• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2005. gada 15. marta noteikumi Nr. 183 "Kārtība, kādā piešķir un izmaksā pabalstu aizbildnim par bērna uzturēšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2005., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/103987

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr.184

Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 10.februāra noteikumos Nr.77 "Maksātnespējas procesa administratora atlīdzības un administrācijas izmaksu segšanas kārtība un apmērs"

Vēl šajā numurā

18.03.2005., Nr. 46

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 183

Pieņemts: 15.03.2005.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr.183

Rīgā 2005.gada 15.martā (prot. Nr.14 13.§)

Kārtība, kādā piešķir un izmaksā pabalstu aizbildnim par bērna uzturēšanu

Izdoti saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 15.panta pirmo daļu un 17.panta pirmo un otro daļu

 

I. Vispārīgais jautājums

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķir un izmaksā pabalstu aizbildnim par bērna uzturēšanu (turpmāk — pabalsts), pabalsta apmēru un tā pārskatīšanas kārtību.

II. Pabalsta apmērs un tā pārskatīšana

2. Pabalsta apmērs ir 32 lati mēnesī.

3. Ja par bērnu ir piešķirta pensija par apgādnieka zaudējumu, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts apgādnieka zaudējuma gadījumā, uzturlīdzekļi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda vai ģimenes valsts pabalsts, izmaksājamo pabalstu samazina par attiecīgo summu. Ja par bērnu invalīdu piešķirta piemaksa pie ģimenes valsts pabalsta, izmaksājamo pabalstu par piemaksas apmēru nesamazina.

4. Pabalstu samazina par izmaksāto uzturlīdzekļu apmēru, pamatojoties uz Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu par uzturlīdzekļu izmaksu. Minēto lēmumu triju dienu laikā pēc tā pieņemšanas nosūta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļai atbilstoši uzturlīdzekļu saņēmēja deklarētajai dzīvesvietai.

5. Pabalstu aizbildnim izmaksāto uzturlīdzekļu apmērā samazina, sākot ar nākamo mēnesi pēc tam, kad no Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas saņemts lēmums par uzturlīdzekļu izmaksu.

6. Pabalsta apmēru pēc bērnu un ģimenes lietu ministra ierosinājuma pārskata Ministru kabinets atbilstoši valsts budžeta iespējām, izvērtējot ekonomisko situāciju valstī un ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes noteikto vidējo faktisko patēriņa cenu indeksu.

III. Pabalsta pieprasīšana un piešķiršana

7. Lai saņemtu pabalstu, tā pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā (pēc izvēles) iesniedz rakstisku pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu un uzrāda šādus dokumentus:

7.1. personu apliecinošu dokumentu;

7.2. aizbildnībā esošo bērnu dzimšanas apliecības;

7.3. bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu par aizbildnības nodibināšanu;

7.4. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa pilnvarota persona.

8. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem Valsts sociālās apdrošinā­šanas aģentūras nodaļa atbilstoši pabalsta pieprasītāja deklarētajai dzīvesvietai.

9. Dokumentus par pabalsta piešķiršanu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa izskata 10 dienu laikā pēc to saņemšanas un pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai pamatotu atteikumu piešķirt pabalstu.

10. Pabalstu nepiešķir:

10.1. Valsts sociālo pabalstu likumā noteiktajos gadījumos;

10.2. ja pabalsta pieprasītājs neatbilst Valsts sociālo pabalstu likumā noteik­tajām prasībām pabalsta saņemšanai;

10.3. ja pabalsta pieprasītājs nav iesniedzis vai uzrādījis visus šajos noteiku­mos paredzētos dokumentus.

11. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai pamatotu atteikumu piešķirt pabalstu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļa pabalsta pieprasītājam paziņo rakstiski un norāda lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

12. Lai saņemtu aprēķināto, bet pabalsta saņēmēja nāves dēļ nesaņemto pabalsta summu, pieprasītājs vai viņa pilnvarota persona jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā (pēc savas izvēles) iesniedz rakstisku pieprasī­jumu par nesaņemto pabalsta summu un uzrāda šādus dokumentus:

12.1. personu apliecinošu dokumentu;

12.2. mirušā pabalsta saņēmēja miršanas apliecību;

12.3. laulības apliecību, ja nesaņemto pabalsta summu pieprasa mirušā pabalsta saņēmēja laulātais;

12.4. radniecību apliecinošus dokumentus, ja nesaņemto pabalsta summu pieprasa mirušā pabalsta saņēmēja radinieks;

12.5. pilnvaru, ja pabalstu pieprasa pilnvarota persona.

IV. Pabalsta izmaksa

13. Pabalstu sāk izmaksāt ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc pabalsta piešķiršanas dienas.

14. Ja aizbildnim radušies apstākļi, kas varētu būt par pamatu pabalsta izmaksas pārtraukšanai vai pabalsta apmēra pārskatīšanai, viņam ir pienākums ne vēlāk kā 10 dienu laikā par to paziņot Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļai atbilstoši aizbildņa deklarētajai dzīvesvietai.

15. Ja bāriņtiesa (pagasttiesa) atcēlusi aizbildnību un saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 20.panta trešo daļu ir jāpārtrauc pabalsta izmaksa, bāriņ­tiesa (pagasttiesa) ne vēlāk kā 10 dienu laikā par to paziņo Valsts sociālās apdro­šināšanas aģentūras nodaļai atbilstoši bijušā aizbildņa deklarētajai dzīvesvietai.

16. Ja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļas vainas dēļ personai piešķirtais pabalsts nav izmaksāts noteiktajā termiņā, attiecīgo pabalsta summu personai izmaksā bez termiņa ierobežojuma.

17. Ja pabalsta saņēmēja vainas dēļ ir nepamatoti saņemts pabalsts, pabalsta saņēmējam ir pienākums atmaksāt attiecīgo summu labprātīgi vai tā tiek ieturēta no tiem valsts sociālajiem pabalstiem, kas pabalsta saņēmējam izmaksājami nākamajos mēnešos un no kuriem atļauts izdarīt ieturējumus.

18. Ja persona nepamatoti saņemto pabalsta summu neatmaksā labprātīgi vai pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, pirms parāds ir dzēsts, attiecīgo summu piedzen, ceļot prasību tiesā.

19. Pabalsta izmaksu pārtrauc ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad radušies apstākļi, kuru dēļ pārtraucama pabalsta izmaksa, izņemot gadī­jumus, ja pabalsta piešķiršanas laikā jau bijis zināms pabalsta pārtraukšanas termiņš.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 19.martu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!