• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Saņemot vēstuli no Francijas prezidenta. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.03.2005., Nr. 42 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103447

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Uzstājoties pretterorisma konferencē Madridē

Vēl šajā numurā

11.03.2005., Nr. 42

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Saņemot vēstuli no Francijas prezidenta

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ceturtdien, 10.martā, saņēma vēstuli no Francijas prezidenta Žaka Širaka. Vēstulē Ž.Širaks raksta:
“Esmu saņēmis Jūsu vēstuli sakarā ar Otrā pasaules kara beigu 60.gadskārtas svinībām un pateicos Jums par to.
Kā Jūs to uzsverat, mums ir kopīgs pienākums svinīgi atzīmēt 1945. gada 9.maija atceri, jo tā ir bijusi izšķiroša diena cilvēces un mūsu Eiropas kontinenta vēsturē. Šī diena iezīmē par dārgu cenu gūto uzvaru pār fašismu un piemin krievu tautas neatsveramo ieguldījumu tajā.
Šādā noskaņojumā es piedalīšos 9.maija svinībās, un manā skatījumā ir vēlams, lai visas uzaicinātās Eiropas tautas būtu pārstāvētas Maskavā. Tādējādi es apsveicu Jūsu lēmumu piedalīties šajās atceres svinībās, tas ir spēcīgs un nākotnes virzienā sperts solis.
Francija apzinās PSRS un Baltijas tautu pagātnes attiecību traģisko un sarežģīto dabu, kā arī saprot, cik augstu šie partneri vērtē to, lai neviena no Otrā pasaules kara dimensijām netiktu atstāta bez ievērības. To piemiņai visur un visiem jāveic izskaidrošanas darbs, lai pārvarētu pagātnes mantojuma strīdīgos jautājumus un celtu nākotni. Francijas puses pastāvīgā nostāja, kā Jūs to zināt, ir bijusi neatzīt Baltijas valstu aneksiju no Padomju Savienības puses: šā iemesla dēļ ģenerālis de Golls atteicās doties uz Rīgu 1966.gadā, kad viņš apmeklēja PSRS oficiālā valstsvizītē.
Esmu pārliecināts, ka abām mūsu valstīm nākotne saskatāma arvien ciešākā sadarbībā Eiropas Savienības ietvaros un ka mūsu kopējās intereses meklējamas spēcīgu, stabilu, līdzsvarotu un paļāvīgu stratēģisko attiecību attīstībā ar Krieviju. Kā Jūs to uzsverat, runa vienlaikus ir gan par to, lai turpinātu pagātnes skaidrošanas darbu, gan arī par to, lai bez kavēšanās atjaunotu nepieciešamās sapratnes, dialoga un sadarbības saites abu kaimiņvalstu starpā, kurām jāveic pasākumi izlīguma virzienā un tā padziļināšanā.
Cienījamā prezidentes kundze, Jūs varat būt droša par to, ka Francija ir uzticams partneris, kas uzmanīgi ieklausās Jūsu bažās un rūpējas par attiecību attīstību ar Krieviju, kuras būs jo stiprākas un auglīgākas tad, ja tās būs līdzsvarotas un balstītas uzticībā.
Es priecājos par sagaidāmo iespēju turpināt šo dialogu Jūsu oficiālās vizītes laikā Francijā šā gada novembrī. Šis dialogs apliecinās to attiecību kvalitāti, kādas pastāv starp abām mūsu valstīm.”

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!