• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Latvija apstiprinājusi strīdīgos noteikumus". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2000., Nr. 311/312 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10422

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Latvija ir atvadījusies ne tikai no sprādzieniem, bet arī no Krievijas varas"

Vēl šajā numurā

06.09.2000., Nr. 311/312

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Latvija apstiprinājusi strīdīgos noteikumus"

"Financial Times"

— 2000.08.23.

Ministru kabinets apstiprinājis noteikumu paketi strīdīgā Valsts valodas likuma izpildei, kas ir viens no traucēkļiem Latvijas kā bijušās padomju republikas ceļā uz Eiropas Savienību (ES).

Valdības preses dienests trešdien paziņojis, ka saskaņā ar likuma prasībām noteikumiem jāstājas spēkā šā gada 1.septembrī.

Latvijā dzīvo apmēram 650 tūkstošu krieviski runājošo, kas ir vairāk nekā ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju. Lielākā daļa šeit ieradusies, pirms Baltija atguva neatkarību no Padomju savienības 1991.gadā. Maskava ir apsūdzējusi Latviju mēģinājumā atstumt krieviski runājoši minoritāti no ekonomiskās un sociālās dzīves.

Eiropas drošības un sadarbības organizācija ir paziņojusi (EDSO), ka valodas likums varētu nesaskanēt ar ES normām un tas iejaucas pilsoņu privātajā dzīvē, uzspiežot latviešu valodas lietošanu ārpus publiskās sfēras. EDSO ir sadarbojusies ar Latviju likuma un noteikumu izstrādē, bet ne visi ieteikumi ir ņemti vērā. Trešdien kāda EDSO amatpersona paziņoja, ka vakar pieņemtie Latvijas Ministru kabineta noteikumi Valsts valodas likuma izpildei netiks komentēti, kamēr nebūs pieejams un izstudēts to tulkojums angļu valodā. Kaut arī pret to iebilduši EDSO pārstāvji, noteikumos saglabāti vairāki valodas prasmes līmeņi, ko pēc izvēles kā prasību savam darbiniekam varēs noteikt katrs darba devējs. Preses dienests ziņojis, ka pieņemti arī noteikumi, kas nosaka vārdu un uzvārdu rakstību un identifikāciju, kā arī noteikumus par vietu, iestāžu, sabiedrisko organizāciju, uzņēmumu un pasākumu nosaukumu veidošanu un lietošanu. Tie nosaka, ka privātfirmu nosaukumiem jābūt latviešu valodā un citu tautību personu vārdiem oficiālos dokumentos jābūt rakstītiem saskaņā ar latviešu valodas gramatikas likumiem. Pēc EDSO ieteikumiem noteikumos atļauts starptautiskas nozīmes publiskos pasākumos lietot arī citas valodas.

Pagājušā gada beigās Latvija tika uzaicināta sākt sarunas par dalību ES, bet šķiet, ka ātrāk par 2005.gadu Latvijai netiks izteikts piedāvājums pievienoties 15 nāciju savienībai.

Materiāls sagatavots pēc Reuters

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!