• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Austrija šogad sāks dialogu par iestāšanos NATO". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.09.2000., Nr. 307/309 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10322

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Cik kur liela pensija"

Vēl šajā numurā

01.09.2000., Nr. 307/309

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Austrija šogad sāks dialogu par iestāšanos NATO"

"Die Presse"

— 2000.08.23.

Jautājumi par līdzdalību Ziemeļatlantijas aliansē vispirms tiks izskatīti teorētiskā plāksnē.

Vēl šogad Austrijas valdība spers svarīgu soli iespējamās iestāšanās NATO virzienā: Vīne vērsīsies pie NATO ar lūgumu sākt tā dēvēto "intensīvo dialogu", kura laikā ar aliansi varētu tikt apspriesti visi jautājumi par līdzdalību, sākot no struktūras un beidzot ar dalības maksu, taču šis dialogs nebūtu saistošs nevienai pusei. Pēdējā piebilde ir ierakstīta koalīcijas līgumā tam gadījumam, ja Eiropas drošības politikas tālākā attīstība nedotu iespēju neitrālajām valstīm pilnīgi iesaistīties Eiropas drošības sistēmā un attiecīgajās NATO plānošanas programmās. Sākotnēji šo lēmumu bija paredzēts pieņemt pēc ES galotņu sanāksmes Nicā, taču, kā noskaidroja "Die Presse", dialogs ar Briseli būtu sākts jau daudz ātrāk, ja to nebūtu izjaukuši E–14 pasākumi.

Ar paredzamo sankciju izbeigšanu būtu iespējams lūgumu par "intensīvo dialogu" izteikt agrākais NATO ģenerālsekretāra Džordža Robertsona vizītes laikā Vīnē šā gada novembrī, bet vēlākais — ap gadu miju. Pēc tam NATO Vīni oficiāli uzaicinātu sākt dialogu. Tomēr Ārlietu ministrijas ekspertu vērtējumā izredzes, ka NATO Austriju pārskatāmā nākotnē uzaicinātu iestāties aliansē, nav pārāk cerīgas: šai nolūkā NATO pieprasa iedzīvotāju vienprātību un gatavību finansiāliem izdevumiem.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!