• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valsts prezidente - vizītē Apvienoto Nāciju organizācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2000., Nr. 311/312 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10404

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru prezidenta rīkojums Nr.319

Par atvaļinājuma piešķiršanu V.Makarovam

Vēl šajā numurā

06.09.2000., Nr. 311/312

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts prezidente:

— vizītē Apvienoto Nāciju organizācijā

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga vakar, 5.septembrī, uzstājās sesijā "Dialogs starp civilizācijām". Šajā sēdē uzstājās deviņu valstu prezidenti. Latvijas prezidente savu uzrunu sāka ar to, kā izprot jēdzienu "civilizācija". Pēc viņas teiktā, civilizācija atšķir cilvēku no dzīvnieka un padara cilvēcisko būtni patiesi humānu. Vaira Vīķe-Freiberga arī sacīja, ka cilvēkam ir privilēģija pārņemt iepriekšējo paaudžu gudrību, un šīs zināšanas tad arī piepilda jēdzienu "civilizācija".

Latvijas prezidente runāja par to, ka katrai valstij, katrai tautai ir savi prieki un savas sāpes, tāpēc viņa aicināja ieklausīties citam citā ar atvērtu prātu, atvērtu sirdi un garu. Prezidente izvirzīja arī jautājumu par to, kā katra nācija var izdarīt savu ieguldījumu šajā dialogā starp civilizācijām. Viņa sacīja, ka nācijas atšķir dažādas reliģijas, kultūras un citi aspekti, taču tās ir vienotas piederībā cilvēcei, tāpēc katrai ir iespējams dot savu unikālu ieguldījumu.

Vaira Vīķe-Freiberga sacīja, ka jaunā gadsimta sākumā cilvēcei ir dota iespēja pārdomāt iepriekšējo gadsimtu un ieklausīties citos ar lielāku iecietību un sapratni. Viņa aicināja izmantot šo iespēju ieguldīt idejas, inovācijas un visu, kas varētu virzīt saprašanos starp nācijām augstākā līmenī, un sacīja, ka šādam dialogam ir jābūt balstītam uz vērtībām, kas būtu patiesi humānas. Prezidente arī sacīja, ka ir jāattīsta jaunas vērtības, pārdomājot tās, uz kurām cilvēce balstījās iepriekšējos gadsimtos.

ANO ir pasludinājusi 2001.gadu kā Dialoga starp civilizācijām gadu, tāpēc šī samita ietvaros izskanējusī diskusija par dialoga veicināšanu starp civilizācijām ir kā ievads šim gadam. Ideja par šāda gada pasludināšanu ir radusies ANO kopā ar UNESCO un Irānas prezidentu Mohamadu Hatami. Hatami, atklājot šo diskusiju, izvērta filozofiskas pārdomas par to, kā nākotnē dažādām Rietumu un Austrumu civilizācijām, dažādām reliģijām un kultūrām būtu iespējams ciešāk sadarboties. Kā vienu no līdzekļiem viņš minēja plašāku domu apmaiņu starp dažādu kultūru filozofiem, zinātniekiem un māksliniekiem. ANO loma būtu palīdzēt radīt priekšnoteikumus šim dialogam un to veicināt.

Prezidente vakar vēl piedalījās Pasaules sieviešu līderu padomes konferencē, kas pirmo reizi notiek ANO ietvaros, kā arī tikās ar ANO cilvēktiesību augsto komisāri Mēriju Robinsoni, ANO Attīstības programmas vadītāju Malohu Braunu un piedalījās Ņujorkas Latviešu sabiedrības rīkotā labdarības pasākumā, kas veltīts Latvijas jauno mākslinieku atbalstam studēt ārzemēs.

Valsts prezidenta preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!