• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par ieteikumu ieviest cenu griestus nomātām līnijām. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 31.03.2005., Nr. 51 https://www.vestnesis.lv/ta/id/104676

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Savienības un Krievijas attiecībām

Vēl šajā numurā

31.03.2005., Nr. 51

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par ieteikumu ieviest cenu griestus nomātām līnijām

Vairumtirdzniecības nomāto līniju (kas ir galvenais uzņēmējiem piedāvāto platjoslas pakalpojumu avots) cenām jāatspoguļo to piegādes patiesās izmaksas, norāda Eiropas Komisija (EK). Nule izstrādātajā ieteikumā dalībvalstīm Eiropas Komisija ziņo par “šābrīža paraugpraksi” vairumtirdzniecības nomāto līniju cenu noteikšanā un sniedz konkurētspējīgas tirgus pamatcenas visai Eiropas Savienībai (ES), lai palīdzētu dalībvalstīm izstrādāt regulatīvus līdzekļus attiecībā uz nomāto līniju tirgiem, kuri to teritorijā nav patiesi konkurences tirgi. ES elektroniskās komunikācijas pakalpojumu vienoto tirgu kropļo ievērojamas atšķirības nomāto līniju cenās (par 5 km garu 2 Mbit/s līniju cena visdārgākajā dalībvalstī ir septiņas reizes augstāka nekā vislētākajā), ko ir grūti izskaidrot saistībā ar iespējamajām izmaksām.
Informācijas sabiedrības un mediju komisāre Vivjēna Redinga atzīmēja: “Nomātās līnijas ir pamatakmens pasaules klases ātrgaitas komunikācijas infrastruktūras attīstībai Eiropā. Nomāto līniju cenu noteikšana pēc konkurences principiem paplašinās piedāvāto apjomu un samazinās izmaksas par elektronisko komunikāciju pakalpojumiem uzņēmējiem un citiem gala lietotājiem visā ES, bet jo īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, kuri daudz iegūs no zemākām cenām, ko varēs piedāvāt operatori, kuri izmantos šos ieteikumus.”
Nomātās līnijas ir saite, kas nodrošina augstas kvalitātes simetrisku un speciāli paredzētu pārraides jaudu (no 64kbit/s līdz 155 Mbit/s) starp diviem punktiem. Uzņēmumiem tās vajadzīgas, lai pievienotos internetam, sazinātos ar klientiem un pircējiem, veiktu darījumus un sazinātos ar savām organizācijām pa e-pastu, ar datņu apmaiņu, informācijas sistēmās, pa telefonu un pa faksu. Universitātes un pētniecības centri izmanto nomātās līnijas, lai sazinātos un apmainītos ar zināšanām un nodrošinātu studentiem augstas kvalitātes komunikāciju infrastruktūru pētniecībai un mācībām.
Nomātās līnijas nodrošina parastie telekomunikāciju operatori. Tirgus jaunpienācējiem ir pašiem savi tīkli, bet tiem jāveido savienojums ar klientu telpām. Šo savienojumu sauc par “nomātās līnijas daļas cilpu”, un to parasti nodrošina jau esošie operatori. Šo savienojumu pieejamība vairumtirdzniecības līmenī par saprātīgām cenām ir priekšnosacījums nomāto līniju mazumtirdzniecības konkurences tirgum un turpmākiem no patiesas konkurences izrietošiem patērētāju ieguvumiem. Tomēr Eiropas Komisijas regulārajos ziņojumos redzams, ka ievērojamās vairumtirdzniecības cenu atšķirības ES tieši neatspoguļo šo nomāto līniju piegādes izmaksas.
Ieteikumā valstu regulatīvajām iestādēm aprakstīta pašreizējā paraugprakse ES attiecībā uz cenām par līnijām ar 64 kbit/s, 2 Mbit/s, 34 Mbit/s un 155 Mbit/s jaudu un līniju garumu līdz 2 km, līdz 5 km, līdz 15 km un līdz 50 km. Paraugprakses cenu izmantošana ir izrādījusies efektīvs instruments, lai palīdzētu veidot konkurētspējīgu vienoto tirgu.
Eiropas Komisija 2005.gada 21.janvārī ir apstiprinājusi papildieteikumu par saistošiem vairumtirdzniecības nomāto līniju piegādes termiņiem.

Eiropas Komisijas  pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!