• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par visu maksājam mēs dārgi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.03.2005., Nr. 47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104183

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Biodegviela Latvijā: skepse un cerības

Vēl šajā numurā

22.03.2005., Nr. 47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par visu maksājam mēs dārgi

Turpinām iepazīstināt ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes preču pārvaldes sagatavoto pārskatu par akcīzes preču apriti pagājušajā gadā (sākumu skat. “LV”, 17.03.2005.).

Tabakas izstrādājumu aprite 2004.gadā

Akcīzes nodokļa ieņēmumi par tabakas izstrādājumiem pēdējos gados aizvien palielinājušies, pērn sasniedzot augstāko rādītāju kopš šā nodokļa ieviešanas – 28,5 miljonus latu. Tādējādi, kā liecina pārskats par tabakas izstrādājumu apriti pagājušajā gadā, faktiskie akcīzes nodokļa ieņēmumi par tabakas izstrādājumiem aizvadītajā gadā bija par 5,95 miljoniem latu jeb par 26% lielāki nekā 2003.gadā. Tas ļāvis nodrošināt ieņēmumu plāna izpildi par 105,7%.
Šāds akcīzes nodokļa ieņēmumu pieaugums tiek skaidrots galvenokārt ar nodokļa likmju ikgadējo paaugstināšanu cigaretēm 2004.gada 1.janvārī.
Tā kā akcīzes nodokļa likmes tika paaugstinātas arī šā gada 1.janvārī, 2005.gadā akcīzes nodokli par tabakas izstrādājumiem plānots iekasēt 29,1 miljona latu vērtībā, norāda Valsts ieņēmumu dienesta biroja Komunikācijas nodaļas vadītāja Agnese Grīnberga.
Līdztekus nodokļa likmju izmaiņām pērn nodokļa ieņēmumus ietekmēja arī izmaiņas akcīzes nodokļa aprēķināšanas un maksāšanas kārtībā. Pirms iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) nodokli par cigaretēm maksāja, saņemot nodokļa markas, turpretī pēc 1.maija nodoklis tiek aprēķināts un maksāts par precēm, kas tiek izlaistas brīvam apgrozījumam jeb patēriņam.
Vērtējot akcīzes nodokļa ieņēmumus pēc tabakas izstrādājumu veidiem salīdzinājumā ar 2003.gadu, pārskata autori secinājuši, ka samazinājušies vienīgi ieņēmumi par cigāriem un cigarellām, jo kopumā sarucis šo tabakas izstrādājumu realizācijas apjoms vietējā tirgū. Šī tendence vērojama jau kopš gada sākuma.
Ievērojams nodokļa ieņēmumu pieaugums (vairāk nekā divas reizes) fiksēts smēķējamai tabakai. Tas tiek skaidrots ar nodokļa likmes paaugstināšanu šim tabakas izstrādājumam.
Kā izriet no pārskata, vislielāko akcīzes nodokļa ieņēmumu daļu – 99% – veido ieņēmumi par cigaretēm, tāpēc jebkuras izmaiņas nodokļu likmēs vai cigarešu aprites rādītājos joprojām būtiski ietekmē arī akcīzes nodokļa ieņēmumus.

