• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiekoties ar Latvijas uzņēmējiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2005., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103628

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lietuvas Republikas valstiskuma atjaunošanas 15.gadadienas svinībās Viļņā 2005.gada 11.martā

Vēl šajā numurā

15.03.2005., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiekoties ar Latvijas uzņēmējiem

11.martā viesnīcas “Reval Hotel Rīdzene” Kronvalda zālē notika Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) rīkotās lietišķās pusdienas, kurās uzņēmēji tikās ar Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti, lai pārrunātu ar uzņēmējdarbību saistītus jautājumus un vērtētu Aigara Kalvīša vadītās valdības pirmās 100 darba dienas.
Ar Ministru prezidentu tikās LTRK ģenerāldirektors Jānis Leja un Latvijas lielāko uzņēmumu pārstāvji – Vitālijs Gavrilovs (“Grindeks”), Gundega Zeltiņa (“Latvia Tours”), Ivars Strautiņš (“Turība”), Jānis Dūklavs (“Kimmels Rīga”), Gundars Strautmanis (“Lattelekom”), Jānis Jasāns (“Valmieras piens”), Andris Lasmanis (“Andris”), Aiva Vīksna (“Lietišķās informācijas dienests”), Gints Dandzbergs (“BTA”), Juris Binde (“LMT”) un Guntis Piterenoks (“Rēzeknes gaļas kombināts”).
Ministru prezidents Aigars Kalvītis informēja klātesošos par viņa vadītās valdības pirmajām 100 dienām un tajās paveikto. Viņš uzsvēra vairākas jomas, kuras valdībai pa šo laiku izdevies pozitīvi risināt – valsts budžeta deficīts, nodokļu ieņēmu pieaugums u.tml., un norādīja arī uz grūtībām, risinot veselības aprūpes un izglītības jautājumus. A.Kalvītis uzsvēra, ka valdībai pašlaik ir daži īpaši svarīgi uzdevumi – privatizācijas pabeigšana, enerģētikas tirgus liberalizācija, konkurētspējas paaugstināšana, elektroniskās valsts pārvaldes ieviešana, kā arī zinātnes attīstība.
Nozīmīgākie tikšanās sarunu temati bija par valsts nodokļu likumdošanu, uzņēmējdarbības attīstību un valsts atbalstu uzņēmējiem.
Uzņēmēji lūdza Ministru prezidentu paust savu nostāju nodokļu sodu sistēmas reformas sakarā. A.Kalvītis atzina, ka problēmas šajā jomā pastāv, ka Valsts ieņēmumu dienestam būtu pirmām kārtām uzņēmējam jāpalīdz novērst radušās kļūdas un tikai tad sodīt. Viņš pauda pārliecību, ka tieši uzņēmēji varētu virzīt šā jautājuma sakārtošanu, nākot klajā ar saviem priekšlikumiem par nepieciešamajiem uzlabojumiem pastāvošajā sistēmā.
Uzņēmēji daudz diskutēja ar Ministru prezidentu par nodokļu atvieglojumu piemērošanu. Tika pausts viedoklis, ka, iespējams, valdībai vajadzētu pārdomāt sociālā nodokļa atvieglojumu piešķiršanu uzņēmumiem, tādējādi radot iespēju palielināt vidējo darba algu, lai novērstu darbaspēka masveida izbraukšanu uz ārzemēm, īpaši no reģioniem. Uz jautājumu, vai atsevišķu Latvijas reģionu attīstības problēmu nebūtu iespējams atrisināt, piešķirot nodokļu atvieglojumus reģioniem, Aigars Kalvītis pauda, ka “ne jau nodokļos ir problēma, bet biznesā”. Attiecībā uz nodokļu atvieglojumu piešķiršanu atsevišķiem reģioniem vai jomām Ministru prezidents pauda arī bažas par konkurences kropļošanu.
Runājot par tūrisma attīstību, Ministru prezidents pauda viedokli, ka “tūrisms ir nozare, kas ir valsts prestiža jautājums”. “Šeit ir svarīgi nodrošināt elementāro nepieciešamo infrastruktūru, galvenokārt drošību,” uzsvēra A.Kalvītis. Pēc premjerministra domām, valsts uzdevums tūrisma nozares attīstībā ir valsts prestiža celšana.
Uzņēmēju un Aigara Kalvīša sarunās pievērsta uzmanība arī zinātnieku un uzņēmēju sadarbībai, Latvijas uzņēmēju interešu pārstāvniecībai Eiropas Savienības institūcijās, Latvijas tautsaimniecības pozīciju nostiprināšanai Baltijas reģiona kontekstā un citiem jautājumiem.
Gan Ministru prezidents, gan uzņēmēji atzinīgi novērtēja šādu savstarpējo sarunu nepieciešamību un vienojās turpmāk tikties biežāk.
“Šādas tikšanās ļoti būtiski var veicināt uzņēmēju un valdības sadarbību, kas ir īpaši vajadzīgs dažādu ar uzņēmējdarbību saistītu problēmu risināšanā. Uzņēmējiem ir iespēja izteikt savas domas un priekšlikumus konkrētos jautājumos, savukārt Ministru prezidentam – ņemt tos vērā valdības turpmākajā darbā,” vērtējot šādu tikšanos lietderību, pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras ģenerāldirektors Jānis Leja.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!