• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas un Bulgārijas biznesa forumā viesnīcā "Rīdzene" 2005.gada 21.martā:. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.03.2005., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104260

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

23.03.2005., Nr. 48

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas un Bulgārijas biznesa forumā viesnīcā “Rīdzene” 2005.gada 21.martā:

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga pirmdien, 21.martā, Latvijas un Bulgārijas biznesa forumā viesnīcā “Rīdzene” uzsvēra, ka kopš abu valstu dalības NATO, arī uzņēmējdarbības vide ir saņēmusi jaunas drošības un izaugsmes garantijas. Prezidente aicināja Bulgārijas uzņēmējus izvēlēties Latviju kā savu darījumu Eiropas austrumu–rietumu ceļa ziemeļu krustpunktu, kas gadsimtu garumā ir pierādījis sava ģeogrāfiskā novietojuma priekšrocības tirdzniecības ceļos. V.Vīķe-Freiberga informēja par valsts veiktajām reformām, iestājoties ES, kā arī daudzsološo ekonomisko izaugsmi un uzņēmējdarbībai izdevīgajiem nosacījumiem.

Valsts prezidenta preses dienests

Godātais prezident Parvanov! Ekselences! Uzņēmēji! Dāmas un kungi!
Man ir liels prieks uzrunāt jūs Latvijas un Bulgārijas biznesa forumā Rīgā. Es priecājos, ka jums bijusi izdevība tikties ar jūsu iespējamajiem biznesa partneriem un vairāk uzzināt vienam par otru, apspriest jaunas sadarbības iespējas.
Kopš Latvija un Bulgārija pagājušajā gadā, kļuva par NATO alianses dalībvalstīm, mūsu valstu stabilitāte un drošība ir sasniegusi jaunu līmeni, kam ir bijusi pozitīva ietekme uz biznesa vidi. Es esmu pārliecināta, ka Bulgārija drīz kļūs arī par ES dalībvalsti. Tad mūsu abām valstīm būs kopīgs ES tirgus, kas arī pozitīvi ietekmēs mūsu ekonomisko sadarbību. Tādējādi šodienas sanāksme ir ļoti savlaicīga, lai tuvāk iepazītos ar jaunām sadarbības iespējām, ko mūsu valstis var piedāvāt viena otrai, un lai Latvijas uzņēmēji varētu atrast jaunas tirgus nišas Bulgārijā, bet Bulgārijas uzņēmēji – Latvijā.
Reformām, kas tika veiktas Latvijā laikā, kad notika tās integrācija Eiropas Savienībā, ir bijusi ļoti pozitīva ietekme uz valsts ekonomisko attīstību. Latvijā ir bijuši vieni no visstraujākajiem ekonomiskās izaugsmes tempiem ES, un kopš 2000.gada vidējais ikgada izaugsmes rādītājs ir pārsniedzis 7 procentus. Pagājušajā gadā iekšzemes kopprodukta pieaugums Latvijā salīdzinājumā ar 2003.gadu sasniedza 8,5 procentus. Mūsu augstie izaugsmes tempi ir sasniegti, daļēji pateicoties stabilam pieprasījumam iekšējā tirgū, kā arī pateicoties Latvijas uzņēmēju spējām paplašināt savus eksporta tirgus, un 80 procenti no tiem ir ES.
Šie pozitīvie rezultāti dod mums pārliecību, ka ekonomiskā izaugsme turpināsies arī tuvākā nākotnē.
Latvijas ekonomiskā izaugsme ir sasniegta stabilā makroekonomiskā vidē, ko nodrošina Latvijas nacionālās valūtas – lata – stabilitāte, un kopš šī gada sākuma lats ir piesaistīts eirai. Latvijā eiras ieviešana ir paredzēta 2008.gadā, kas būs papildu stimuls investīciju un tirdzniecības paplašināšanai ar mūsu ES partneriem.
Prezidenta kungs! Dāmas un kungi!
Latvija un Bulgārija atrodas dažādos Eiropas reģionos, un katra valsts gluži dabiski – galveno uzmanību pievērš savu eksporta tirgu paplašināšanai tuvākajās kaimiņvalstīs. Šobrīd tirdzniecības un investīciju apjoms starp mūsu abām valstīm vēl ir diezgan neliels, bet ir liels turpmākās sadarbības potenciāls, kas ir jāizmanto. Jāatzīmē, ka 2004.gadā Latvijas eksports uz Bulgāriju dubultojās, un imports no Bulgārijas arī palielinās. Tas nozīmē, ka jau ir pamats mūsu uzņēmēju aktīvai sadarbībai, ko būtu izdevīgi nākotnē paplašināt. Var piebilst, ka īpaši daudzsološas sadarbības nozares ir celtniecība un tūrisms.
