• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Saucēja balss tuksnesī". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2000., Nr. 311/312 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10429

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Savienotās Valstis ir tālu priekšā"

Vēl šajā numurā

06.09.2000., Nr. 311/312

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Saucēja balss tuksnesī"

"Frankfurter Allgemeine

Zeitung" — 2000.08.14 .

Irānā bija iecerēts atspēkot daudzās arābu un Āzijas valstīs valdošo aprindu atbalstīto tēzi par to, ka islāma valstīs nav iespējama nekāda demokrātiskā iekārta.

Katrā gadījumā tā bija iecerējis prezidents Hatami, kā pamatojumu minot to, ka bez demokrātijas neesot iespējama ne cilvēktiesību ievērošana, ne arī valsts tēla uzlabošana pasaulē. Tagad daudzi viņa tautieši jau šaubās, vai Irānas valsts vadītāja balss neskan kā saucēja balss tuksnesī un vai starp prezidenta cildenajiem vārdiem un to, ko pavēl reliģiskais vadītājs Hamenei, vispār pastāv kaut vai mazākais kopsakars.

Reformistisko spēku ar pēdējām vēlēšanām saistītā cerība beidzot izrādīt nopietnu pretsparu radikālajiem mullām, pateicoties savam vairākumam parlamentā, nav īstenojusies. Gluži pretēji. Kopš aprīļa ir aizliegti divi duči laikrakstu, vismaz tikpat liels skaits rakstnieku un žurnālistu ir ieslodzīti cietumos. Tieši pirms nedēļas augstākais reliģiskais diktators bez lielas domāšanas parlamentam aizliedza pieņemt likumu par preses cenzūras atslābināšanu. Tas vēl nav viss — arvien lielākas grūtības izjūt drosmīgā valsts ziņu aģentūras vadība, un vienam no tuvākajiem prezidenta līdzgaitniekiem kultūras ministram Mohadžerani ir jārēķinās ar padzīšanu no ieņemamā amata. Nesen kādā intervijā viņš neslēpa savu noliedzošo nostāju pret laikrakstu slēgšanu. Tomēr vienlaikus tā bija arī sava bezspēcīguma atzīšana, kā tas arvien vairāk ir jūtams arī Hatami gadījumā.

Līdz šim uz kompromisiem noskaņotais prezidents var uzskatīt par savu nopelnu, ka daudzi no viņa tautiešiem vairs neizjūt tādas bailes no tā dēvētajiem "revolūcijas sargiem" un ka tieši viņš ir iedrošinājis jaunākās paaudzes irāņus (un irānietes) izrādīt klusu pretestību ortodoksālajiem mullām. Notikumi pēdējās parlamenta vēlēšanās tomēr ir tā satraukuši patiesos Irānas valdītājus, ka tie tagad ir gatavi aizvien asākiem prettriecieniem — līdz pat iespējamai parlamenta atlaišanai un pilnīgai varas atņemšanai reformu prezidentam.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!