• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ES likumdošanas pārskatīšanu un vienkāršošanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2005., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103865

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par kavēšanos, īstenojot ES tiesību aktus par biodegvielām

Vēl šajā numurā

17.03.2005., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ES likumdošanas pārskatīšanu un vienkāršošanu

Noteikumu kvalitātes uzlabošana var ievērojami veicināt Eiropas Savienības (ES) ekonomikas un uzņēmējdarbības izaugsmi. Tādēļ labākam tiesiskajam regulējumam ir svarīga nozīme Eiropas Komisijas partnerībā izaugsmes un darbavietu attīstīšanai. Tam ir būtiska loma izaugsmes un darbavietu radīšanu veicinošu apstākļu izveidē Eiropā. Labāka tiesiskā regulējuma priekšlikumi, ar ko nākusi klajā Eiropas Komisija, paredz samazināt birokrātiju, novērst pārmērīgu tiesisko regulējumu un palīdzēt rast pareizo līdzsvaru starp likumdošanas izmaksām un ieguvumiem.
Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barrozu teica: “Mūsu radošā potenciāla atbrīvošana no birokrātijas ierobežojumiem ir labākais veids, kā veicināt to augsto mērķu īstenošanu, kādus esam sev izvirzījuši ekonomikas, sabiedrības un mūsu pilsoņu dzīves kvalitātes jomā. Ja spēsim uzlabot normatīvo vidi gan ES, gan valstu līmenī, mēs būsim spēruši milzu soli, lai ļautu izpausties Eiropas apslēptajam potenciālam.”
Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Ginters Ferhoigens sacīja: “Mazāk birokrātijas nozīmē straujāku izaugsmi. Eiropas Komisija ir gatava dot savu ieguldījumu, lai novērstu pārmērīgu tiesisko regulējumu un veicinātu tā vienkāršošanu. Tomēr vieni mēs to nespējam. Arī dalībvalstīs ir jāmazina birokrātija. Tā rada šķēršļus uzņēmējiem jaunu darbavietu radīšanā.”
Eiropas Komisija ierosina šādus pasākumus:
• Ietekmes novērtējuma uzlabošana.
Tiks veikti integrēti ietekmes novērtējumi Eiropas Komisijas Likumdošanas un darba programmā 2005.gadam iekļautajām iniciatīvām, galvenajiem tiesību aktu priekšlikumiem, kā arī horizontālo politiku nosakošiem neleģislatīvajiem priekšlikumiem, analizējot šo priekšlikumu ekonomiskos, sociālos un vides aspektus.
Tiks ievērojami uzlabota šo ietekmes novērtējumu ekonomiskā analīze. Tas stiprinās novērtējuma kvalitāti un līdz ar to būtiski veicinās konkurētspēju.
• Izstrādāto priekšlikumu šķirošana un iespējama grozīšana vai atsaukšana.
Šobrīd izskatīšanu Eiropas Parlamentā un Padomē gaida simtiem Eiropas Komisijas priekšlikumu. Eiropas Komisija šķiros šos priekšlikumus. Tādējādi Eiropas Komisija varētu lemt, ka izstrādātie priekšlikumi, iespējams, jāgroza, jāaizvieto ar citiem vai pat jāatsauc vispār, īpaši to attiecinot uz priekšlikumiem, kas ievērojamu laiku palikuši neievēroti likumdošanas procesā un/vai kam nav veikts ietekmes novērtējums.
• Tālāka vienkāršošana.
ES tiesību aktu kopuma vienkāršošanas mērķis ir ne tikai padarīt tiesību aktus saprotamākus, bet arī veicināt konkurētspēju. Ja izrādīsies, ka tiesību akti ir pārāk apgrūtinoši pilsoņiem vai uzņēmējdarbībai, tiks lemts par šādu tiesību aktu grozīšanu vai atcelšanu.
Kā piemēru jau notiekošai īstenošanai var minēt Eiropas Komisijas iniciatīvas, lai novērstu pārlieku sarežģītos ES noteikumus par augu aizsardzību, medicīnas aprīkojumu un atkritumu savākšanu. Eiropas Komisija 2005.gada oktobrī nāks klajā ar paziņojumu par šo jautājumu.
• Izmēģinājuma projekti administratīvā sloga mazināšanai.
Papildu slogu dalībvalstu iestādēm bieži rada no ES tiesību aktiem izrietošais pienākums iesniegt ziņojumus un informāciju.
Eiropas Komisija uzsāks izmēģinājuma projektus, lai mērītu un mazinātu administratīvā sloga apmērus attiecībā uz divām sarežģītām ES tiesību aktu jomām – būvizstrādājumiem un statistiku.
• Alternatīvas likumdošanai.
Reizēm labākais veids, kā risināt atsevišķas problēmas, ir izmantot alternatīvas tiesību aktiem. Tādēļ Eiropas Komisija ir nodomājusi veicināt Eiropas standartu pielietošanu kā tehnisko atbalstu Eiropas likumdošanai, kā arī labāk pielietot kopīgus noteikumus un pašregulāciju.
• Konsultācijas ar pilsoņiem.
ES pilsoņiem, uzņēmumiem un nevalstiskajām organizācijām būs iespēja paust internetā savu viedokli par to, kā panākt labāku tiesisko regulējumu.
• Arī dalībvalstīm jādod sava artava.
Daudzi pasākumi, kas līdzētu mazināt birokrātiju, ir dalībvalstu rokās. Eiropas Komisija vēlas panākt, lai labāks tiesiskais regulējums kļūtu par sastāvdaļu valstu “Rīcības plānā Lisabonas mērķu sasniegšanai”. Tā iesaka dalībvalstīm izstrādāt valsts stratēģiju labākam tiesiskajam regulējumam, kurā būtu iekļauta ietekmes novērtējuma sistēma un vienkāršošanas programma.
Turklāt Eiropas Komisija iesaka izveidot augsta līmeņa valstu likumdošanas speciālistu grupu, lai izstrādātu kopīgu labāka tiesiskā regulējuma programmu.

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!