• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Man prātā Bītlu dziesma "Come together". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.03.2005., Nr. 46 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104009

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nākamā nedēļa ar īpašu sākumu

Vēl šajā numurā

18.03.2005., Nr. 46

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Man prātā Bītlu dziesma “Come together

Lačezars Petkovs, Bulgārijas vēstnieks Latvijā, intervijā “Latvijas Vēstnesim”

BU2.PNG (112782 bytes)
Lačezars Petkovs
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

– Vēstnieka kungs, ir apritējuši gads un trīs mēneši kopš Latvijas Valsts prezidentes Vairas Vīķes–Freibergas valstsvizītes Bulgārijā. Nākamā nedēļa sāksies ar jūsu prezidenta ierašanos mūsu zemē. Kādu nozīmi Bulgārija piešķir Georgija Parvanova valstsvizītei Latvijā?

– Šī ir pirmā oficiālā Bulgārijas prezidenta vizīte Latvijā, un tai neapšaubāmi ir ļoti liela politiskā un ekonomiskā nozīme abu valstu attiecībās. Vizīte būs mūsu sadarbības jaunā līmeņa izpausme, ko tik iespaidīgi aizsāka prezidente Vaira Vīķe-Freiberga ar savu valstsvizīti 2003.gada decembrī Bulgārijā. Esmu pārliecināts, ka mana prezidenta vizīte dos jaunu impulsu augstākā līmeņa kontaktiem starp Bulgāriju un Latviju un turpinās padziļināt mūsu nākotnē vērstās ekonomiskās attiecības.

– Kādas pašlaik ir Latvijas un Bulgārijas divpusējās attiecības? Vai esat apmierināts ar mūsu politisko un ekonomisko sakaru līmeni?

– Es uzskatu, ka mūsu divpusējās attiecības tradicionālā izpratnē jau tagad ir vairāk nekā draudzīgas, starp mūsu valstīm nepastāv nenokārtoti vai strīdīgi jautājumi. Līdz ar to mēs varam runāt vienīgi par mūsu attiecību tālāku bagātināšanu un politiskā dialoga attīstīšanu atbilstoši kopīgajai ārpolitiskajai orientācijai, prioritātēm un nosacījumiem. Vienīgais, ko vēl varētu vēlēties, ir labāka ekonomiskā sadarbība, un tai mums tiešām jāveltī lielāka uzmanība un centieni. Šajā jomā joprojām pastāv plašas sadarbības padziļināšanas iespējas, tāpat kā kultūras vērtību apmaiņā. Labs attīstības garants šeit ir arī abpusējā mūsu tautu vēlēšanās labāk iepazīt vienai otru.

– Kā jūs iztēlojaties mūsu valstu attiecības pēc sava prezidenta vizītes?

– Es redzu, ka šī vizīte mūs tuvinās ikvienā sadarbības jomā, un esmu noskaņots ļoti optimistiski. Īpaši cerīga solās būt Bulgārijas biznesmeņu tikšanās ar eventuālajiem sadarbības partneriem Latvijā. Mēs dzīvojam 21.gadsimtā, un darījumu attiecības ir viens no būtiskākajiem sadarbības aspektiem. Esmu pārliecināts, ka Bulgārijas prezidenta vizīte mūsu valstu attīstībai dos ļoti būtisku impulsu. Mūsu divpusējo attiecību turpmākā attīstība, galvenokārt akcentējot ekonomiskos kontaktus, īpaši tirdzniecību, kā arī tiešo investīciju veicināšanu starp Bulgāriju un Latviju, nāks par labu arī mūsu politiskajam dialogam un atbalsosies abu valstu potenciāla pieaugumā.

– Kādas jaunas iespējas mūsu sadarbībai paver Latvijas un Bulgārijas iestāšanās NATO?

– Mēs ceram, ka Bulgārijas un Latvijas iestāšanās pērn tik iespaidīgā organizācijā un jaunas lappuses pavēršana NATO vēsturē arī mūsu valstīm paver līdz šim vēl nebijušas sadarbības iespējas. Tagad mūsu valstis ir organizācijā, kam ir kopīgas vērtības ar Ziemeļamerikas un demokrātiskajām Rietumeiropas valstīm. Tagad arī mūsu valstis dod ieguldījumu NATO – organizācijā, kas joprojām ir stabilitātes un drošības garants pasaulē. Turklāt Latvija jau ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts, bet Bulgārija cer tajā iestāties 2007.gadā. Mēs jau drīzā nākotnē varēsim savu sadarbību sekmīgi paplašināt arī ES ietvaros. Tas, kas Bulgārijai šobrīd vēl šķiet sapnis, jau pēc pāris gadiem būs īstenība. Un nevajadzētu bažīties par to, ka mūsu valstis ir relatīvi mazas, tās – katra savā reģionā – jau ir stabilitātes, pro-gresa, demokrātijas un lepnuma faktors: Bulgārija Balkānos un Latvija Baltijā.

– Ko jūs vēlētos ar “Latvijas Vēstneša” starpniecību pateikt mūsu valsts sabiedrībai?

– Man prātā populārā Bītlu dziesma “Come together” (“Sanāciet kopā”). Bulgārija un Latvija ir kopā jau daudzās jomās, taču gribu vēlreiz atkārtot, ka joprojām pastāv mūsu valstu tuvināšanās iespējas. Mēs jau mīlam viens otru. Ja tā, tad kļūsim nākotnē vēl tuvāki.

Jānis Ūdris, “LV”

janis.udris@vestnesis.lv

BULGARIA.PNG (132589 bytes)
Vēstures un kultūras liecības Bulgārijas galvaspilsētā Sofijā
Foto: EPA

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!