• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pensijas pieaugs vidēji par diviem latiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.03.2005., Nr. 44 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103764

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 16. martā

Vēl šajā numurā

16.03.2005., Nr. 44

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pensijas pieaugs vidēji par diviem latiem

1.aprīlī tiks veikta pensiju indeksācija, kā rezultātā pensijas pieaugs vidēji par 2,22 latiem. No valsts sociālās apdrošināšanas budžeta tam ir nepieciešami 11,9 miljoni latu.

1.aprīlī tiks indeksētas valsts pensijas, kas nepārsniedz 175 latus, atgādina Labklājības ministrija (LM). Pavasara indeksācijas pieaugums ir atkarīgs no patēriņa cenu (inflācijas) indeksa.
Kā skaidro LM, katrs pensijas saņēmējs jauno pensijas apmēru var aprēķināt, izmantojot Centrālās statistikas pārvaldes noteikto patēriņu cenu indeksu – 1,0318. Lai aprēķinātu pensijas apmēru pēc indeksācijas, tagadējais pensijas apmērs ir jāreizina ar 1,0318. Piemēram, ja pašlaik pensijas apmērs ir 85 lati, tad, indeksējot pensiju (85 lati x 1,0318), tā būs 87,70 latu.
Indeksācija ir paredzēta, lai kompensētu pensionāru pirktspējas samazināšanos inflācijas dēļ. Indeksācijas apjoms katru gadu ir atšķirīgs un atkarīgs no ekonomiskajiem procesiem valstī.
LM speciālisti norāda, ka, pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem, valsts pensiju vidējais apmērs ir palielinājies par 10 latiem. Proti, vidējā pensija aizvadītajā gadā pieaugusi no 65,91 lata (2004.gada 1.janvāris) līdz 75,38 latiem (2005.gada 1.janvāris).
Valsts pensijas tiks indeksētas arī oktobrī. Rudens indeksācijas pieaugums pensijām līdz 105 latiem ir atkarīgs no patēriņa cenu un apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma. Vidējā apdrošināšanas iemaksu alga ir vidējā alga valstī, no kuras tiek veiktas sociālās iemaksas. Savukārt pensijas, kas pārsniedz trīskāršu, bet nepārsniedz pieckāršu valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmēru – 175 latus, rudenī tiek indeksētas, ņemot vērā patēriņa cenu indeksu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!