Tabakas izstrādājumu izcelsme

Šobrīd mūsu valstī ir izsniegtas 22 licences akcīzes preču noliktavu turētāju darbībai (divas no tām atļauj izvērst tabakas izstrādājumu ražošanu) un 4 licences apstiprinātas tirgotāja darbībai.
Vienīgais tabakas izstrādājums, ko Latvijā pašlaik ražo, ir cigaretes, un 99% no pērn mūsu valstī ražotajām cigaretēm veido tabakas fabrikas SIA “Scandinavian Tobacco” produkcija. Kopumā pagājušajā gadā Latvijā saražoti 121,9 miljoni paciņu cigarešu – aptuveni tikpat, cik 2003.gadā.
Pērn realizēti 66,3 miljoni paciņu vietējā ražojuma cigarešu jeb par 5% vairāk nekā gadu iepriekš. Šis pieaugums tiek skaidrots galvenokārt ar realizācijas apjoma palielināšanos decembrī.
Populārākās šajā laikā bijušas “Elita” un “Wall Street” markas cigaretes, kuru realizācija vietējā tirgū veido attiecīgi 45% un 42% no Latvijā ražotajām cigaretēm. Abām cigarešu markām ir stabilas līderpozīcijas vietējā ražojuma cigarešu tirgū.
Pagājušajā gadā eksportēti, tai skaitā izvesti uz citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, 60,2 miljoni paciņu cigarešu jeb par 13,1 miljonu cigarešu paciņu vairāk nekā 2003.gadā.
Attiecībā uz tabakas izstrādājumu ievešanu mūsu valstī jāatgādina, ka kopš 2004.gada 1.maija saskaņā ar likumu “Par akcīzes nodokli” un Ministru kabineta noteikumiem Nr.232 “Akcīzes preču aprites kārtība” ir paplašinājies to personu loks, kas ir tiesīgas ievest, tai skaitā importēt, un izlaist brīvam apgrozījumam tabakas izstrādājumus.
Pagājušā gada beigās tabakas izstrādājumus Latvijā brīvam apgrozījumam izlaida 12 komersanti. Savukārt četri komersanti veica komercdarbību muitas zonā, apgādājot kuģus, lidmašīnas un beznodokļu veikalus, taču šī informācija kopējos apjomos nav iekļauta, jo šo komersantu darbība neietekmē situāciju iekšzemes tirgū. Kopumā pērn brīvam apgrozījumam izlaistas 196,1 miljons cigarešu paciņu, 845 tūkstoši cigāru, 2101 tūkstotis cigarellu un 8842 kilogrami smēķējamās tabakas.
Faktu, ka brīvam apgrozījumam izlaisto cigarešu apjoms pieaudzis par 11% salīdzinājumā ar 2003.gadu, pārskata autori skaidro ar jau minēto akcīzes nodokļa likmju paaugstināšanu, kas izraisīja neparasti lielo patēriņam izlaisto cigarešu apjoma pieaugumu pagājušā gada decembrī, sasniedzot 70,8 miljonus paciņu (gada vidējais rādītājs – tikai 16,3 miljoni paciņu). Kā iemesls šādam pieaugumam tiek minēts tas, ka akcīzes noliktavu turētāji decembrī izlaida brīvam apgrozījumam lielāko daļu ievesto cigarešu, pretējā gadījumā pēc 2005.gada 1.janvāra viņiem būtu jāveic inventarizācija un jāpiemaksā starpība starp veco un jauno akcīzes nodokļa likmi. Palielinājies arī brīvam apgrozījumam izlaistās smēķējamās tabakas apjoms, toties patēriņam izlaisto cigāru un cigarellu apjoms ir sarucis.
Kopumā pērn brīvam apgrozījumam izlaisto cigarešu realizācijas apjoms Latvijā salīdzinājumā ar 2003.gadu palielinājies par 50,2 miljoniem paciņu, jo ekonomiski izdevīgāk ir izlaist cigaretes brīvam apgrozījumam pirms jauno likmju stāšanās spēkā. Savukārt cigāru un cigarellu realizācijas apjoms ir krities.
No ievestajām cigarešu markām pērn Latvijas tirgū populārākās bijušas “L&M”, kas veido 18% no realizācijas īpatsvara. Tām seko “Red&White” un “Monte Carlo” (attiecīgi 15% un 13%).

Kopējā realizācija Latvijā

Pērn kopumā mūsu valstī realizēti 253,2 miljoni paciņu cigarešu – par 27% jeb 53,4 miljoniem paciņu vairāk nekā gadu iepriekš. Pagājušā gada vienpadsmit mēnešos kopējais cigarešu realizācijas apjoms bija tāds pats kā attiecīgajā laika posmā 2003.gadā, bet decembrī pēdējās akcīzes nodokļa likmes paaugstinājuma iespaidā strauji pieauga kopējās realizācijas apjoms, un tas ietekmēja arī visa 2004.gada kopējos rādītājus.
Pašmāju ražojuma cigarešu īpatsvars pērn kopējā realizācijas apjomā bija 26%, turpretī 2003.gadā tas bija 32%.

Tabakas izstrādājumu vairumtirdzniecība

Pagājušajā gadā vairumtirdzniecībā realizēti 221,6 miljoni cigarešu paciņu, 440 tūkstoši cigāru, 697 tūkstoši cigarellu un 3506 kilogrami smēķējamās tabakas.
Pārskats rāda, ka 2004.gadā palielinājies visu vairumtirdzniecībā realizēto tabakas izstrādājumu apjoms. Šobrīd Latvijā izsniegtas 43 licences tabakas izstrādājumu vairumtirdzniecībai.
Tabakas izstrādājumu aprite vairumtirdzniecībā salīdzinājumā ar 2003.gadu ir palielinājusies, tomēr, kā norāda pārskata autori, tas nav uzskatāms par tabakas izstrādājumu tirgus attīstības rādītāju, jo daļēji atspoguļo viena un tā paša tabakas izstrādājumu apjoma vairākkārtējo apgrozījumu. Īpaši tas attiecas uz cigaretēm.

Gita Kronberga, “LV”
gita.kronberga@vestnesis.lv

CIG.PNG (494081 bytes)

Izmaiņas akcīzes nodokļa likmēs par tabakas izstrādājumiem

Tabakas izstrādājumi

2003.gada
1.janvāris

2003.gada
1.jūlijs

2004.gada
1.janvāris

2004.gada
1.maijs

2005.gada
1.janvāris

Cigaretēm ar filtru (par 1000 cig.)

5,8

5,8+1,8%

6,3+6,1%

6,3+6,1%

6,9+10,5%

Cigaretēm bez filtra (par 1000 cig.)

6,1

Cigāri un cigarellas (par 1000 gab.)

11

11

11

11

11

Smēķējamai tabakai (par 1000 g):
Smalki sagrieztai tabakai
cigarešu uztīšanai
Citai smēķējamai tabakai



12,2
9,7



16,6
11,4



16,6
11,4



19
13



21
13

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!