• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par visas sabiedrības rūpi vardarbības mazināšanā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2005., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103752

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta 2005.gada 15.marta sēdē

Vēl šajā numurā

16.03.2005., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par visas sabiedrības rūpi vardarbības mazināšanā

“Vardarbība ir visaptveroša un jūtīga sabiedrības veselības problēma pasaulē un arī Latvijā, tai pašā laikā vardarbība bieži ir paredzama un novēršama. Nāves gadījumi, kas iestājušies pēc vardarbības, ir tikai problēmas redzamā daļa. Visbiežāk nav pieejami dati un informācija par vardarbības patiesajiem apmēriem. Mēs varam tikai nojaust aisberga apmēru zem ūdens. Esošie dati nedod pareizu priekšstatu par problēmas patiesajiem apmēriem. Tas arī ir galvenais iemesls, kādēļ sabiedrībā vardarbības problēma nav pienākoši novērtēta,” uzsver Pasaules veselības organizācijas pārstāvniecības vadītāja Aiga Rūrāne.
14.martā ANO aģentūras (ANO Attīstības programma, ANO Bērnu fonda Latvijas Nacionālā komiteja, ANO Informācijas centrs un Pasaules veselības organizācija) uzsāka kampaņu pret vardarbību. Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību vardarbības cēloņiem un sekām, kā arī sekmēt valsts pārvaldes, pašvaldību un nevalstisko organizāciju sadarbību.
Kampaņā ir akcentētas trīs problēmas: vardarbība pret sievieti, vardarbība pret bērnu un pret sevi vērsta vardarbība. Latvijā 2003.gadā pašnāvību izdarījuši 604 cilvēki. Latvijā pašnāvībās iet bojā vairāk cilvēku nekā transporta negadījumos. Pēc oficiālās statistikas, no cietsirdības un vardarbības cietuši 150 bērnu, bet 29% sieviešu atzinušas, ka ir cietušas no fiziskas vardarbības.
Krīzes centra “Skalbes” direktore Dace Beināre preses konferencē uzsvēra: “Es ceru, ka šī kampaņa liks aizdomāties deputātiem, ka ir nepieciešamas izmaiņas likumos, lai aizsargātu no vardarbības cietušās sievietes. Ja policija saņem izsaukumu par vardarbību ģimenē, vienīgais līdzeklis ir aizturēt varmāku uz trim stundām. Varmākam būtu jāmeklē jauna dzīvesvieta, nevis sievietei un bērniem jādodas prom no mājām.”
Centrālais un vienojošais elements kampaņā pret vardarbību ir vides reklāma, kas līdz pat 2005.gada beigām parādīsies uz stendiem Rīgā un citās lielākajās Latvijas pilsētās ar vides reklāmas uzņēmuma “Clear Channel Latvia” atbalstu. “Viena no galvenajām kampaņas mērķauditorijām ir jaunieši, un, kā liecina mūsu pētījumi, vides reklāma ir viens no efektīvākajiem mediju risinājumiem šīs auditorijas uzrunāšanai. Ceru, ka ar spilgtu un uzmanību piesaistošu vides reklāmu vardarbības novēršanas jautājumu izdosies aktualizēt plašākā mērogā – gan Rīgā, gan Latvijas reģionos. Ir skaidrs, ka sociālajiem projektiem parasti ir ierobežoti finansiālie resursi, tādēļ “Clear Channel” turpinās tos atbalstīt arī turpmāk,” atzīst uzņēmuma ģenerāldirektore Everita Ušacka.

Kampaņas aktivitātes
• Rīgā, Jūrmalā, Liepājā un Daugavpilī izvietoti lielformāta vides plakāti, kas mudina apzināties vardarbības ietekmi uz cilvēku dzīvi un veselību. Plakātos būs norādīts krīzes tālrunis no vardarbības cietušo cilvēku atbalstam.
• 18.martā pulksten 11 ANO namā (Pils ielā 21) notiks diskusijas ar politikas veidotājiem un nevalstiskajām organizācijām par pašnāvības problēmu Latvijā.
• 21.martā Liepājā un 22.martā Daugavpilī notiks diskusijas par vardarbības mazināšanas iespējām pašvaldībās.
• Notiks semināri pašvaldībās par veidiem, kā novērst vardarbību pret sievietēm un kā profesionāli palīdzēt cietušajām sievietēm. Semināros iesaistīsies tiesu darbinieki, ārsti, policisti, pastnieki, sociālie darbinieki, māju apsaimniekotāji – cilvēki, kas visbiežāk uzzina par vardarbības gadījumiem ģimenē.
• Papildu resursu piesaistīšana krīzes centram “Skalbes”, lai nodrošinātu atbalsta sniegšanu vardarbības upuriem.
• Sabiedrības informēšana: mājas lapa www.pretvardarbibu.lv; informatīvas kartītes par vardarbības veidiem un palīdzības saņemšanu.

ANO Attīstības programma

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!