežas.

• Tuberkulozes baktērijas izplatās pa gaisu un sasniedz plaušas ar ieelpoto gaisu, kur var izraisīt ierobežotu infekciju, kā arī var izplatīties uz limfas dziedzeriem. Ja infekcija netiek ārstēta, var iet bojā plaušu audi.

• Simptomi ir nogurums, ēstgribas trūkums un klepus. Tuberkulozes baktērijas var sabendēt arī citus orgānus.

Kerstina Helblūma

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!