• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par problēmām profesionālajā izglītībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.2005., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103337

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par profesionālās orientācijas nepieciešamību

Vēl šajā numurā

10.03.2005., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par problēmām profesionālajā izglītībā

Vakar, 9.martā, izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete piedalījās profesionālās izglītības mācību iestāžu direktoru padomes diskusijā par profesionālas izglītības vietu Latvijas izglītības sistēmā. Ministre apliecināja, ka jautājums par profesionālo izglītību, tās kvalitāti un prestižu jau ir aktualizēts valsts līmenī, tāpēc ir īstais brīdis noteikt vadlīnijas, kā uzlabot šo izglītības sistēmu kopumā. I.Druviete uzklausīja visu klātesošo direktoru problēmas. Par nopietnākajām un aktuālākajām jāatzīst profesionālās izglītības kvalitāte, materiāli tehniskais nodrošinājums un sadarbība ar pašvaldībām, kā arī finansiālā atbalsta trūkums bāreņiem.
“Lauksaimnieciskajā izglītībā ir iestājies krahs,” atzina Jāņmuižas profesionālās vidusskolas direktors Ojārs Ābolkalns. “Ir lielas problēmas ar lauksaimniecības speciālistu sagatavošanu, piemēram, traktoristus negatavo vispār. Zemes īpašnieki prasa, bet nav skolēnu, kas vēlētos mācīties. Vislielākās problēmas ir ar materiāltehnisko nodrošinājumu – pēdējo desmit gadu laikā pa visu valsti ir nopirkts tikai viens traktors.”
Tikšanās dalībnieki bija vienisprātis par visnotaļ kritisko situāciju vidējā profesionālajā izglītībā, kas līdz pagājušā gada 1.jūlijam bija tiešā Zemkopības ministrijas pārziņā. Savrupība noved pie atpalicības, bet Latvijā ir nepieciešama kvalitatīva izglītība, tāpēc jārod risinājumi vairāk nekā desmit gados uzkrātām problēmām.
Izglītības pieejamības aspektā ļoti būtisks jautājums ir par bērniem bāreņiem, kas turpina mācības pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas. Skolām naudas nav, un pašvaldība tam finansējumu nepiešķir, tādēļ bērni paliek bez pusdienām, bet tiek ierobežotas arī viņu izglītības ieguves un aroda apguves iespējas. Ir jādomā, kā pilnveidot bez vecāku gādības palikušo bērnu un bāreņu aprūpi un nodrošināt bērnu tiesību aizsardzību, kur svarīga ir Bērnu un ģimenes lietu ministrijas nostāja.
Direktoru padome par ļoti būtisku uzskata pašvaldību atbalstu, tāpēc neizpratni izraisa Rīgas domes noraidošā un neieinteresētā attieksme pret profesionālajām mācību iestādēm.
Sarunā vairākkārt tika uzsvērts, ka profesionālās sistēmas uzlabošanai nepieciešams stratēģiskais nodarbinātības plāns. Būtu vēlama lielāka uzņēmēju atsaucība audzēkņu prakšu vietu nodrošināšanā. Lielāka uzmanība pievēršama pedagogu tālākizglītībai un skolu materiālās bāzes nodrošināšanai, kas celtu profesionālās izglītības pievilcību jauniešu acīs un nodrošinātu tautsaimniecībai nepieciešamo speciālistu sagatavošanu.

Laila Spaliņa, ministres padomniece komunikāciju lietās

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!