• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai nopelnītu, strādā virsstundas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.03.2005., Nr. 43 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103640

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija pasauli aicina iepazīties

Vēl šajā numurā

15.03.2005., Nr. 43

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai nopelnītu, strādā virsstundas

IELA.PNG (122512 bytes)
Katrs ceturtais nodarbinātais Latvijā strādā vairāk par 40 stundām nedēļā
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Pērnā gada ceturtajā ceturksnī valstī bija nodarbināts 1,0186 miljoni cilvēku jeb 56,1 procents no darbaspējas vecumā esošajiem iedzīvotājiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes nepārtrauktā darbaspēka apsekojumā gūtie dati.
Salīdzinājumā ar situāciju gadu iepriekš ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits pieaudzis par 1,5 procentiem.
Nodarbināto vīriešu bija nedaudz vairāk nekā sieviešu, attiecīgi 51 un 49 procenti. 51,7 procents nodarbināto strādāja likumdošanā noteikto 40 stundu darba nedēļu, piektā daļa strādāja mazāk par 40 stundām nedēļā (pārsvarā sievietes), bet nedaudz vairāk nekā ceturtā daļa darbam veltīja ilgāk par oficiālo darba nedēļu. Šajā grupā lielākā daļa bija vīrieši.
Pavisam valstī nepilnu darba laiku strādājošo bija 113 000. Gandrīz divas piektdaļas no tiem bija spiesti strādāt īsākas darba stundas, jo nevarēja atrast darbu pilnai darba dienai. Katram piektajam darba dienas ilgumu ietekmēja dažādi personiski vai ģimenes apstākļi, piemēram, vajadzēja pieskatīt bērnus, aprūpējamu pieaugušo. Savukārt katrs sestais nodarbinātais nemaz negribēja strādāt darbu ar pilnu darba laiku, un katrs astotais nodarbinātais papildus vēl mācījās, tādēļ nevarēja veikt darbu ar pilnu slodzi.
Iedzīvotāji bieži meklē iespēju papildināt savus ienākumus, strādājot vēl kādu darbu. Pērnā gada nogalē 6,2 procentiem no nodarbināto kopskaita bija papilddarbs. Taču iespējams, ka to skaits bija lielāks, jo ne katrs aptaujātais vēlas atklāt savu papildienākumu avotu, norāda CSP.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!