Pagājušajā gadā manas valstsvizītes laikā Bulgārijā Latvijas uzņēmēji izrādīja lielu interesi par jaunu biznesa kontaktu veidošanu un kopuzņēmumu dibināšanu Bulgārijā. Es ceru, ka šis forums Rīgā palīdzēs radīt jaunas idejas sadarbībai un dos jaunu stimulu dažiem no biznesa projektiem, kas tika ierosināti iepriekšējās tikšanās reizēs pērngad.
Mēs augstu vērtējam šo Bulgārijas prezidenta valstsvizīti Latvijā un atzinīgi novērtējam to, ka viņu pavada tik liela uzņēmēju delegācija. Tā ir brīnišķīga izdevība nostiprināt mūsu politiskās un ekonomiskās attiecības, un es esmu pārliecināta, ka tas dos ilglaicīgu labumu abām mūsu valstīm.
Prezidenta kungs! Dāmas un kungi!
Pēdējos gadus Latvija ir daudz strādājusi, lai radītu vienu no vislabvēlīgākajām investīciju vidēm Eiropā, un es ar prieku varu atzīmēt, ka Latvijas biznesa vidē valdība iejaucas ļoti maz salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm. Tā rezultātā rādītāji, kas attiecas uz investīciju plūsmas pieaugumu Latvijā un investīciju veidoto daļu iekšzemes kopproduktā, ir vieni no visaugstākajiem ES dalībvalstu vidū. Kā to var sagaidīt, galvenais ārvalstu tiešo investīciju pieplūdums Latvijā ir no Baltijas jūras reģiona kaimiņvalstīm – Vācijas, Zviedrijas, Dānijas, Somijas, Norvēģijas, Igaunijas un Krievijas, taču ir arī nozīmīga investīciju ieplūde no ASV.
Lai radītu vēl labvēlīgāku investīciju vidi, Latvija nesen pazemināja uzņēmumu ienākuma nodokli līdz 15 procentiem, un tagad tas ir viszemākais Eiropā. Es aicinu Bulgārijas uzņēmējus tuvāk iepazīties ar Latvijas stratēģiski izdevīgo ģeogrāfisko novietojumu Eiropas austrumu–rietumu ceļu krustpunktā. Latvija gadsimtiem ilgi ir bijusi nozīmīgs austrumu–rietumu tirdzniecības tranzīta punkts. Gandrīz puse jeb 45 procenti no Krievijas ārējās tirdzniecības kopapjoma notiek caur Baltijas jūras ostām, tai skaitā Latvijas trim lielākajām neaizsalstošajām ostām, kur ir rentabla un labi attīstīta infrastruktūra. Vēl ir iespējams palielināt tirdzniecības un tranzīta plūsmu, lai pilnībā noslogotu mūsu ceļus, dzelzceļus un noliktavas.
Rīga ar tās potenciālu kļūst par nozīmīgu tirdzniecības, finanšu un transporta centru Ziemeļeiropā un ir ļoti laba vieta, kur nodarboties ar biznesu. Taču tā nav vienīgā vieta Latvijā. Es iesaku jums pamatīgāk iepazīties arī ar citām Latvijas pilsētām, piemēram, Rēzekni un Daugavpili, kas atrodas netālu no mūsu austrumu robežas, vai ar Ventspils un Liepājas ostām rietumkrastā.
Ģeogrāfiskais attālums starp mūsu valstīm nav tik liels, kā mums šķiet, jo Sofiju no Rīgas šķir nepilnu trīs stundu lidojums. Es aicinu Latvijas un Bulgārijas uzņēmējus būt atvērtiem jaunām iespējām un idejām; pilnībā izmantot savu radošo potenciālu un iztēli, lai atrastu jaunas nišas savai produkcijai un sava talanta jaunam piepildījumam.
Es ceru, ka šis forums dos ierosmi jaunām un savstarpēji izdevīgām partnerattiecībām starp mūsu valstu uzņēmējiem un ka šis forums mums paliks atmiņā kā veiksmīgs pasākums.
Man bija patiess prieks uzņemt Latvijā visus mūsu viesus no Bulgārijas. Es ceru, ka viesošanās pie mums jums visiem sagādāja prieku un ka jūs brauksit pie mums atkal un atkal. Varat būt pārliecināti, ka jūs šeit sirsnīgi uzņems.

“LV” (Gunta Štrauhmane) neoficiāls tulkojums no angļu valodas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!