• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai ceļš uz skolu vienmēr drošs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2000., Nr. 310 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10360

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijai ir vajadzīgi gudri, enerģiski un talantīgi cilvēki

Vēl šajā numurā

05.09.2000., Nr. 310

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai ceļš uz skolu vienmēr drošs

Ar Ziemeļvalstu dāvanu

Jauno mācību gadu Latvijas lauku rajonu jaunāko klašu divi tūkstoši skolēnu sāks ar Somijas Sarkanā Krusta dāvinātiem atstarotājiem. Ludzas rajona skolēni savukārt atstarotājus saņēmuši no Zviedrijas.

Tā kā pēdējos gados Latvijā arvien vairāk bērnu cieš satiksmes negadījumos, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas Sarkanā Krusta komitejas uzsākušas kopēju projektu "Drošs ceļš uz skolu". Kā pastāstīja šī projekta vadītāja, Rīgas rajona Sarkanā Krusta komitejas priekšsēdētāja Irēna Čerņavska, projekta mērķis ir informēt plašu sabiedrību par bērnu drošībai veltīto pasākumu nozīmi, kā arī veicināt pirmās medicīniskās palīdzības iemaņu apgūšanu skolās. Šajā gadā iecerēts apmācīt 300 skolēnus no 20 skolām vecumā no 12 līdz 14 gadiem pēc 15 stundu programmas "Pirmās palīdzības sniegšana".

No mūsu valstī 1995.–1998.gadā mirušo bērnu (vecumā no 10 līdz 14 gadiem) kopskaita 24,8 procenti (tātad — gandrīz ceturtā daļa!) gājuši bojā ceļu satiksmes negadījumos. Pēc bojāgājušo bērnu skaita (rēķinot uz 100 000 bērnu) Latvija ieņem septīto vietu Eiropā, ierindojoties aiz Portugāles, Azerbaidžānas, Igaunijas, Moldovas, Krievijas un Rumānijas. Liela daļa cietušo ir skolas vecuma bērni. Tādēļ jo svarīgāk ir darīt visu, lai iespējami pasargātu bērnus no nelaimēm satiksmes negadījumos.

Lai gan kā skolēniem, tā arī autovadītājiem satiksmes noteikumi un to ievērošanas nozīme ir skaidra, negadījumos cietušo bērnu skaits joprojām ir liels. Aizvadītajā gadā Rīgā vien fiksēti 198 uzbraukšanas gadījumi bērniem gājējiem.

"Lietuvas kolēģi nodrošina bērnus ar skolas somām, sagādā priecīgu pirmo skolas dienu," stāsta Irēna Čerņavska. "Arī Igaunijas kolēģi parūpējušies par priecīgu pirmo skolas dienu, dāvājot skolēniem atstarotājus. Jo, izpētot statistikas datus, visās trijās Baltijas valstīs bērni visvairāk cieš satiksmes nelaimes gadījumos. Galvenokārt tie ir skolēni vecumā no desmit līdz četrpadsmit gadiem. Gan Lietuvā un Igaunijā, gan arī Krievijā bērnu traumatismā aina ir līdzīga. Tādēļ arī esam uzsākuši projektu, lai bērnus pasargātu. Viens no projekta pasākumiem ir apmācība pirmās palīdzības sniegšanā. Projekts paredz arī dāvināt atstarotājus skolēniem. Pašlaik esam saņēmuši no Somijas Sarkanā Krusta pirmo atbalstu — 2000 atstarotājus, kas jau pirmajā skolas dienā nonāca pirmklasnieku īpašumā. Jo, pirmo reizi mūžā dodoties uz skolu, ceļš ir daudz sarežģītāks un prasa lielāku uzmanību. Septembrī dienas jau kļuvušas īsākas, tādēļ pirmo klašu skolēniem pie skolas somām vai pie apģērba ir nepieciešams atstarotājs, lai autovadītāji mazos gājējus laikus pamanītu. Mums Latvijā diemžēl bērniem nav tādu apģērbu kā Zviedrijā, Somijā un citviet pasaulē, kuros atstarotāji iešūti audumā."

Nebūt nav pareizs uzskats: ja mašīnai ir ieslēgtas gaismas, tad tās vadītājs gājēju vai riteņbraucēju noteikti pamanīs. Būtībā bez atstarotājiem gājējs tumsā nav pamanāms. Ir labi zināms, kas var notikt, ja braucējs par vēlu ierauga savā tuvumā gājēju. Tādēļ ir ļoti svarīgi, lai jebkuros apstākļos gājējs uz ceļa būtu labi saredzams. Gājējam atstarotājs ir tas pats, kas gaismas lukturi automašīnai. Bērna disciplinētību uz ielas vai ceļa veicina jau pati apziņa, ka viņš ir "iezīmēts" ar atstarotājiem un tādēļ visi viņu redz. Šādā gadījumā bērns sevi daudz vairāk kontrolē, ir piesardzīgāks un kārtīgāks. Arī riteņbraucējiem obligāti ir jābūt nodrošinātiem ar atstarotājiem, kas nostiprināmi pie velosipēdista rokas vai kājas. Turklāt arī pašam velosipēdam jābūt apgādātam ar atstarojošiem materiāliem. Ir ļoti bīstami atrasties uz ceļa, ja autovadītājs bērnu (vai arī pieaugušo) redz vienīgi kā tumšu plankumu. Dāvinot Sarkanā Krusta sarūpētos atstarotājus, bērniem tiek arī izskaidrots, kā tie darbojas — atstaro uzspīdinātu gaismu.

Projekts "Drošs ceļš uz skolu" tiks realizēts Ziemeļvalstu — Baltijas partnerattiecību ietvaros. Līdzīgi projekti ir arī abām kaimiņvalstīm — Lietuvā "Ceļu drošība un pirmā palīdzība", Igaunijā "Priecīga pirmā skolas diena." Kā pastāstīja Irēna Čerņavska, visas ar projektu saistītās aktivitātes realizēs Latvijas Sarkanā Krusta rajonu komitejas sadarbībā ar CSDD, ceļu policiju, skolām un skolu valdēm, kā arī citu ieinteresēto personu atbalstu.

Atstarotāji, satiksmes noteikumu ievērošana un iemaņas pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanā ļaus bērniem droši doties ceļā uz skolu.

S2.JPG (26022 BYTES) S3.JPG (30182 BYTES)
S1.JPG (26236 BYTES)

Zinību diena arī Rīgas Centra humanitārajā ģimnāzijā. Jaunos skolēnus sagaida ģimnāzijas direktors Jānis Jundzis         Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Armīda Priedīte, "LV" korespondente

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!