• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rīcības plānu noturīgai mežu apsaimniekošanai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2005., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103749

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par rīcības programmu cīņā pret aptaukošanos

Vēl šajā numurā

16.03.2005., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par rīcības plānu noturīgai mežu apsaimniekošanai

Eiropas Komisija pastiprinājusi pasākumus mežsaimniecības nozarē, 11.martā ierosinot izstrādāt Eiropas Savienības (ES) rīcības plānu noturīgai mežu apsaimniekošanai. Vajadzība pēc rīcības plāna radās, pārskatot darbības, kas veiktas ES mežsaimniecībā kopš tās stratēģijas pieņemšanas 1998.gada decembrī. Pārskatot stratēģiju, pierādījies, ka meži mūsdienu sabiedrībai spēj sniegt daudzveidīgu labumu un ka sabiedrība šo labumu arvien labāk spēj novērtēt. Pēdējā laikā sasniegti panākumi ES mežu noturīgā apsaimniekošanā, taču mainās politiskais konteksts, un turpmāk būs vajadzīga aktīvāka pieeja Eiropas Savienības mežu pārvaldīšanai. Eiropas Komisija uzskata, ka ES noturīgas mežu apsaimniekošanas rīcības plāna izstrāde varētu dot nepieciešamo grūdienu stratēģijas pārveidei dinamiskā procesā, kas atbilstu tam, ko sagaida sabiedrība.
Ierosinājums tika izteikts Eiropas Komisijas paziņojumā, kurā ziņots par ES mežsaimniecības stratēģijas īstenošanu. Ar paziņojumu uzstājās Eiropas Komisijas locekle Marianna Fišere-Bēla, kas ir atbildīga par lauksaimniecību un lauku attīstību, sadarbībā ar priekšsēdētāju Ginteru Ferhoigenu, kas atbild par uzņēmējdarbību un rūpniecību, vides komisāru Stavrosu Dimsu un enerģētikas komisāru Andri Piebalgu. Paziņojumam ir pievienots detalizēts ziņojums, kas sagatavots saziņā ar dalībvalstīm un iesaistītajām personām.
“Noturīgai mežsaimniecībai ir svarīga nozīme lauku teritoriju attīstībā, un šī nozīme iegūst arvien lielāku atzīšanu,” teica komisāre Fišere-Bēla. “Tajā pašā laikā mežiem ir izšķirīga nozīme, izpildot mūsu apņemšanos apturēt bioloģiskās daudzveidības izzušanu un mazināt klimata pārmaiņas. Mums šis potenciāls ir jārealizē ar piemērotu un saskaņotu rīcību.”
Paziņojumā uzsvērts, ka “ES mežsaimniecības modeļa” konkurētspēju un ekonomisko dzīvotspēju arvien vairāk apdraud pasaules tirgus. ES ir aptuveni 15 miljoni privāto meža īpašnieku, kas plašā klāstā piedāvā sabiedrībai ekoloģiskās un sociālās preces un pakalpojumus, kuru pamatā galvenokārt ir mežu pārdošana ieņēmumu gūšanai. Paziņojumā teikts, ka šie jautājumi jāatrisina, ja arī nākotnē ES domāts saglabāt daudzveidīgu meža apsaimniekošanu, vienlaikus kalpojot saimnieciskām, sociālām un ekoloģiskām vajadzībām.
Ziņojumā uzsvērta pareizas pārvaldīšanas nozīme mežu aizsardzībā un noturīgā apsaimniekošanā un nepieciešamība pastiprināt sadarbību nozaru starpā un koordināciju un saskanību starp mežsaimniecības politiku un citām politikas jomām, kas skar mežsaimniecību. Tajā arī atgādināts par ES atbalstu starptautiskajiem sarunu procesiem, kuru nolūks ir panākt noturīgu mežu apsaimniekošanu visā pasaulē.
Ziņojumā uzsvērts, ka mežiem ir potenciāls, kas var palīdzēt sasniegt gan Lisabonā izvirzītos noturīgas saimnieciskās izaugsmes un konkurētspējas mērķus, gan Gēteborgā izvirzītos dabas resursu bāzes saudzēšanas mērķus. Par piemēru var minēt mežsaimniecības sekmīgu iekļaušanos ES lauku attīstības politikā.
Rīcības plāns, kuru Eiropas Komisija ierosinājusi iesniegt 2006.gadā, tiks izstrādāts ciešā sadarbībā ar dalībvalstīm un ieinteresētajām aprindām.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!