• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par uzņēmējdarbības administratīvo barjeru samazināšanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2005., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103755

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par visas sabiedrības rūpi vardarbības mazināšanā

Vēl šajā numurā

16.03.2005., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par uzņēmējdarbības administratīvo barjeru samazināšanu

Ekonomikas ministrija kā vienu no savas darbības prioritātēm definējusi uzņēmējdarbības administratīvo barjeru samazināšanu. Arvien biežāk, Ekonomikas ministrijas pārstāvjiem tiekoties ar uzņēmējiem, kā arī dažādās aptaujās uzņēmēji ir norādījuši, ka viņiem būtiskus sarežģījumus sagādā nepilnības darba likumdošanā. Lai tās apzinātu, Ekonomikas ministrija 11.martā uz tikšanos aicināja Latvijas Darba devēju konfederāciju (LDDK), lūdzot definēt priekšlikumus likumdošanas pilnveidošanai.
Latvijas Darba devēju konfederācija, izvērtējot darba likumdošanu, sagatavoja un iesniedza Ekonomikas ministrijai vairākus (kopskaitā 13) konkrētus priekšlikumus Darba likuma pilnveidošanai. Ministrija ir saņēmusi arī daudzus citus priekšlikumus no uzņēmējiem, kas sekmētu viņu attīstību un nodarbinātības veicināšanu.
Kā būtiskāko priekšlikumu LDDK norādīja grozīt Darba likuma 67. un 68.pantu, kas nosaka piemaksas apmēru par nakts darbu un par virsstundu darbu. Lai sekmīgi apkarotu nelegālo nodarbinātību un veicinātu Latvijas konkurētspēju ES darbaspēka izmaksu ziņā, LDDK ierosina samazināt piemaksas apmēru par nakts darbu no 50% uz 25% no strādājošajam noteiktās stundas vai dienas algas likmes. LDDK uzskata, ka piemaksas lielais apmērs šobrīd rada nelegālas nodarbinātības risku, turklāt būtiski sadārdzina nepārtraukta ražošanas cikla ieviešanu uzņēmumā. LDDK arī ierosina samazināt piemaksas apmēru par virsstundu darbu vai darbu svētku dienā no 100% uz 50% no noteiktās stundas vai dienas algas likmes, jo pašreizējais piemaksas apmērs būtiski sadārdzina elastīgas nodarbinātības iespējas uzņēmumā.
LDDK, kā arī citus uzņēmēju iesniegtos priekšlikumus ministrija ir tikai sākusi analizēt. Nekādi lēmumi attiecībā uz ierosinātajiem grozījumiem Darba likumā vēl nav pieņemti.
Atbilstoši valstī pieņemtajai kārtībai par grozījumiem Darba likumā vispirms ir jādiskutē Nacionālajā trīspusējās sadarbības padomē (NTSP), un to paredzēts darīt NTSP Darba lietu trīspusējās sadarbības apakšpadomē.
Jautājums par nodarbinātības veicināšanu un Latvijas Darba devēju konfederācijas priekšlikumi tika izskatīti arī vadības grupas Latvijas nacionālā 2005.gada rīcības plāna nodarbinātības veicināšanai projekta sagatavošanas 14.marta sēdē. Pirms konkrētu pasākumu iekļaušanas Nacionālajā nodarbinātības plānā Ekonomikas ministrija veiks rūpīgu analīzi un šīs aktivitātes saskaņos gan ar citām institūcijām, gan ar Tautsaimniecības padomi.

Ekonomikas ministrijas

Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!