• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ārzemju presē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.03.2005., Nr. 41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103338

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zem politisko lielvaru riteņiem

Vēl šajā numurā

10.03.2005., Nr. 41

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ārzemju presē

Vācu “Deutsche Welle”: “Lietuvas un Igaunijas prezidenti paziņoja, ka nepiedalīsies svinībās Maskavā, jo viņu valstis pēc Otrā pasaules kara beigām uz gandrīz piecdesmit gadiem nonāca padomju jūgā. Taču Krievija joprojām atsakās atzīt, ka Baltijas valstis Padomju Savienībai ir pievienotas vardarbīgi, un atvainoties par simtiem tūkstošu cilvēku nogalināšanu un izsūtīšanu, ko izdarīja Staļina slepenpolicija.”

Krievijas “The Moscow Times”: “Igaunijas un Lietuvas prezidenti atteikušies braukt uz Maskavu, bet V.Adamkus ielūdzis Putinu uz Viļņu, lai personiski paskaidrotu iemeslus, kādēļ neieradīsies Maskavā 9.maijā. Baltijas iedzīvotāju domas par šo valstu vadītāju lēmumu dalās. Latvijas prezidentes izvēle, iespējams, nozīmē atkusni Latvijas un Krievijas attiecībās.”

Austrijas “Der Standard”: “9.maijā oficiālā Krievija svinēs uzvaras pār hitlerisko Vāciju 60.gadadienu. No paziņojumiem un sagatavošanās darbiem var secināt, ka Krievija svinībās grib sevi parādīt kā Eiropas atbrīvotāju no Hitlera fašisma. Taču labākajā gadījumā tā ir tikai puspatiesība. Baltijas valstis saskaņā ar Staļina – Hitlera paktu PSRS anektēja jau 1940.gadā. Šādā kontekstā būtu jāraugās arī uz Lietuvas un Igaunijas prezidentu atteikšanos piedalīties svinībās Maskavā, kā arī uz Baltijas valstīs samērā izplatīto sadarbošanos ar vācu okupantiem – pirmā okupante bija PSRS. Tas, protams, var būt vienīgi izskaidrojums, nevis attaisnojums. Taču tas neko nemaina, tāpēc ka 1945.gads baltiešiem nenesa atbrīvošanu. Latvijas prezidente Vaira Vīķe-Freiberga klātbūtni svinībās grib izmantot, lai panāktu, ka arī Krievija atzīst 50 gadus ilgās okupācijas faktu. Tomēr izredzes ir vājas. Un tam iemesls galvenokārt ir Krievijas iekšējie apstākļi.

Krievijas “Rosbalt”: “ASV Kongresa loceklis Tadeušs Makoters izteicis aicinājumu Baltijas valstīm un ASV pieprasīt, lai Krievija atzītu un atvainotos par komunisma noziegumiem un padomju okupāciju Baltijas valstīs.

Angļu “The Financial Times”: “Rūgtums padomju okupācijas dēļ Baltijā un Austrumeiropā joprojām sarežģī Krievijas attiecības ar kaimiņvalstīm. Igaunijas un Lietuvas prezidenti atteikušies braukt uz Maskavu. Šis noraidījums pasliktinās sarežģītās Baltijas valstu un Krievijas attiecības.”

Vācu “Frankfurter Allgemeine Zeitung”:Oficiālā Krievija noliedz ne tikai to, ka padomju okupācijas laikā Baltijas valstīs noziedzīgi izturējās pret civil-iedzīvotājiem, bet arī nikni reaģē uz šo valstu politiķu atgādinājumiem, ka Krievija neko nezaudēs, ja atzīs, ka Staļina Krievija lielā Eiropas daļā arī pēc 1945.gada izvērsa teroru.”

Somu “Helsingin Sanomat”: “Krievijas vadība jau sen bija izdomājusi, ka 60 gadu ir pietiekami skaists cipars, kurā var ielikt šodienai nepieciešamās nozīmes. Jau vairākus mēnešus pirms 9.maija svinībām Kremlis uzsāka masveida publicitātes kampaņu par Otrā pasaules kara vēsturi.”

Pēc Ārlietu ministrijas Ārzemju preses analīzes nodaļas materiāliem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!