• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mudinājumu liberalizēt enerģētikas tirgu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2005., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103864

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par bezdarba līmeņa izmaiņām valstī

Vēl šajā numurā

17.03.2005., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mudinājumu liberalizēt enerģētikas tirgu

Eiropas Komisija 16.martā nosūtīja argumentētu atzinumu Vācijai, Beļģijai, Igaunijai, Īrijai, Lietuvai, Latvijai, Zviedrijai, Grieķijai, Spānijai un Luksemburgai sakarā to, ka minētās valstis savos tiesību aktos nav transponējušas vienu vai abas Eiropas Savienības (ES) direktīvas par gāzes un elektrības iekšējo tirgu. Eiropas Komisija 2004. gada oktobrī par to oficiāli brīdināja 18 valstis, un šis ir jau otrais posms pārkāpumu konstatēšanas procedūrā. Lai gan stāvoklis ir uzlabojies, Eiropas Komisija ar nožēlu atzīst, ka desmit dalībvalstis gandrīz divus gadus pēc minēto direktīvu pieņemšanas 2003. gada jūnijā vēl aizvien nav tās transponējušas. “Ar likumu izdošanu vien nepietiek; pašu pieņemtie noteikumi ir arī jāpiemēro, un Eiropas Komisija izmantos visus tās rīcībā esošos līdzekļus, lai dalībvalstis to neaizmirstu. Šie tiesību akti ir būtisks solis tiešām konkurētspējīga ES enerģētikas tirgus izveides virzienā un viens no priekšnoteikumiem sekmīgai Lisabonas stratēģijas īstenošanai,” uzsvēra enerģētikas komisārs Andris Piebalgs.
Eiropas Komisija nolēma nosūtīt argumentētu atzinumu desmit dalībvalstīm, kuras arī pēc oficiāla brīdinājuma saņemšanas vēl joprojām nav transponējušas direktīvu par elektrības iekšējo tirgu un/vai direktīvu par gāzes iekšējo tirgu.
Šīs divas direktīvas ir būtiski svarīgas kā elementi, kas nodrošina elektrības un gāzes tirgu atvēršanas sekmīgu norisi Eiropas Savienībā. Tās paredz, ka no 2004. gada 1. jūlija juridiskās personas var brīvi izvēlēties elektrības vai gāzes piegādātāju, bet fiziskās personas to varēs no 2007. gada 1. jūlija. Minētajās direktīvās iespēja brīvi konkurēt ir apvienota ar augstas pakalpojumu kvalitātes saglabāšanu, pakalpojumu universālumu un mazāk aizsargātu patērētāju grupu aizsardzību, kā arī ar piegāžu drošības mērķiem.
Šīs direktīvas iezīmē ES enerģētikas tirgus aprises nākamībā, un tās ir pamats, kas enerģētikas jomā ļauj veidot partnerattiecības ar ES kaimiņvalstīm, jo īpaši ar Rietumbalkānu valstīm.
Eiropas Komisija norāda, ka iespēja brīvi konkurēt pati par sevi nedos konkrētu rezultātu tūlīt pēc direktīvu transponēšanas, taču tā izpaudīsies vairāku dažādu rādītāju, piemēram, piegādātāju nomaiņas gadījumu, skaitā. Tādēļ Eiropas Komisija rūpīgi seko enerģētikas tirgu integrēšanas norisei un tam, cik lielā mērā šie tirgi ir atvērti konkurencei, un ik gadu publicē ziņojumu, kurā sniedz salīdzinošu novērtējumu un kura jaunākais izdevums  publicēts 2005 .gada janvārī. Līdz 2006. gada 1. janvārim  Eiropas Komisija publicēs  konkurences komisāres Nēlī Krusas un enerģētikas komisāra Andra Piebalga kopīgo ziņojumu par tirgus darbību.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!