• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Skandināvisms dzīvo presē". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2000., Nr. 311/312 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10427

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Tilts starp Eiropu un Āziju"

Vēl šajā numurā

06.09.2000., Nr. 311/312

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Skandināvisms dzīvo presē"

"Dagens Nyheter"

— 2000.08.19.

Laikrakstu tirgus. Īpašums aiz robežām Ziemeļvalstīs kļūst aizvien parastāka lieta.

Laikrakstu tirgus kļūst aizvien vairāk kopīgs visām Ziemeļvalstīm.

"Aftonbladet" šobrīd pieder norvēģu Schibsted, kas ir nopircis arī "Svenska Dagbladet" un ielicis tajā somu tautības galveno redaktoru. Bonniers īpašumā atrodas dāņu darījumu laikraksts "Börsen" , un ar Alma Media starpniecību šis koncerns ir Somijas rīta avīzes "Aamulehti", vakara laikraksta "Iltalehti", darījumu laikraksta "Kauppalehti" un vairāku citu vietējo un reģionālo laikrakstu līdzīpašnieks.

Tagad Jana Stēnbeka Modern Times Group (MTG) ir apstiprinājusi, ka uzņēmums vēlas iegādāties Dānijas lielāko laikrakstu izdevniecību "Det Berlingske Officin", kas cita starpā ietver "Berlingske Tidende" kurš ar saviem 250 pastāvēšanas gadiem ir vecākais laikraksts Ziemeļvalstīs, kā arī vakara avīzi BT , vairākas vietējās avīzes un respektablo "Weekendavisen". "Berlingske" galvenais īpašnieks šobrīd ir Den Danske Bank , kam pieder 36,6% balsu un kas tagad vēlas to pārdot. Gaidāms, ka cena būs 1,5 — 3 miljardi dāņu kronu.

"Berlingske Tidende" pārdošana būs ārvalstu interesentu pirmā iespēja ienākt lielā dāņu mediju uzņēmumā. Divas pārējās toni noteicošās dāņu rīta avīzes — "Politiken" un "Jyllands—Posten" — pieder fondiem un līdz ar to nav pieejamas ārvalstu spekulantiem.

Arī Bonniers ir paudis interesi par šo tradīcijām bagāto Dānijas laikrakstu izdevniecību.

"Mēs esam ieinteresēti, jo viņu darbība atbilst mūsu interešu sfērai, un "Berlingske" ir liels un labi vadīts laikrakstu uzņēmums", teica Bonnier AB informācijas direktors Ēriks Monsons, kas tomēr nevēlējas sniegt papildu komentārus par šo darījumu.

Norvēģu koncerni Orkla un Schibsted, kā arī dāņu Egmond arī tiek minēti ar iepriekš minēto pārdošanu saistītajās spekulācijās. Orkla pārziņā ir 12,6% balsu, tomēr uzņēmuma dienas preses direktors Kjels Jonsens negribēja komentēt uzņēmuma iespējamās ambīcijas uz "Det Berlingske Officin".

Pārdošanas cēlonis ir šāds — A.P. Möller grupa pavasarī nolēma aiziet no mediju uzņēmuma. Cik zināms, tas notika pēc atmaskojošas rakstu sērijas "Berlingske Tidende", kur cita starpā bija aprakstīta A.P. Möller īpašuma daļa uzņēmumā Dansk Riffelsyndikat, kas Otrajā pasaules karā ražoja ieročus nacistiskajai Vācijai.

"Ziemeļvalstis ir kļuvušas par kopīgu mediju tirgu, un tas ir dabīgi", teica Gēteborgas universitātes masu mediju pētniecības profesors Lennarts Veibuls.

"Mums ir ļoti liela kultūras kopība, un mediju uzņēmumi ir saistīti ar savu kultūru un sabiedrību, tādēļ daudz vieglāk ir ar īpašniekiem, kuri saprot kaimiņvalstu kultūru."

Veibuls domā, ka īpašnieku maiņai nebūs dramatisku seku, ko jutīs lasītāji.

"Īpašniekiem ir noteikti jāpiemērojas tām valstīm, kurās viņi strādā. Ārkārtīgi grūti ir mēģināt pāri robežām dabūt politiska vai kultūras satura modeļus. Tāds uzņēmums kā MTG turpretī pārstāv daudz veikalnieciskākus un kapitālistiskākus mediju īpašniekus nekā politiski tradicionālie īpašnieki Schibsted un Bonniers. Līdz ar to atšķirība būs atkarīga no tā, kurš interesents nopirks "Berlingske", Veibuls teica.

Georgs Sēderskūgs

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!