• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Kā pusmūža vīrietim brunčos saimniekot mežā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.2005., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104177

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

22.03.2005., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Kā pusmūža vīrietim brunčos saimniekot mežā

Latvijā no 2,9 miljoniem hektāru kopējās mežu platības 45 procenti ir aptuveni 150 000 privāto īpašnieku rokās. Nav vienotas receptes, kā apsaimniekot mežu. Izglītojošā videofilma “Sava meža saimnieks” atspoguļo dažādas pieejas, no kurām var smelties iedvesmu meža apsaimniekošanā.

STIRNA.PNG (92445 bytes)
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Tā pusstundas garās filmas atvēršanas svētkos piektdien, 18.martā, izziņas avota pamatideju raksturoja filmas koordinatore no Valsts meža dienesta (VMD) Sarmīte Grundšteine.
Vides filmu studijas uzņemtā filma tapusi kā VMD un Zviedrijas Valsts meža pārvaldes sadarbības projekts ar Zviedrijas starptautiskās attīstības aģentūras (SIDA) finansiālu atbalstu. Tā iecerēta, lai popularizētu dažādus meža apsaimniekošanas mērķus, pieeju, pieredzi un interesantas idejas.
Dienestam ar Zviedrijas pusi izveidojusies ilgstoša un auglīga sadarbība. Kā atzina Zviedrijas Valsts meža pārvaldes pārstāve Marja Gustavsone, arī Zviedrijai ir ko mācīties no Latvijas – mēs esam pratuši saglabāt tādas dabas vērtības, kas Skandināvijas valstī sen pazaudētas.

Rosina būt saimniekiem

2002.gadā sāktais lielais projekts par VMD atbalstu, lai vairotu un veicinātu ilgtspējīgu mežsaimniecību Latvijas privātajos mežos, iegājis finiša taisnē. Mācījās gan pats dienests, kā konsultēt īpašniekus, gan īpašnieki.
Aptaujās uzgleznots Latvijas meža īpašnieka portrets. Kā pajokoja VMD ģenerāldirektora vietniece Baiba Rotberga, tas ir pusmūža vīrietis brunčos. Proti, privātīpašnieku vīriešu ir vairāk nekā sieviešu. Septiņdesmit procenti dzīvo samērā tuvu savam īpašumam vai arī pašā īpašumā. “Dažus meža īpašniekus – ne vidējo – esam portretējuši filmā, kas ir redzamākais projekta veikums,” sacīja B.Rotberga, piebilstot, ka labs saimnieks ir vērtība un labs saimnieks var kļūt par labu partneri dienestam citu īpašnieku informēšanā. Diemžēl vienas dienas saimnieku Latvijā joprojām nav mazums, un šī bēdīgā atziņa izskan arī filmas ievadā.
Kā uzsvēra S.Grundšteine, filma nav nejaušība – tā ir iepriekšējo gadu darba auglis. Izlolota iecere izcelt “labos meža īpašniekus”, lai ar labu paraugu rosinātu citus ar atdevi pievērsties meža apsaimniekošanai. Tā kā mežā nav gatavas receptes, kā saimniekot, atspoguļotas dažādas pieejas. Pieci meža īpašnieki no atšķirīgiem Latvijas novadiem (Bauskas, Krāslavas, Madonas, Kuldīgas un Tukuma rajona) gājuši katrs savu ceļu, guvuši atšķirīgu pieredzi un atziņas par meža vērtību un nozīmi, kā saglabāt mežu nākamajām paaudzēm un gūt gandarījumu par paveikto. Kāds savā īpašumā akcentē ekonomisko aspektu meža apsaimniekošanā, kāds veido vidi, jo mežs ir dvēselei, vēl kāds cenšas sakopt mantoto dzimtas īpašumu.

Izziņas avots, kas interesants ikvienam

Filmas mērķauditorija ir meža īpašnieki, tādēļ to var noskatīties virsmežniecībās VMD rīkotajos semināros. Tās idejas autori gan cer, ka video rosinās diskusiju. Iespējams, kādam tā dos arī atbildi uz jautājumu – kā rīkoties?
Tomēr tā ir arī interesants izziņas avots ikvienam Latvijas iedzīvotājam, jo paver priekškaru uz Latvijas zaļā zelta šodienu nākotnes kontekstā.

Ilze Apine, “LV”

ilze.apine@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!