• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzturoties darba vizītē Somijā, iepazīstot robežapsardzes sistēmu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.2005., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103325

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pasniedzot akreditācijas vēstuli Latvijas vēstniekam Meksikā

Vēl šajā numurā

10.03.2005., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzturoties darba vizītē Somijā, iepazīstot robežapsardzes sistēmu

Vakar, 9.martā, Ministru prezidents Aigars Kalvītis darba vizītes laikā apmeklēja Somijas jūras robežkontroles centru Kotkā un apskatīja Somijas un Krievijas robežkontroles punktu starp Imatru un Svetogorsku.
Ministru prezidents iepazinās ar robežapsardzes sistēmu. Somijas puse iepazīstināja ar Šengenas sistēmas darbības principiem, kas būs jāpiemēro Latvijai, pievienojoties Šengenas sistēmai.
Vizītes turpinājumā Ministru prezidents Aigars Kalvītis tikās ar Somijas premjerministru Mati Vanhanenu un apsprieda būtiskus Eiropas Savienības (ES) un Baltijas jūras reģiona jautājumus.
Premjerministri apmainījās viedokļiem par ES aktualitātēm, gatavojoties Eiropadomes pavasara sēdei, īpašu uzmanību pievēršot ES finanšu perspektīvai no 2006. līdz 2013.gadam un pārrunājot Somijas gatavošanos ES prezidentūrai 2006.gada otrajā pusē.
Valdību vadītāji diskutēja par enerģētikas jautājumiem Baltijas jūras reģionā un iespējām attīstīt enerģētikas tīklus šajā reģionā, kas veicinātu neatkarīgu un drošu enerģētikas apgādi. Puses pauda atbalstu iespējami drīzākai projekta “Estlink” realizācijai, kas savienos Igauniju un Somiju un dos būtisku ieguldījumu Baltijas jūras enerģētikas tīklu attīstībā.

Latvijas Ministru prezidents Aigars Kalvītis un Somijas premjerministrs Mati Vanhanens pārrunāja ES ārējās robežas apsardzības jautājumus. Ministru prezidents augsti novērtēja Somijas profesionalitāti robežapsardzes dienesta izveidē, par ko viņš varēja pārliecināties, apmeklējot robežkontroles punktu Imatrā un robežapsardzes centru Kotkā. Puses atzinīgi vērtēja ES Robežu aģentūras izveidi un atzina nepieciešamību pēc iespējas drīzāk sākt tās darbību.
Tikšanās laikā uzmanība veltīta starptautiskiem jautājumiem, ES Ziemeļu dimensijas tālākai attīstībai, kā arī Eiropas kaimiņu attiecībām un partnerības instrumentiem paplašinātajā ES. Latvija un Somija ir īpaši ieinteresētas sadarbības projektu attīstībā un to finansēšanā no ES budžeta līdzekļiem. Puses apmainījās ar viedokļiem par abu valstu politisko un ekonomisko sadarbību ar Krieviju.
Vizītes turpinājumā Ministru prezidents Aigars Kalvītis Imatras pilsētas domē iepazinās ar Somijas un Krievijas pārrobežu sadarbības projektiem un uzzināja par Imatras – Svetogorskas pieredzi kopīgu projektu īstenošanā.
Pēc tikšanās ar Imatras un Svetogorskas mēriem Ministru prezidents atzīmēja, ka reģionālā un pārrobežu sadarbība starp Latvijas pierobežas apgabaliem un Pleskavas apgabalu, kā arī ar Baltkrievijas reģioniem ir jauns izaicinājums, kura realizācijā ir jāiegulda daudz izdomas, enerģijas un pacietīga darba.
Kā pierāda Imatras un Svetogorskas sadarbības piemērs, panākumu pamatā ir pušu ieinteresētība, sekmīgs plānošanas darbs un spēja piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu. Latvijai ir jāsagatavojas projektu īstenošanai ES jauno kaimiņu politikas instrumenta ietvaros.
A.Kalvītis atzīmēja, ka Latvijai jādomā par pārrobežu sadarbību ar Krieviju un Baltkrieviju, kur īpaši svarīgi būtu kopīgi infrastruktūras, vides, robežšķērsošanas un tūrisma projekti, kas veicinātu arī Latgales attīstību.

Valsts kancelejas Komunikācijas departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!