• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Arī Baltijas un Balkānu sadarbības kontekstā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.2005., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104173

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Kad ogles dārgas un saule tālu

Vēl šajā numurā

22.03.2005., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Arī Baltijas un Balkānu sadarbības kontekstā

Bulgārijas prezidenta valstsvizīte Latvijā

Vakar, 21. martā, Latvijā valstsvizītē ieradās Bulgārijas prezidents Georgijs Parvanovs ar kundzi Zorku Petrovu Parvanovu.

BULGARIJA.PNG (107306 bytes)
Bulgārijas prezidents Georgijs Parvanovs un Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe–Freiberga
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Pēc oficiālās sagaidīšanas ceremonijas, kas pulksten 13 notika pie Rīgas pils, sākās abu valstu prezidentu un viņu dzīvesbiedru, kā arī prezidentu un delegāciju sarunas. Pēc tam Vairas Vīķes-Freibergas un Georgija Parvanova klātbūtnē tika parakstīts Latvijas un Bulgārijas Līgums par sadarbību izglītības, zinātnes un kultūras laukā – līgumu parakstīja Latvijas izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete un Bulgārijas izglītības un zinātnes ministrs Igors Damjanovs.
Pēc līguma parakstīšanas notika Vairas Vīķes-Freibergas un Georgija Parvanova kopīga preses konference. Vēlāk abi prezidenti nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa, bet pēc tam piedalījās un teica uzrunas Latvijas un Bulgārijas biznesa foruma slēgšanas ceremonijā.
Bulgārijas prezidents vakar tikās arī ar Latvijas Ministru prezidentu Aigaru Kalvīti. Vizītes pirmo dienu noslēdza Latvijas Valsts prezidentes un Imanta Freiberga kunga rīkotas vakariņas par godu Bulgārijas prezidentam un viņa kundzei Melngalvju namā.
Šodien augstais viesis apmeklēs Latvijas Okupācijas muzeju un Rīgas domi, kā arī tiksies ar Saeimas priekšsēdētāju Ingrīdu Ūdri, bet pēcpusdienā atgriezīsies Sofijā.

Latvijas un Bulgārijas prezidentu preses konferencē

Pirmā uzrunādama latviešu un bulgāru žurnālistus, Latvijas Valsts prezidente atgādināja, ka Bulgārijas prezidenta ierašanās ir atbilde uz Latvijas puses valstsvizīti Bulgārijā 2003. gada nogalē. Šī vizīte jau nes augļus Latvijas un Bulgārijas sadarbības padziļināšanā. Viņa arī pauda pārliecību, ka Georgija Parvanova vizīte abām valstīm ļaus turpināt sadarbību vēl plašākā apjomā un augstākā kvalitātē.
Vairas Vīķes-Freibergas domu turpināja Georgijs Parvanovs, pauzdams gandarījumu, ka Bulgārijas un Latvijas sadarbības apjoms ik gadu palielinās par 25 procentiem. Īpaši strauji attīstās tūrisms – pēc Latvijas Valsts prezidentes vizītes Latvijas tūristu skaits Bulgārijā divkāršojies. Georgijs Parvanovs pastāstīja, ka abi prezidenti apsprieduši dažādus starptautiskās sadarbības jautājumus, īpaši apmainoties viedokļiem par valstu dalību starptautiskās miera spēku misijās. Bulgārijas prezidents arī pateicās Latvijai par atbalstu Bulgārijas centieniem iestāties Eiropas Savienībā (ES).
Atbildot uz Bulgārijas žurnālistu jautājumiem, Vaira Vīķe-Freiberga apliecināja Latvijas gatavību arī turpmāk atbalstīt Bulgārijas integrēšanos ES un pauda pārliecību, ka Latvijā nebūs problēmu ar ES un Bulgārijas līguma ratificēšanu – galvenais esot nodrošināt šā līguma kvalitatīvu tulkojumu latviešu valodā, lai nekavējoties varētu to iesniegt Saeimas deputātiem.

“LV” jautājums abu valstu prezidentiem:Vai Latvijas un Bulgārijas aktīvie kontakti var veicināt arī Baltijas un Balkānu reģionālo sadarbību?
V.Vīķe-Freiberga: – Jā, mēs ar Bulgārijas prezidentu runājām arī par šo aspektu. Mēs zinām, ka Bulgārija ir daudz paveikusi, atbalstot demokrātijas veidošanos un nostiprināšanos citās Balkānu reģiona valstīs. Savukārt Latvijai ir laba pieredze sadarbībā ar citām, vispirms jau Skandināvijas, valstīm, īpaši kopš mūsu valsts virzības uz ES un NATO. Tagad, pēc Latvijas iestāšanās šajās organizācijās, strauji attīstās gaisa satiksme un citas transporta artērijas, kas radīs papildu iespējas dažādu valstu sadarbībai un jūsu minēto reģionu kontaktiem.
G.Parvanovs: – Šī sadarbība ir ļoti svarīgs priekšnoteikums mūsu valstu sekmīgai integrācijai ES. Mums, bulgāriem, ir ļoti nozīmīga Latvijas bagātā pieredze, sekmīgi veidojot sadarbību ar Skandināvijas valstīm. Savukārt mūsu valsti uzskata par stabilitātes faktoru Balkānu reģionā. Veicinādami Balkānu un Baltijas reģiona sadarbību, mēs sekmējam ne vien mūsu reģiona, bet arī visa kontinenta stabilitāti. Bulgārija jau izteikusi gatavību palīdzēt ikvienai mūsu reģiona valstij, kas to vēlas, ar savu ekspertīzi un savu pieredzi. Pašlaik par šādu sadarbību Bulgārija risina dialogu ar Horvātiju, Maķedoniju un Melnkalni.

Jānis Ūdris, “LV”

janis.udris@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!