• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pārrēķinās pensijas darba devēju apdalītajiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.03.2005., Nr. 49 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104356

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 24. martā

Vēl šajā numurā

24.03.2005., Nr. 49

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pārrēķinās pensijas darba devēju apdalītajiem

1.aprīlī stāsies spēkā grozījumi likumā par valsts sociālo apdrošināšanu, kuros noteikts, ka cilvēka apdrošināšanas stāžā jāieskaita laika periods no 1991.gada 1.janvāra līdz 2001.gada 13.martam, kad darba devējs nebija veicis sociālās iemaksas.

Atgādinām, ka šā gada 17.martā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma Labklājības ministrijas (LM) izstrādātos grozījumus likumā par valsts sociālo apdrošināšanu.
Aizvadītā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad likvidējās daudzi uzņēmumi, darba devēji no darbiniekiem ieturētās soci-ālās iemaksas nereti neiemaksāja valsts budžetā. Tas ietekmē pensijas apmēru gan pašreizējiem pensionāriem, gan arī visiem tiem, kuri vēl tikai dosies pensijā un ir strādājuši laikā no 1991.gada 1.janvāra līdz 2001.gada 13.martam.
Cilvēkiem, kuriem, aprēķinot piešķirto sociālās apdrošināšanas pakalpojumu, nav ņemts vērā minētais laika periods, sociālās apdrošināšanas pakalpojumi pēc pieprasījuma tiks pārrēķināti, sākot jau ar 1.aprīli, skaidro LM.
Lai pārrēķinātu pensiju vai bezdarbnieka pabalsta apmēru, jāiesniedz pieprasījums Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā pēc savas dzīvesvietas. Pensija un bezdarbnieka pabalsts, pamatojoties uz iesniegto pieprasījumu, tiks pārrēķināti ar šā gada 1.aprīli. Piemēram, ja cilvēks pieprasījumu par pensijas pārrēķināšanu sakarā ar darba devēja nenomaksātajām sociālās apdrošināšanas iemaksām iesniegs šā gada 12.augustā, pensija tiks pārrēķināta no 2005.gada 1.aprīļa.
LM atgādina, ka tagad darbinieks ir sociāli aizsargāts un saņem tam pienākošās pensijas un pabalstus neatkarīgi no tā, vai darba devējs ir bijis pietiekami godprātīgs un nomaksājis sociālās iemaksas. Proti, saskaņā ar Satversmes tiesas 2001.gada 14.marta spriedumu cilvēkiem ir tiesības uz pensijām un pabalstiem arī tad, ja darba devējs ir aprēķinājis, bet faktiski nav veicis sociālās iemaksas. Šis spriedums, protams, neatbrīvo darba devēju no pienākuma veikt sociālās iemaksas, taču cietējs šādos gadījumos nav cilvēks, pret kuru darba devējs ir bijis negodīgs, uzsver LM.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!