• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vai par gāzi maksāsim vairāk?. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.03.2005., Nr. 45 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103884

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

17.03.2005., Nr. 45

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Vai par gāzi maksāsim vairāk?

Sabiedrības uzmanību pēdējās nedēļās piesaistījis akciju sabiedrības “Latvijas gāze” (LG) nodoms paaugstināt gāzes lietošanas tarifus. Nule uzsākta šā projekta izvērtēšana, un savus pretargumentus izvirza arī patērētāji.

GAZESPLITS.PNG (159170 bytes)
“Latvijas gāze” iecerējusi, ka konkrētā summa, par kuru pieaugtu katra patērētāja rēķins, būtu atkarīga no gāzes gada patēriņa apjoma
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Šā gada 21.februārī LG iesniedza Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK) divus iesniegumus, kuru mērķis bija dabasgāzes realizācijas gala tarifu koriģēšana, proti, paaugstināšana. Pirmajā iesniegumā bija formulēts plāns no šā gada 1.maija paaugstināt tarifus par 4,8–7,4 procentiem. Tarifa līmenis katram lietotājam būtu atkarīgs no patēriņa apjoma gadā. Savukārt no šā gada 1.jūlija tarifi tiktu paaugstināti par 5,8–12,5 procentiem. Otrais LG iesniegums paredzēja, ka no 2006. gada 1. janvāra dabasgāzes realizācijas tarifi pieaugtu par 13,7–20,3 procentiem. Vēlmi pārdot patērētājiem gāzi par augstāku cenu uzņēmums pamatoja ar gāzes piegādes cenu pieaugumu – no šā gada pirmā janvāra LG spiesta Krievijas uzņēmumam “Gazprom” maksāt par 16 procentiem vairāk. LG vadība uzskatīja, ka nepieciešams līdzvērtīgs realizācijas cenu pieaugums, lai uzņēmums varētu gūt investīcijām nepieciešamos līdzekļus.
25.februāra ārkārtas sēdē SPRK nolēma LG lūgumu noraidīt, jo iesniegumi tika atzīti par normatīvajiem dokumentiem neatbilstošiem. Taču tas nevarēja būt par šķērsli atkārtotam lūgumam tarifus paaugstināt. 14.martā LG pārstāvji informēja, ka uzņēmums vērsies SPRK ar jaunu iesniegumu. Tas paredz, ka no šā gada 1.jūlija tarifi tiktu paaugstināti par 5,8–12,5 procentiem. Konkrētā summa, par kuru pieaugtu katra patērētāja rēķins, būtu atkarīga no gāzes gada patēriņa apjoma. LG pārstāvji pauž uzskatu, ka šāds paaugstinājums patērētāja makam ir nebūtisks, bet uzņēmumam ļaus veikt investīcijas drošības uzlabošanai.
Latvijas Bankas speciālisti aprēķinājuši, ka gāzes realizācijas tarifu paaugstinājums palielinās jau tā iespaidīgo inflāciju mūsu valstī. Satraukumu par šādu dzīves dārdzības paaugstinājuma faktoru pauž arī Patērētāju tiesību aizsardzības asociācija (PTAA). Organizācija ir gatava rīkot plašas akcijas LG nodomu realizācijas aizkavēšanai. PTAA vadītāja Tekla Žabova norāda, ka gāzes tarifu paaugstināšana ietekmēs ikvienas preces cenu, tāpēc asociācija centīsies to nepieļaut. Vakar PTAA pārstāvji tikās ar SPRK vadītāju Innu Šteinbuku, lai apspriestu ar paredzētajām tarifu izmaiņām saistītos jautājumus, kā arī iepazītos ar LG peļņas rādītājiem. Tieši uzņēmuma prāvā peļņa varētu būt viens no iemesliem, lai nepiekristu plānotā paaugstinājuma projektam.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv  

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!